Gıda Endüstrisi Çocukları Reklâmlarla Kandırıyor
Berlin’ de Foodwatch isimli tüketici örgütü tarafından yapılan bir araştırma gıda endüstrisinin çocukları sağlıksız gıdaların tüketimi için aldattığını ortaya koydu (1, 2, 3, 4).
Araştırmada, paketleri üzerinde “Arı Maya” ve “Viky” gibi çocuklar tarafından çok sevilen çizgi karakterler bulunan yoğurt, süt gibi 34 ürün mercek altına alındı.
Bu yiyeceklerin sadece bir tanesinin Dünya Sağlık Örgütü’ nün (DSÖ) sağlıklı yiyecekler kılavuzuna uyduğu, diğer tümünde çocukların sağlığına zarar verecek kadar fazla miktarda şeker, yağ ve tuz bulunduğu belirlendi.
“Çizgi karakterlerle yapılan reklâmlar, özellikle küçük çocukları çok etkiliyor” diyen Foodwatch, bu tür ürünlerin DSÖ tarafından yeni yayınlanan kriterlere göre çocuklara reklâmlarının yapılmaması gerektiğinin altını çiziyor.
Çocuklar üzerinden utanmadan ticaret
Çocuklara pazarlama konusunda uzman olan Oliver Huizinga da şunları dile getiriyor:
“Çocukların sağlığı pahasına utanmadan ticaret yapılıyor. Çocukların çok sevdiği karakterlere olan güvenleri çocuklara şekerli, tuzlu, yağlı gıdaları satmak için kullanılıyor”.
Arı Maya ve Vicky gibi karakterlerin pazarlama hakları Studio 100 isimli Belçika’ lı bir firmaya ait bulunuyor.
Foodwatch, Studio 100’ ün daha sorumlu davranması gerektiğini bildirerek tüketicilerden de bu kuruluşa karşı e-posta ile bir protesto kampanyasına katılmalarını istiyor.
Gıda endüstrisi çocukları kandırıyor
Çocukların çizgi kahramanlar, renkli ambalajlar, paketlerin içinden çıkan hediyeler ve benzeri pazarlama numaraları ile kandırılması senelerden beri sürüp gidiyor ve uzmanlar tarafından şiddetle tenkit ediliyor.
Avusturya’ da kısa adı VKI (Verein für Konsumenteninformation) olan bir tüketicileri bilgilendirme derneği sene başında çocuk süt ürünlerinin reklâmlarda bildirildiği gibi sağlıklı bir ürün değil sadece bir “şekerleme” olduğunu açıkladı.
Meyveli yoğurt aldatmacası
“Tüketiciler meyveli yoğurtlara çok dikkat etmeliler: Yoğurt kutusun üzerinde meyveler olabilir ama genellikle içinde meyve yoktur. Ve aroması da mutlaka paket üzerinde resmedilen meyveden kaynaklanmak zorunda değildir.
Çünkü “tabii” diye nitelendirilen aromaların ürünün paketinin üzerinde resmi olan meyveden değil, tabii hammaddelerden elde edilmesi yeterlidir.
Mesela, yoğurtta çilek resmi varsa, bu aramanın çiçekten elde edildiğini göstermez, sadece tadının çilek gibi olduğu manasına gelir.
Meyveli yoğurtlarda genellikle çok az meyve bulunur. Böyle olunca da o yoğurttan çilek tadı hissetmek mümkün olmaz. Çilekli yoğurdun çilek tadı verebilmesi için aromalardan faydalanılır.
Size bir örnek verelim: 6 sente 100 kilo yoğurda ahududu tadı kazandırılabilir; oysa bu iş gerçek ahududu ile yapılmaya kalkıldığında 30 Euro harcanması icap eder (5).
Gelelim neticeye
Çocuklarda obezitenin artmasında sağlıksız yiyecek ve içeceklerin çok büyük rolü var.
Gerçekten obezite ile mücadele edilmek isteniyorsa işe paketlenmiş hazır gıdalardan başlanması gerekiyor.
Bırakın bu tür gıdaların reklâmlarının yapılmasını, bunların üzerlerine tıpkı sigarada olduğu gibi “sağlığa zararlıdır” uyarısı konması; janjanlı-göz alçı ambalajlar yerine renksiz veya siyah paketlerde satılmaları; hiçbir şekilde hediye verilmemesi şarttır.
Başta Sağlık Bakanlığı ve akademi olmak üzere tüm ilgililere duyurulur!
Kaynaklar
5. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/04/20/yazilar/tip-yazilari/beslenme/meyveli-yogurt-kandirmacasi/