Gülağ Öz’den: On İki İmam ve Kerbelâ
Kitaplar, dergiler ve öteki yayınlar Günyüzü gördükçe, okurlarıyla buluştuklarında, buluşturuldukça önem kazanıyor, anlam kazanıyor.
Merkezi Ankara’da bulunan Kültür Ajansın kurucusu, sahibi ve yöneticisi, değerli dostum Prof. Dr. Hayrettin İvgin’den gelen kitapların bir başkası, bir yenisi Gülağ Öz imzalı, 294 sayfalık “On İki İmam ve Kerbela” adlı kitap.
Üç sayfalık bir önsöz, sunuş var ‘kitap hakkında’ başlığının taşıyıcısı. 2. baskılı masamdaki kitap hakkında Gülağ Öz, “Bu anlamda ülkemizde çok eser yayımlanmadı. Yayımlanan eserler bölük pörçük bilgilerden öteye gitmedi. İmamlar konusunda, onlarında insan olarak nasıl yaşadıklarını, neler yaptıklarını, nasıl ve niçin öldürüldüklerinin pek bilindiği söylenemez” diyor.
İmamların anası fatimat-ı Zehra bölümü, anlatımıyla başlanılmış.
Sonra sırasıyla, imamlar; Ali, Hasan, Hüseyin, Zeynel Abidin, Muhammed Bakır, Cafer Sadık, Musa Kazım, Ali Rıza, Muhammed Taki, Ali’yel Naki, Hasan Askeri, Muhammed Mehdi isimlerinden söz ediliyor.
Haz. Fatıma hakkında; “İmam Ali’nin hanımı. Hz. Peygamber’in kızı, Hz. Fatıma, Peygamber efendimizin Hz. Hatice validemizden olan en küçük ve en sevdiği kızıdır” deniliyor.
25. sayfada “İmam Ali” den söz ediliyor. İmamlarla ilgili fotoğraflarda yer alıyor çizme sanatıyla şekillendirilmiş. İmam Ali hakkındaki bölümün girişindeki cümleler:
“İmam Ali ismi dünyanın her bucağında hürmet, saygı yürekten gelen bir sesle anılır. Onun isminin anılmadığı saniye düşünülemez. Belki de yeryüzünde isminin anılmadığı bir an bulunmayan ikinci bir kişilik yoktur”.
İmam Ali’nin, dünya Alevilerinin kutbu olduğu, Alevinin insana bakınca Ali’yi gördüğü, doğaya bakınca da Ali’yi gördüğü anlatılıyor.
247. sayfadaki “Kerbelâ” bölümündeki ilk satırlardan: Tarihe Kerbelâ diye geçen kanlı olay; yine tarihsel süreçte Ümeyye oğulları ile Haşim Oğulları arasında tarihsel hesaplaşmanın sonuçlarından başka bir şeyle izah edilemez.
***