Girişimcinin Yol Haritası: İş Planı
İş planı: Girişimcinin kurulu veya kurmayı düşündüğü iş veya işletmesi ile ilgili ulaşmayı istediği hedeflerinin kurgulanmış somut veriler ışığında oluşturduğu yol haritasıdır. Girişimcinin iş kurma ve işini geliştirme süreçlerinde rehber görevi görmektedir.
Girişimci olmak isteyen ve potansiyel konumunda olan girişimcilerimizin öncelikli olarak girişimcilik eğitimi almaları gereklidir. Bu hem KOSGEB yeni girişimci desteğinden yararlanabilmek için gereklidir hem de eskilerin tabiriyle helva malzemelerini nerden bulacağınızı ve helvayı nasıl yapmanız gerektiği konusunda size yol gösterecektir. Yani neyi, nerede bulacağınızı ve nasıl yapacağınızı öğretecektir bu eğitimler. Eğitim için KOSGEB web sitesi olan www.kosgeb.gov.tr ‘den detaylı eğitim bilgileri öğrenilebilir. Girişimci yeter ki kendi bilgi, yetenek, tecrübeleri doğrultusunda kendi işini yapmak istesin. KOSGEB profil ve şartları uygun olan girişimcilere destek olmak için var olan bir kuruluştur. Bu sebeple düzenlenen girişimcilik eğitiminin öneminin artması ve ulaşılmak istenen hedefler şu şekildedir.
- Kobilerin ekonomi için öneminin artması ile girişimciliğin sistematik olarak ilerlemesinin sağlanması
- Farklı büyüklükteki firmaların göreceli üstünlüklerinin anlaşılması
- Kişinin kendi girişimci özelliklerini tanıyarak girişimcilik süreçlerini başlatmaları
- Girişim sürecinin genel adımlarının öğrenilmesi
- Ürün planlama ve geliştirme sürecinin öğrenilmesi
- Ortaklık kurma ve takım çalışması yapmanın öğrenilmesi
- Kaynak bulmanın ve etkin kullanmanın öğrenilmesi
- Kuruluş ve büyümeyi planlanma ve yönetmenin öğrenilmesi
İş planı, işletmenizin yol haritasıdır. Bir örnekle daha netleştirmemiz gerekirse GPRS uygulamalarını örnek verebiliriz. Nasıl ki GPRS uygulamasına gideceğiniz adresi en ince ayrıntısına kadar koordinatları ile beraber yazarak gitmek istediğimiz adrese ulaşıyorsanız. İş planı da işletme için yol gösterici bir rehberdir. Tabi burada kilit noktamız yol haritasına sadık kalmaktır.
Burada girişimciliğin çok uzun bir yol olduğu unutulmamalıdır. Bu yol türlü türlü zorlukların olduğu, birçok sıkıntının süreç içerisinde kendini gösterebildiği, engebelerle dolu, inişli-çıkışlı, her an sizi aşağı çekmeye çalışan etkenlerin çoğunlukta olduğu bir yoldur. Ayakları yere basan girişimci bu betimlemeden ancak şunu çıkaracaktır. Bulunduğunuz zeminin kaygan ve güvenilmez bir zemin olduğu ve eğer içinde olduğunuz zeminin farkındaysanız hiç bir kaygan zemin sizi düşüremeyeceği gerçeğidir. Çünkü duruşunuzu ona göre sabitler ya da esnek hale getirirsiniz.
İş planı hazırlarken dikkat edilmesi gereken dört temel etken mevcuttur.
Bunlar;
* Uygulanabilir olması,
* Sahip olunan sermaye esas alınarak hazırlanması,
* Yapılacak işin niteliğine göre bölümlenmeli ve planı uygulayacaklarca rahat anlaşılabilecek bir yazım dili ile yazılmalıdır.
İş planı; firmanızın başarılı olabilmesi için veya ekonomik bakımdan varlığını koruyabilmesi için neler yapılması gerektiğine karar verme sürecinin, en önemli başlangıçtır. Bu da demek oluyor ki; şu an yapmakta olduğunuz veya yapmayı planladığınız bir işin, geleceğini çizen ve size rehberlik eden bir yol haritasıdır. Firmanızın gelecekteki darboğazları ve bunları aşma yollarını “önceden” analiz edilmesine yardımcı olmakla birlikte, aynı zamanda da firmanız için en temel kontrol aracıdır. Size önceden planlanan ve daha sonra gerçekleşen bir programın; var ise farklarını ortaya koyarak, nedenini gösterir ve gerekli düzeltmeleri yapmanızı sağlar. Bu da firmanın karar alma mekanizmasını ve geleceğini en önemli şekilde etkileyen faktörlerden biridir.