Global Oyuncunun Yol Haritası TURQUALITY
TURQUALITY®, Dünyanın devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı. Günümüzde gittikçe ağırlaşan rekabet koşulları ve değişen tüketim kalıpları uluslararası arenada yer almak isteyen şirketleri daha fazla katma değer ve daha fazla pazar payı anlamına gelen güçlü markalar oluşturmaya teşvik etmekte.
TURQUALITY®, ülkemizin rekabet avantajını elinde bulundurduğu ve markalaşma potansiyeli olan ürün gruplarına sahip firmalarımızın; üretimlerinden pazarlamalarına, satışlarından satış sonrası hizmetlerine kadar bütün süreçleri kapsayacak şekilde kurumsallaşmalarını ve gelişimlerini sağlayarak uluslararası pazarlarda kendi markalarıyla global bir oyuncuya dönüşmelerine ve Türk malı imajı oluşturulmasına yönelikbir program.
Turquality Projesinin misyonu; Global markalar yetiştirerek Türkiye'nin ihracat gelirlerini artırmak ve Globalleşen Türk markaları sayesinde "Türk Malı" imajını uluslararası bir boyuta taşıyarak Türkiye'nin itibarını artırmaktır.
TURQUALITY Projesi, Türkiye'nin uluslararası pazarda, kendi markalarıyla ayakta durabilen global bir oyuncu olması amacıyla “10 Yılda 10 Dünya markası yaratmak” vizyonuyla oluşturulan bir destek platformu.
Tohumları 2003’te atıldı, 2004’te başlatılan altyapı çalışmalarıyla yürürlüğe girdi.
2013 sonu itibariyle dayanıklı tüketim, endüstriyelmakina,hazır giyim, kuyumcu/mücevherat, otomotiv ve tekstil sektörlerinde 93 firmanın 105 markası TURQUALITY® Programı; 50 firmanın 53 markası Marka Destek Programı kapsamında değerlendirilmiştir.
Uygulama adımları:
Teknik çalışmaları yürütmek üzere Ekonomi Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve İhracatçı Birlikleri’nin ortak hamlesi ile iki ekip kuruldu. Bunlar TURQUALITY® Çalışma Grubu ve TURQUALITY® Sekretaryası olarak isimlendirildi. Proje kapsamında belirlenecek strateji de TURQUALITY Çalışma Grubu tarafından belirlendi.
Oluşturulan stratejiye en uygun olan sektör Tekstil ve Hazır Giyim olarak görüldü ve projenin pilot uygulamasının bu sektörde yapılmasına karar verildi.
İlk aşamada Uluslararası danışmalık firması olan Werner International tarafından aday olan 15 firmanın üretim ve pazarlama alanlarında inceleme ve değerlendirilmesi yapıldı.
2005’te “TURQUALITY® Stratejik Planı” ve “Markalaşma Yol Haritası” oluşturuldu. Stratejik Planlama çerçevesinde; hızlı tüketim ürünleri, dayanıklı tüketim ürünleri, kuyumcu/mücevherat, otomotiv, endüstriyel makine sektörlerine açılmaya karar verildi. Bu açılımla beraber hızlı artış gösteren başvuran firmaların incelenmesinde bir metodolojioluşturulması için profesyonel destek almak üzere uluslararası danışmanlık firması Deloitte, “Yönetim Danışmanı” olarak seçildi.
Deloitte, Marka Destek Programı kapsamında başvuran firmalara 3 ana bölümde, 10 farklı performans bazında ön inceleme çalışması yaptı. Deloitte firmasının raporun ve TURQUALITY Çalışma Grubu’nun yaptığı çalışma ile program kapsamına alınacak markalar belirlendi.
Program ve destek kapsamındaki markalar Rusya pazarına tanıtıldı, TURQUALITY Vizyon Seminerleri düzenlendi (“Jack Trout ile Marka Konumlandırma Üzerine”, “Uluslararası Pazarda Kalıcı Başarı İçin Şirket Kültürü Oluşturmak”, “2009’a Girerken Fırsatlar ve Tehditler”, “Global Arenada Rekabetçi Büyüme Fırsatları”, “Ters İnovasyon”, “Uluslararası Markalaşma Stratejilerinde İnovasyon ve Sosyal Sorumluluk”, “Teknik Hizmet İhracatı Konferansı”, “Yönetici Geliştirme programları”)
2011’de yapılan değişiklerle; destek süresinin uzatılması, destek unsurlarının çeşitlendiril-mesi, limitlerin artırılması ve yeni sektör olarak 'Gastronomi'nin eklenmesi kararlaştırıldı.
Kıymetli okurlarım, anlatmaya çalıştığım şeyler teknik bir konu olsa da ilimizi uluslararasına taşıyacak önemli bir adımın yapı taşları, bu hafta boyunca kısa kısa bilgilendirme yaparak farkındalık oluşturmayı hedefliyor, sabrınıza sığınıyorum.