Gevşeme
Maide ÖREN
BİLİNÇ ALTI
Zihin, bir sisteme, bir yönteme ya da biçimlenmiş düşünceye saplandığı sürece özgür olamaz" J. Krishnamurti. Uykuya başlamadan önceki 15 dakikalık maceramıza devam edelim.
Hiç düşündünüz mü?
İnsan uykuya; nefes alırken mi yoksa verirken mi dalar? Yogiler bu önemli ayrıntıyı incelemişler ve bu sonuca varmışlar. Ne alırken ne de verirken; İnsanlar nefes verdikten sonraki boşlukta uykuya dalarmış. Bunu neden söylüyorsun, o kadar önemli mi diyorsanız evet çok önemli.
Nefes alış verişlerimizi sakin ve ritmik aldığımızda bu boşlukların oluşumunu sağlayabiliriz. Ama sürekli mesaide olan zihnimiz sürekli çalışırsa o boşluk sağlanamaz. Çeşitli nedenlerden kasılan vücudumuzun kasılmasını önlersek bu boşluğu yakalayabiliriz.
Yatağa yatmadan önce nefesimizi takip ederek gevşersek, tüm kaslarımızı sakinleştirir aynı zamanda zihinde faaliyetini sürdüren olumlu veya olumsuz düşüncelere de bir müddet ara vermiş oluruz. Böylelikle vücutla birlikte gevşeyen sinirlerde sakinleşmiş olur.
Sabahları dişler kenetlenmiş ve yorgun, isteksiz uyanmanın başlıca nedeni kasılmış kaslarla karmaşık ve yorgun zihinle uykuya dalmaktır.
Gevşemek; kendini koy vermek, tüm gerginliğini yok etmek, vücut enerjisini dinginleştirerek dinlenme gereksinimini sağlamaktır.
Genelde yaşadığımız yoğun hayat, gergin ve yorgunluk dinlenmemizin sağlıklı yapılıp yapılmadığını fark ettiremez ta ki vücut alarmını verene kadar.
Yurdumun Metropol insanları ya masa başında ya da bilgisayar karşısında ya da her nerede çalışırsa çalışsın akşam gün bitiminde kendilerini evlerinde bir koltuğa çökmüş, televizyonun karşısında bulurlar. Kaslarının, eklemlerinin, omurgalarının vb. yorulduğunu ancak o zaman anlarlar.
Televizyon seyrederken veya bir şeyler okurken dinlendiklerini zannederler. Oysa zihin halen çalışmaktadır. Bu nedenle düşünce yoluyla bedene hareketsiz haldeyken dahi enerji dağılır ve kişi gerektiği gibi dinlenemez. Gevşemek için zihin de aktivitesini yavaşlatması gerekir.
"Kişi yalnız beyniyle değil, kaslarıyla da düşünür."
Öfkeli birini gözlemleyin kasları gergin, nefesleri sıktır, kalbide hızlı atar, kan basıncı yüksektir.
Bu örnekle birlikte her şeyden önce düşünce ve beden arasındaki denge sağlanmalıdır.
Sizlere sunacağım kolay ve herkesin uyguladığında rahatlayacağı, uyumadan önceki 5 dakikalık bir süre. İnanın çok keyifli o kadar ki bu süreyi arttıracağınıza eminim.
* Seçeceğiniz yer havadar olmalı, sessiz ve loş ışık daha keyif verecektir,
* Hemen akabinde uyumayacaksanız halının üzerine uzanabilirsiniz. Üzerinize ince bir battaniye alın zira nefesleriniz yavaşlayıp kan dolaşımınızı yavaşlatacağınızdan üşüyebilirsiniz,
* Yere terk edeceğimiz vücudumuzun her noktasını hissedebilir bir düzlüğe uzanmalı,
* Gözler kapalı ve göz bebekleri ya burun ucuna ya da iki kaş arasına yönelmeli,
* Çene kemiği gevşek dişler birbirine değmemeli,
* Zihnimizi sadece nefesimizi izlemeye bırakmalıyız ki bu zaman zarfında dinlensin.
Derin nefes alınır, dolu akciğerlerle tüm kaslar kasılır ve nefes vererek tekrar gevşetilir. Birkaç kez tekrarlanır. Normal nefes alıp vermeyle bedenin ağırlığı yere terk edilir. Uygulama süresinde normal nefes alınır. Yani akciğerlerimizin istediği nefes türü olmalıdır. Tüm düşüncelerimizle sadece nefes alıp verişimizi takip etmeli her derin nefes verişimizde kendimizi yerçekimine terk etmeliyiz.
Vücudumuzun iyi gevşediğini anlamanın tek yolu nefes alışlarımız verişlerden kısa olmalıdır. Her nefes alışlarda ayaktan itibaren tek tek organlarımızı gözden geçirerek nefes verirsek tüm kasılan organlarımız gevşemiş olur.
Örnek; nefes alalım ayak parmaklarımızı düşünelim ve derin nefes vererek parmaklarımızı gevşetelim gibi. Amaç uyumak değildir. Solunumu izleyerek kasları gevşetip derinliği hissetmektir. Beden miskin değil mutlu ve huzurlu olmalıdır. Gevşeme bitince gözlerinizi hemen açmayın istediğiniz kadar keyfini sürdürebilirsiniz.
Her gün düzenli yapıldığında vücudunuz sakinleşip yumuşayacak ve günlük endişe ve sıkıntılarınızdan bu gevşeme sayesinde sakinleşen parasempatik sinir sistemi devreye girip gerginliğinizi azaltacak zamanla yok edecektir.
Not: Daha önce yayınlanan yazım.
Şu kötü gerginlikte bu bilgilere ihtiyacımız var diye düşündüm.