Grip Aşıları İyi Para Kazandırıyor
“Grip aşısı faydalı mı faydasız mı, yan etkileri var mı yok mu, kimler yapılsın kimler yapılmasın” tartışmaları süredursun, Rochester Üniversitesi grip aşıları ile ilgili çalışmalara katılmayı kabul edenlere 1.700 dolar ödeyeceğini bildirdi (1).
Milli Sağlık Enstitüsü tarafından da desteklenen bu çalışmalarda kuş gribine karşı tasarlanan deneysel iki aşının bağışıklık sistemini nasıl etkilediğinin belirlenmesi amaçlanıyor.
Buruna püskürtülerek uygulanacak olan aşılarda canlı virüsler bulunuyor.
Canlı virüslerle bugüne kadar yapılan deneylerin başarısızlıkla sonuçlandığı, aşıların koruyucu olmadığının ortaya çıktığı bildiriliyor.
Bu araştırmalarda gelecekte dünya çapında salgın yapmaları muhtemel olan iki kuş gribi virüs türüne karşı hazırlanan aşıların denenmesi planlanıyor.
Deneklerin bir bölümüne H2N3, bir bölümüne H9N2 türü grip virüslerinden hazırlanan aşılar verilirken bir gruba da USA’ da FluMist adıyla piyasada bulunan mutat grip aşısı uygulanacak.
Bu aşıların tümü MedImmune isimli firma tarafından üretiliyor.
Üniversitenin Aşı Araştırma Bölümü Başkanı olan John Treanor bu çalışmaların “Yeni bir grip pandemisine hazırlık amacıyla yapıldığını “ söylüyor ve ekliyor:
“Bir salgın sırasında elimizde mümkün olduğunca çok seçenek olmasını istiyoruz. Canlı aşılar da bu seçeneklerden biri. Deneylerde, bağışıklık sisteminin canlı aşılara nasıl tepki gösterdiğini belirlemek istiyoruz. Böylece gerekli olduğunda kısa zamanda aşı üretilmesi mümkün olabilecek.
Grip aşılarının etkinliği, genellikle aşıda bulunan virüslere karşı oluşan antikorlara bakılarak değerlendiriliyor ama bu çalışmalarda antikorlar dışında birçok başka proteine ve sitokinler olarak bilinen moleküllere de bakılacak.”
Denek olma şartları
Bu çalışmalar için yaşları 18 ile 42 arasında olan ve herhangi bir sağlık sorunlarının bulunmayan 38 gönüllü aranıyor.
Bu kişilerin gebe olmaması, yumurtaya karşı ciddi alerjileri bulunmaması ve kuş gribi aşısı olmayı kabul edenlerin 12 gün süreyle hastanenin izolasyon bölümünde gözetim altında tutulmayı kabûl etmeleri icap ediyor.
Bu şartlara haiz olanların, 650 dolar da 1.700 dolar da iyi para diyenlerin ve başlarına gelebileceklere razı olanların 585-273-3990’ ı araması yeterli.
Grip aşıları pek de işe yaramıyor
Bu haber bize grip aşıları hakkındaki şüphelerin ne kadar yerinde olduğunu bir kere daha ispat ediyor; daha aşıların etkinlikleri ve etki mekanizmaları bile tam olarak bilinmiyor.
Minnesota Üniversitesi tarafından yapılan ve 5.707 makalenin tarandığı bir analizde de, grip aşılarının ‘18-65 yaş arasındaki sağlıklı erişkinlerdeki etkinliğinin sanıldığı gibi yüzde 90 değil yüzde 59’ olduğu tespit edilmişti (2).
Bu, grip aşısı olan sağlıklı her ‘100 kişiden 40’ ının aşıdan hiçbir fayda görmediği’ manasına geliyor.
Bu araştırmayı yapan Osterholm’ un şu sözleri ‘grip aşısı reklâmcılarının’ kulağına küpe olmalı:
“Yeni grip aşısı araştırmalarının önündeki en büyük engel etkili olduğu sanılan ama aslında pek de işe yaramayan kullandığımız bu aşılardır. Bu aşıların bu kadar etkisiz olduğunun kanıtlanması yeni aşı çalışmalarını mutlaka hızlandıracaktır”.
Gelelim neticeye
BİR: 60 seneden beri kullanılmakta olan grip aşılarının etkinlikleri tartışmalı, etki mekanizmaları tam olarak belli değil ve uygulama şekli konusunda bile fikir birliği yok.
İKİ: Grip aşıları sağlıklı insanlara değil, özellikle yaşlılar ve bağışıklığı baskılanmış hastalara tavsiye ediliyor. Sağlıklı insanlardaki etkinlik ancak yüzde 59 ise, varın siz bunun esas aşıya ihtiyacı olanlarda ne olacağını hesap edin!
ÜÇ: Risk grubunda olanlar elbette grip aşısı yaptırabilirler fakat bunun koruyuculuğunun çok az ve bazı durumlarda belki de hiç olmayacağı bilinmeli ve bağışıklığı kuvvetlendirmek için gereken diğer tedbirlere önem verilmelidir.
DÖRT: Grip aşısından fayda görmek kesin değilse bile bu sayede iyi para kazanmak pekâlâ mümkündür.
KAYNAK
1. http://www.urmc.rochester.edu/news/story/index.cfm?id=3638
2. http://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(11)70295-X/abstract