Gıda Takviyesi Oyununa Gelmeyin
Vitamin ve gıda takviyelerinin çoğu zaman para israfından başka bir şey olmadığı hatta bazen sağlığa zarar da verebileceği bildirildi.
Almanya’ da magnezyum ihtiva eden takviyelerin incelendiği araştırmada test edilen 42 üründen 27’ sinde (yüzde 64) günlük ihtiyacın çok üzerinde magnezyum bulunduğu ortaya çıktı.
Alman Risk Değerlendirme Enstitüsü (Bundesinstitut für Risikobewertung=BfR) günde en fazla 250 mg magnezyum alınmasını doğru buluyor ama gıda takviyelerinin çoğunda bunun çok üzerinde magnezyum var.
İhtiyaçtan fazla magnezyum alınması ishal, bulantı, kusma gibi mide-bağırsaklarla ilgili belirtilere, uyku bozuklukları ve deride tahrişlere sebep olabiliyor.
Halk kandırılıyor
Magnezyum tabletleri özellikle krampları önleyeceği ve kasları rahatlatacağı iddiasıyla tanıtılmakla birlikte bunun bilimsel bir delili yok.
Bu tabletler, “artmış magnezyum ihtiyacı olanlar”, “sağlığınız için iyi bir şey yapın” ve “hayatın her dönemi için gerekli” gibi tüketimlerini teşvik eden sloganlarla tanıtılıyor.
Bunlar reçetesiz olarak satıldığı için eczaneler dışında marketlerde de bulunuyor ve internet aracılığıyla da pazarlanıyor.
Gıda takviyeleri tablet, draje, kapsül, şurup gibi ilaç formalarında satılmakla beraber “yiyecek” kategorisinde kabul edildiklerinden bunlar için herhangi günlük en fazla alınabilecek miktar bildirimi yapılmıyor ve bu da çeşitli mineral ve vitaminlerin aşırı dozda alınmalarına yol açıyor.
Gıda takviyeleri lüzumsuzdur
BfR’ nin bir sözcüsü benim her zaman tekrarladığım uyarıyı yapıyor:
“Kural olarak sağlıklı beslenen insanlar için gıda takviyeleri lüzumsuzdur. Bunlar sadece özel durumlarda bazıları için faydalı olabilir”.
Tahıllar, süt, patates, kuruyemişler, pirinç, yeşil yapraklı sebzeler, et, çikolata, kahve ve çayın en önemli magnezyum kaynakları olduğunu hatırlatırım.
Gelelim neticeye
Gıda takviyeleri maalesef Almanya gibi bizde çok moda ve bu modaya uyanların sayısı her geçen gün katlanarak da artıyor.
Bunları iyi niyetle tavsiye eden doktorlar insanları sağlıklı beslenmeden uzaklaştırıp gıda takviye tüccarlarının kucağına oturttuklarının farkında bile değiller.
Daha sağlıklı olmak, hastalıklardan korunmak için “gıda takviyesi” kullananlara, bunun tamamen lüzumsuz olduğunu, paralarını boşa harcadıklarını ve hatta zarar görebileceklerini, bütün meselenin adam gibi beslenmek olduğunu tekrar hatırlatıyorum.
Çörek otu, zerdeçal, probiyotik, omega 3, zeytin yaprağı ve benzeri gıda takviyelerine para kaptırmayın.
Afiyetle yiyeceğiniz gıdaları takviye adı altında onlarca misli fiyata satan takviye tüccarlarının oyununa gelmeyin.
Paketlenmiş hazır gıdalar neyse gıda takviyeleri de odur!
Kaynaklar:
http://www.verbraucherzentrale.nrw/marktcheck-magnesiumhaltige-nahrungsergaenzungsmittel