content

12 Oca

Gıda Denetimi Özelleşiyor!

Kamuya ait kamu iktisadi teşebbüsleri zarar ediyor gerekçesiyle satıldı. En acısı da demir çelik sektörünün özelleştirilmesi idi. Özel okullara karşı çıktık. Özel Okullar kuruldu. Parası olan ilköğretimi, ortaöğretimi daha iyi alıyor, devlet üniversitesine puanı tutmadığında parası puanı tutabiliyor. Yeteneğin yakalayamadığını para yakalayabiliyor. Fırsat eşitliği sağlamak için her ile bir üniversite, her üniversiteye bir eğitim fakültesi yapıldı, 300 bin öğretmen mezun ettik, atanan öğretmen sayısı 30 bin. Geriye kalan 270 bin öğretmene ‘’bana ne ‘’ dedik.  Yüksek öğretimde planlama hatasının hesabı kimseden sorulmadı.

Şimdi de Gıda Denetimine Özelleştirme Getirildi.

Resmi Gazete’nin 17.12.2011 tarihli, 28145 sayısında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Gıda ve Yemin Resmi Kontrollerine Dair Yönetmeliğinin 6. Maddesinde;

Resmi kontrollere ilişkin belirli görevlerin devredilmesi

MADDE 6 – (1) Bakanlık, Kanun kapsamındaki kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevler hariç olmak üzere gıda ve yemin resmi kontrollerine ilişkin görevlerinin tamamını veya bir kısmını kamu kurum ve kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, gerçek kişiler, özel hukuk tüzel kişileri, birlikler, kooperatifler, vakıf ve üniversitelere tamamen veya kısmen aşağıdaki koşullar kapsamında devredebilir veya hizmet alımı yolu ile yerine getirebilir. Ancak ithalat ve ihracatın resmi kontrolleri ile tüm yasal yaptırımlar bu kapsamın dışındadır.

a) Yetki devri veya hizmet alımı yapılan kuruluşun,

1) Kendisine devredilen görevleri yürütmek için gerekli olan uzmanlık, ekipman, donanım ve altyapıya sahip olduğunu,

2) İşi yürütmek için yeterli sayıda uygun nitelikli ve tecrübeli personeli olduğunu,

3) Kendisine devredilen yetkilerin gerçekleştirilmesi ile ilgili olarak tarafsız olduğu ve herhangi bir çıkar çatışmasının bulunmadığını,

4) Yetki Devri veya Hizmet Alımı Yapılan Kuruluşların İşleyişi ile İlgili Genel Kriterler TS EN ISO/IEC 17020 standardına ve/veya özel bir standarda uygun olarak çalıştığına ve buna göre akredite olduğunu,

5) Laboratuvarların, Gıda Kontrol Laboratuvarlarının Kuruluş, Görev, Yetki ve Sorumlulukları ile Çalışma Usul ve Esaslarının Belirlenmesine Dair Yönetmelikte yer alan hükümlere uygun faaliyet gösterdiğini,

6) Kendisine devredilen görevleri Kanunun Ek-2’sinde yer alan meslek mensupları vasıtasıyla yerine getirdiğini,

kanıtlaması gerekir.

b) Yetki devri veya hizmet alımı yapılan kuruluş, gerçekleştirdiği kontrollerin sonuçlarını aylık olarak Bakanlık il/ilçe müdürlüğüne bildirir. Ancak kontrollerin sonuçları, uygunsuzluk durumunu ya da uygunsuzluk ihtimalini gösteriyorsa yetki devri veya hizmet alımı yapılan kuruluş, Bakanlık il/ilçe müdürlüğünü derhal bilgilendirir. Yapılan değerlendirme sonucunda Bakanlık il/ilçe müdürlüğü Kanun kapsamında işlem uygular.

c) Bakanlık il/ilçe müdürlüğü, yetki devri veya hizmet alımı yapılan kuruluş tarafından denetim yapılan işletmeyi ayrıca denetleyebilir.

ç) Yetki devri veya hizmet alımı yapılan kuruluş ile yetki devri yapan Bakanlık arasında etkin ve yeterli koordinasyon Bakanlıkça sağlanır.

