Grip Aşısı Felç Riskini de Artırıyor
Aşı yapılan yerde kısa zamanda geçen kızarma, şişme ve ağrı dışında hiçbir yan etkisi olmadığı ileri sürülen ‘domuz gribi aşısınınGuillain-Barre sendromu (GBS) adı verilen felç riskini de artırdığı’ ortaya çıktı.
GBS, vücudun kendi bağışıklık sistemi hücrelerinin sinir hücrelerine saldırdığı, kas güçsüzlüğü, felç ve hatta ölüme kadar gidebilen, nadir görülen ciddi bir hastalıktır.
Lancet dergisinde yayınlanan araştırma, USA’ da H1N1 aşısının emniyetini değerlendiren 6 farklı izleme sisteminin verilerinden faydalanılarak gerçekleştirildi (1).
Aşı olan 23 milyon insana ait bilgilerin analiz edildiği çalışmada 61 milyon insanın domuz gribine yakalandığı, 274 bininin hastaneye yatırıldığı ve 12.470 kişinin de hayatını kaybettiği tespit edildi.
Aşı yapıldıktan 91 gün sonra 77 kişide GBS geliştiği, GBS insidansının (görülme oranı) ilk 42 günde bundan sonraki zamana göre 2.35 misli fazla olduğu görüldü.
GBS’ nin her 100 bin kişide bir görülen bir hastalık olduğu dikkate alındığında, aşının her bir milyon insanda fazladan 1.6 kişide GBS’ ye yol açtığı ortaya çıkıyor.
Felç-aşı ilişkisi daha önce de biliniyordu
GBS’ da, çevresel sinirleri etkileyen ve özellikle bacakların alt kısmından başlayarak vücudun diğer kısımlarına ilerleyen simetrik kas güçsüzlüğü gelişiyor.
Hastalık ciddi olmakla ve iyileşmesi aylarca sürmekle beraber uygun bakım ve tedavi ile hastaların yüzde 80’ inde tam düzelme görülüyor.
CDC’ ye göre, her sene USA’ da 3 bin-6 bin kişide GBS teşhis ediliyor.
H1N1 aşısı ile GBS arasındaki ilişki ilk olarak 1976’ da görülen domuz gribi salgını sırasında anlaşıldı ve aşı kampanyasına derhal son verildi.
Uzmanlar, 2009’ da H1N1 aşılama programının 700 bin ila 1.5 milyon kişinin grip olmasını, 4 bin ila 10 bin kişinin hastaneye yatmasını ve 200 ila 500 kişinin ölmesini engellediğini vurgulayarak domuz gribi aşısının bu riske rağmen gene de faydasının risklerinden fazla olduğunu bildiriyorlar.
Gelelim neticeye
Sadece bu araştırmaya odaklanarak tüm grip aşılarının etkinliği ve emniyeti hakkında ahkâm kesmek doğru değil.
BİR: Grip aşıları seneler önce sanıldığı gibi etkili ve emniyetli bir aşı değil.
CDC, yakın zamanlara kadar grip aşılarının sağlıklı ve genç insanlarda yüzde 70-90 oranında olan etkinliğini bir anda yüzde 50-70 olarak vermeye başladı.
Avrupa’ da yapılan çalışmalarda, geçen sene uygulanan grip aşılarının etkinliklerinin 3-4 ay sonra ‘sıfırlandığı’ belirlendi (2).
USA’ da da bu sene grip aşısının 65 yaş üzerindekilerde etkinliğinin her zamankinden 1 ay önce başlayan salgına ve aşıdaki virüsle hastalık yapan H3N2 tam uyum içinde olmasına karşılık sadece ‘yüzde 9’ olduğu gösterildi (3).
Grip aşılarının ne kadar etkili olduklarını görün!
İKİ: WHO, her sene grip yüzünden 250 bin ila 500 bin insanın öldüğünü bildirirken 2009’ da ölen insan sayısı 20 binlerde kaldı.
Domuz gribi geçirmiş olanlar, sadece H1N1 ‘ e karşı değil ona antijenik olarak yakın olacak ve dünya çapında salgın yapabilecek bir virüse karşı ömür boyu süren bir bağışıklık kazanmış oldular.
Domuz gribinden ölenler aşı olsalardı bunların bir kısmı gene de öleceklerdi, çünkü ağır grip geçirme ve ölümlerin genetik olarak belirlendiği tespit edildi (4).
ÜÇ: H1N1 aşısının İskandinav ülkeleri ve İngiltere’ de narkolepsi (uyku hastalığı) riskini de artırdığı bildirilmişti ama her ne hikmetse bu araştırmalara hiç değinilmiyor (5).
Karar sizindir!
KAYNAK:
1. http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(12)62189-8/abstract
4. http://www.sciencedaily.com/releases/2012/03/120325173138.htm