Google Amca Değil, Google Dede!
Dünyanın 1985 yılında ilk kurulan web sitesi olan symbolics.com un ardından henüz sadece on yıl geçmişti.
1996 yılının Ocak ayında, Stanford Üniversitesi'nde bir doktora araştırma projesi hazırlanmaktaydı. Bu projeyi hazırlayan,Larry Page ve Sergey Brin hazırlamakta oldukları doktora projesinin dünyanın en büyük ve karlı bir şirketi haline gelebileceğini o anlarda hayal etmeleri bile mümkün değildi.
Beş yılı geçmeyen çok kısa bir zaman aralığında, Google'un bu ani yükseliş trendi, tıpkı insanlık aleminin teknik ve teknolojideki ilerlemesinin yüzyıllar içinde son yüzyıldaki ilerleme hızı gibiydi. Zaman kronolojisinin, aritmetik artışı karşısında ilerleme süreci geometrik olarak artmaktaydı.
Gençlerin, (Page ve Brin'in) tek amaçları, dünyadaki bilgiyi organize etmek ve bunu evrensel olarak erişilebilir ve/veya kullanılabilir hale getirmekti.
Bu gün google'da her gün için 24 petabaytlık veri oluşturulmaktadır.
Petabayt nedir? Dijital bilginin hacim/ölçü birimlerini sıralayacak olursak, petabaytı daha iyi algılarız. bit, bayt, kilobayt, megabayt, gigabayt, terabayt, petabayt, eksabayt, zettabayt, yottabayt tır.
Google'ın ortaya çıkmasından bu güne,
- Dünya çapında yapılan internet aramalarında Google’ın payı % 60 a varmış,
- Şu anki pazar değeri, 157 milyar Dolar ı bulmuş,
- Online reklam pazarında Google’ın payı %40 ı geçmiş,
- Konuştuğu dil sayısı; da, 112 yi geçmişti. (bunlardan biri de Türkçe…)
Peki, Google almış başını gitmişse bunun bizi ilgilendiren boyutu ne;
Bizim yapmamız gereken, google toolbarı yükleyip, google'ın internet tarayıcısının kapsamı içine girmek. Böylece, Türk internet sitelerinin tıklanma sayılarının google indekslerine girmesini sağlamak ve böylece ulusal sitelerimizin dünya çapındaki başarısının yükseltilmesin sağlanmasıdır.
Daha düne kadar internet hiç yokken, yani google diye bir sihirbaz yokken, bilgiye ulaşmak hem mekansal, hem zamansal hem de teknik anlamda çok zordu. O dönemin araştırmaları oldukça zahmetli ama bir o kadar da sağlam temelli veya tabanlı idi. Bütün bunların yanında her bilginin her gün her saniye "bilgi çuvalının içine atılması demek, belli bir zaman aralığında dijitale atılan her ilave bilginin artık bilgiye erişimin imkansızlaşmasının bir sebebi olduğunun işaretiydi. İşte böylesi riskleri de düşünen google, yeni sürümünde, akıllı tarama yöntemiyle dijital ortamdaki çöpleri bile kullanabilecek derecede gelişmiş bir veri tabanı ve navigasyonu hazırlıyordu. Yani artık, arama kutucuğuna, tek kelime değil de tam olarak ne arayacaksanız onu yazarak aradığını bulacaktınız. Ve artık GOOGLE, bu kolaylığı da yavaş yavaş hizmetimize sunmaya başladı.
Öte yandan, google dünyaya merhaba derken doğmuş olan bir bebek, bu gün için 16 yaşındaydı. 15 yaşında bir genç kızın (dünya ortalamasına) göre çocuğu olabileceğine göre, artık yeni jenerasyon, google'ın yokluğunu bile bilmiyordu. Ve yine artık düne kadar "amca" diye hitap edilen google'a önümüzdeki yıllardan itibaren "google dede" denilecekti.
Google Dede jenerasyonunu bakalım daha ne gibi yenilikler bekleyecek, hep birlikte göreceğiz. Aydınlık yarınlar dileğiyle esen kalınız efendim.
Not:
Bu yazı, https://www.bilgiagi.net, www.timeturk.com, http://www.bilgievreni.com, http://www.kamudanhaber.com, http://www.siyasalforum.org, http://www.gazetecanik.com, http://www.gercekgazete.web.tr, ile, Gazete Canik, Gerçek, vb. kağıt bası gazetelerde yayınlanmaktadır. Yazarın izni olmaksızın başka hiçbir yayın organında kaynak veya dipnot göstermeksizin kısmen veya tamamen alınamaz, çoğaltılamaz.