Grip Aşıları Elde Kaldı
Amerika’ da Aitkin şehrinin 1863’ den beri yayınlanan gazetesinin internet sayfasında ilginç bir haber gözüme ilişti.
“Hâlâ grip aşısı var” başlıklı haberde, grip aşısı olmayı unutanlar için bol miktarda aşı bulunduğu, üstelik de aşı yaptırmak için randevu alınmasına bile gerek olmadığı bildiriliyor.
Haberde geçen ‘unutanlar’ ifadesi ilgimi çekti. Gazetelerde, televizyonlarda ‘grip aşısı haberlerinden’ geçilmeyen şu günlerde aşı olmayı unutmak ne mümkün!
Sakın bu ‘unutkan’ diye nitelenenler ‘hiçbir şekilde aşı yaptırmak istemeyenler’ olmasın?
Aşı çıkalı birkaç ay olmasına, 6 aylıktan büyük herkes mutlaka aşı yaptırsın diye kampanyalar düzenlenmesine rağmen aşıların tükenmemiş olması hayret verici bir şey. Hele de randevusuz hiçbir işin yapılmadığı bir ülkede aşı olmak için randevuya ihtiyaç olmaması daha da şaşırtıcı.
Grip virüsünün çoktan dolaşıma çıktığı şu günlerde bol miktarda aşının elde kalmış olması, bunları sarf etmek için haber yapılması, modern bir ülkeye yakışmıyor.
Tüm dünyaya örnek olması gereken Amerika’ da aşılar şimdiye kadar çoktan bitmiş olmalıydı da zorunlu sebeplerle aşı olamayanlar ve hadi çok az sayıdaki ‘unutkanlar’ için yeni aşıların getirtileceği haberleri yapılmalıydı.
Aşılar neden elde kaldı?
Bu alâkasızlık, Aitkin’ lilerin grip aşısına duyduğu güvensizliğin bir eseri olabilir.
Bu, aslında çok da beklenmeyen bir şey de değil.
Bir kere, genel olarak tüm dünyada grip aşılarına karşı bir ‘soğukluk’ var.
Osterholm gibi kendini ‘sıkı bir aşı taraftarı’ olarak gören bilim adamları bile bu aşıların ticari olduğunu söylüyor.
İşin içinde olan ve mutlaka aşı olmaları tavsiye edilen doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık personeli arasında da aşı yaptıranların oranı çok düşük.
Amerika’ lılar duymasın ama bizde yapılan bir araştırmaya göre sağlık personeli arasında grip aşısı yaptıranların oranı yüzde 15’ in de altında.
İkincisi de Aitkin, geçen ay meşhur CIDRAP raporunun yayınlandığı Minnesota eyaletinin şehirlerinden biri.
Grip aşılarının “kirli çantasını” döken böyle bir raporun hazırlandığı eyaletin bir şehrine de doğrusu böyle bir davranış yakışırdı.
Öyle değil mi?
Aşının fiyatı 30 dolar
Haberde grip aşısının sosyal güvencesi olanlara ve özel sağlık sigortası bulunanlara ücretsiz olduğu, bunun dışında kalanların aşı için –sıkı durun!- 30 dolar ödemesi gerektiği bilgisi de yer alıyor.
Grip aşısının bizdeki fiyatı 5 dolar kadar; buna göre Amerika’ daki aşı 6 misli daha pahalı.
Yüzde kaç yüz pahalı olduğunu siz hesaplayın ve ona göre de sigortası olmayan ve aşı yaptıran Amerika’ lılara o nispette acıyın.
Ben bu işten bir şey anlamadım.
‘Grip aşılarının bu kadar pahalı olmasının sebebi insanları aşıdan caydırmak olabilir mi acaba’ diye düşünüyorum, işin içinden çıkamıyorum.
Ne dersiniz?
KAYNAK
http://www.messagemedia.co/aitkin/community/health/article_6f1e8fd4-3405-11e2-8551-001a4bcf6878.html