Günde 1 Elma Bile Kalp Krizinden Koruyoır
Kalp krizlerinden, felçlerden korunmak için sağlıklı gıdalarla doğru beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve sigara içmemenin yeterli olduğuna inanıyorum.Journal Functional Foods isimli tıp dergisinde yayınlanan bir araştırma, kalp-damar hastalıklarından korunmak için günde bir elma yenmesinin bile çok etkili olabileceğini gösteriyor.
Ohio State Üniversitesi uzmanları tarafından gerçekleştirilen araştırmada 4 hafta süreyle günde bir elma yiyen 40-60 yaşlar arasındaki sağlıklı insanlarda ‘okside-LDL-kolesterol’ ün yüzde 40 azaldığı tespit edildi.
Kalp-damar hastalıklarının esas sebebi olan aterosklerozun kanda LDL-kolesterol yüksekliği ile uzaktan yakından alâkası olmadığını (kalp krizi geçirenlerin yarısının kolesterolü normal sınırlardadır), gerçek ‘suçlunun’ ‘okside kolesterol’ olduğunu ‘statin meftunları’ bile kabul ediyor.
Araştırmada denekler üç gruba ayrıldı; 16 kişiden oluşan ilk grup her gün büyük bir ‘kırmızı elma’ yerken, ikinci gruptaki 17 kişiye ‘polifenol’ kapsülleri, üçüncü gruptaki 18 kişiye ise ise ‘plasebo’ verildi.
Polifenoller, elma dâhil birçok sebze ve meyvede bulunan antioksidan maddelerdir.
4 hafta sonra yapılan kan analizlerinde ‘kırmızı elma’ yiyenlerde ve polifenol kapsülleri alanlarda ‘low-density lipoprotein/beta2-glycoprotein I complex (oxLDL-β2GPI)’ ın belirgin şekilde azaldığı ama plasebo alanlarda herhangi bir değişiklik olmadığı belirlendi.
Okside kolesteroldeki azalma polifenol alanlara nazaran kırmızı elma yiyenlerde daha fazla idi.
Okside kolesterol konsantrasyonlarındaki azalmanın lipoprotein oksidasyonunu inhibe eden antioksidan bir enzim olan superoxide dismutase 1’ in eritrositlerdeki artmış aktivitesine eşlik etmediği de görüldü.
Superoxide dismutase, oksijene maruz kalan tüm hücrelerde önemli bir antioksidan savunma mekanizmasıdır.
Uzmanlar, elmanın polifenol kapsüllerine göre daha etkili olmasını elmada bulunan başka maddelerle veya bunların daha iyi emilmesiyle açıklıyorlar.
Araştırmanın çok az sayıda denek üzerinde gerçekleştirilmesini ve elma üreticileri (U.S Apple Association/Apple Product Research and Education Council) tarafından desteklenmesini olumsuz tarafları olarak kaydetmekte yarar var.
Elma kurusu da etkili
Daha önce Florida State Üniversitesi tarafından 45-65 yaş arası 160 kadın üzerinde yapılan bir çalışmada da bir sene süreyle günde 75 gram elma kurusu yiyen grupta LDL-kolesterolün, lipit hidroperoksit (hücre hasarı ve ölümüne yola açan serbest toksik radikallerin ürünleridir) ve CRP’ nin azaldığı belirlenmişti.
75 gram elma kurusu ile günde fazladan 240 kalori alan kadınların kilo almadıkları gibi ortalama olarak 3.3. pound da verdikleri görüldü.
Yılda 8 bin 500 ölüm önlenebilir
İngiltere’ de yapılan ve kısa adı BMJ olan tıp dergisinde yayınlanan yeni bir araştırma, 50 yaşın üzerindeki herkese bir elma verilmesi durumunda bu ülkede her sene kalp krizi ve felçlere bağlı 8 bin 500 ölümün önlenebileceğini gösteriyor (3).
Oxford Üniversitesi uzmanları tarafından matematik model kullanılarak yapılan hesaplamaya göre elma verilenlerin tümünün bu tavsiyeye uyması durumunda 12 binden fazla insanın ölmekten kurtulacağı ileri sürülüyor.
Araştırmaya göre, elmanın lezzeti ve ihtiva ettiği besin ögeleri bir tarafa, bu sayede statin yan etkisi olarak 1.200 kişide kas zafiyeti, 200 kişide kas erimesi ve böbrek yetersizliği ile 12 bin 300 kişide diyabet gelişmesi de önlenmiş oluyor.
Araştırmacılar, statinlerin önemini inkâr etmediklerini ama diyette yapılacak küçük bir değişikliğin bile ne kadar önemli olduğunu vurgulamak istediklerini söylüyorlar.
Gelelim neticeye
İlaç üreticileri, kalp hastalıklarının ancak ve sadece ‘kolesterol haplarıyla önlenebileceği’ fikrini beyinlere kazımak için elinden geleni arkasına koymuyorlar ama gerçekler de balçıkla sıvanmıyor.
Hem elma gibi lezzetli bir meyve yiyip sadece kalp krizlerinden değil birçok başka hastalıktan da korunmak mı akıl kârıdır, yoksa ‘statin hapını yutup’ vücudunuzun fabrika ayarlarını bozmak ve diyabetten iktidarsızlığa, kataraktan böbrek yetersizliği ve kas ağrılarına kadar onlarca yan etkiye maruz kalmak mı?
Karar sizin.
KAYNAKLAR
1. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464612001363