(2) Bakanlık, yetki devri veya hizmet alımı yaptığı kuruluşların denetimini veya tetkikini yapar. Yapılan denetim veya tetkik sonucunda bu kuruluşların devredilen görevleri gereği gibi yürütemedikleri görüldüğünde, yetki devri veya hizmet alımı Bakanlıkça iptal edilir veya verilen süre içerisinde eksiklikler giderilinceye kadar askıya alınır. Bu süre altı ayı geçemez. Bakanlıkça verilen süre sonunda, eksikliklerin giderilmemesi durumunda yetki devri veya hizmet alımı iptal edilir. Bu fıkranın uygulanmasından doğan tüm masraflar yetki devri veya hizmet alımı yapılan kuruluş tarafından karşılanır.

Her şeyi özelleştirme gayretindeyiz ya.

Şimdi de Gıda Denetimi Özelleştirildi

Devlet fabrikaları yönetemedi, zarar etti. Haydi, özelleştir denildi.

Ekmekte çivi, ip, anlı şanlı markaların köftesinde basil, meyve ve sebze de tarım ilacı kalıntısı, makarna da kıl, pastörize sütte mikrop, yoğurtta jelatin, süttozunda melamin, kaşarda sahte kazein, bebek mamasında kurşun, endüstrinin ürettiği tüm gıdalarda yasal ve yasa dışı katkı maddeleri çıktı ve çıkmaya devam edecek. Bu durum karşısında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı İl kontrol ve referans laboratuarlar zarar ediyor. İşletmeci mantığı: Özelleştir. Özel kuruluşlar daha iyi muayene eder!

Özelleştirilen eğitim sektöründe hizmeti alan veliler ve asıl denetimcisi de tabii ki onlar! Parası olana daha iyi eğitim verdikleri gerçek.

Gıdayı tüketen tüketiciler. Gıda denetiminde hizmeti alan kim ? Tüketiciler mi? Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı mı? Yoksa tüketiciler adına hizmeti alacak olan  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı mı? Özel Gıda denetimi yapacak firmaları bakanlık mı denetleyecek?

Sap ile saman birbirine karıştırılıyor.

Gıda Denetimi yapacak firmalara akreditasyon şartı getirileceği söyleniyor. Yapı denetimi ile ilgili beton vb. laboratuarlara akreditasyon şartı getirilerek halen uygulanıyor. Van depreminde akreditasyonlu laboratuarlarda test edilmiş betonlar çökmedi mi ?

Özel, resmi gıda laboratuarlarına akreditasyon getirilebilir ve doğrudur.  Gıda üreten kuruluşlar kendi iç denetimleri, periyodik kendi iç kontrolleri için özel gıda laboratuarlarından yararlanabilir, yararlandırılabilir.

Ama, Gıdanın Kamu Denetimi Özelleştirilemez. Bu konudaki kamu görevi özel sektöre devredilemez.

Gıdanın denetimi kamu tekelinde olmasının gerekliliği gıdanın direkt olarak sağlığımız ile ilişkili olmasıdır.

Tüketici olarak yaptığınız bir alışverişte satın aldığınız bir gıdanın bozuk veya gıda tüzüğüne uygun olmayan bir şekilde üretilmediğini şikayet için devletin laboratuarına götürdüğünüzde bozuk gıda ile ilgili devlet yasal işlem yapmıyor. Kendim gidip numune almalıyım diyor. Tüketiciye güvenmiyor. Akredite belgesi verdiği  özel firmaya güvenecek. Gıda dışında akredite olma şartlarını incelediğimizde ‘’ doğruluk, dürüstlük kavramları ‘’ yok. Teknik şartlar var. Hâlbuki yeterince yapılamayan gıda denetimlerinde, şikâyet ettiği gıdanın denetimlerinde tüketiciler yine de kamu görevlilerine güveniyor.

Özel Gıda Denetim Kuruluşlarına Güvenmeyeceğiz. Çünkü gıda denetimi mevcuttan daha iyi olmayacak.

2011 yılında, 2010 yılı gıda denetim sayısı açıklanırken; Ülkemizdeki Gıda işletmesi sayısına göre numune alınması gereken sayıda gıda numunesine ulaşıldığından Bakanlık bahsetmiş olduğuna göre gıda denetimi için bakanlığın yeteri sayıda elemanı olduğunu bu açıklama gösteriyor.

Gıda denetimi demek, halkın sağlığı demektir. Halkın sağlığı ile doğrudan ilişkilidir.

Gıda denetimi özelleşince parası olan gıda üreten Gıda Denetimini özel olarak ‘’ hal’’ ederler!

Gıda denetiminin özelleştirilmesi, halkın sağlığını gıda gladyatörlerinin eline teslim etmek  anlamındadır.

https://groups.google.com/group/cigsutureticileri?hl=tr

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank