Gediz Elektrik İçin Son 1 Ay
Öncelikle İzmir ve Manisa’nın elektriğine siyanür sıçradı demek mümkün. Elektriğe nasıl, anlatalım...
Önceki gün Türkiye’nin özelleştirme tarihinde en heyecanlı günlerden biri yaşandı. ‘
Başkent Doğalgaz’ ihalesini kazanan MMEKA Konsorsiyumu 1.2 milyar dolarlık devir bedelini yatıramadı ve Özelleştirme İdaresi ihaleyi iptal etti. Bu iptal ile hem İstanbul’un toplam 4,8 milyar dolarlık elektrik dağıtım özelleştirmeleri belirsizliğe itildi hem de konsorsiyumun 92,6 milyon dolarlık teminatı yandı.
Aynı konsorsiyum daha önce Manisa ve İzmir’in elektrik dağıtımını yapan Gediz Elektrik’in ihalesine de girmiş ve 1 milyar 915 milyon dolar gibi yüksek bir rakamla ihaleyi almıştı.
Ancak daha sonra Özelleştirme İdaresi haksız rekabet gerekçesiyle, ihaleyi ikinci olan firma Eti Gümüş’e verdi. Yaşananlara bakınca, aynı konsorsiyum Gediz Elektrik’i iyi ki almamış demek mümkün.
Ama yine de sevinmek için erken, bizim başımız da henüz o kadar rahat değil.
* * *
Eti Gümüş’ ihaleyi 1 milyar 915 milyon dolara aldı. Ancak bu arada Kütahya’dan gelen başka bir haber Eti Gümüş’e epey sıkıntılı günler yaşatmaya başladı. Gümüş işletmesindeki siyanürlü su atık barajındaki setlerin çökmesiyle Kütahya’yı ayağa kaldıran, Eti Gümüş ile İzmir ve Manisa’nın elektirik dağıtımını alan şirket aynı şirket.
Şu anda şirketin başı ciddi dertte.
Köylüler bir yandan kapıya dayanırken, yapılan setlerin yetersiz kaldığı belirtiliyor.
* * *
Gelelim İzmir’e...
İzmir ve Manisa’nın toplam 2,3 milyon abonesi var. Eti Gümüş Özelleştirme İdaresi yetkilileriyle ihalenin ardından masaya oturarak 11 Nisan 2011 tarihinde bir anlaşma yaptı. Anlaşma 12 Nisan’da yürürlüğe girdi. Gediz Elektrik satışının gerçekleşmesi için anlaşma gereği iki ay içerisinde paranın yani 1 milyar 920 milyon liranın ödenmesi gerekiyor.
Türkiye’nin en büyük holdinglerinden oluşan MMEKA Konsorsiyumu Başkent Elektrik’in 1.2 milyar dolarlık devir bedelini ödeyemedi. İhale iptal oldu.
Bakalım Eti Gümüş, 1. 920 milyon doları ödeyebilecek mi ? Şimdi bu büyük rakam için yalnızca bir ay kaldı. Kağıt üstünde Yıldızlar Holding Söğütsen Seramik AŞ’ye ait görünen Eti Gümüş şimdi bir yandan siyanür derdi ile uğraşırken, bir yandan bu parayı bulmaya çalışıyor. Bu arada firmanın bazı kömür santralleri ihalesinde dahi zorlandığı iddaları var.
Evet süre az kaldı. Umarız bu rakam ödenir ve İzmir, Alsancak Limanı’nın ardından bir özelleştirme hayalkırıklığı daha yaşamaz.
“Hızlı özelleştirme yaptık ve Hazine’ye şu kadar kazandırdık” demek güzel de hayal sıkıntılar ne yazık ki sonradan çıkıyor.
TEDAŞ hem özelleşti hem büro kuruyor!
Devlet, TEDAŞ’ı arpalık olmaktan kurtarmak için özelleştirmişti. TEDAŞ devirlerin ardından kentlerden çekildi. Ancak şimdi yatırımların denetimi açısından tekrar TEDAŞ büroları kurulmaya başlandı. Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Sedat Gülşen, “Var olan sistemden şimdi başka bir sistem ürettiler, o zaman düzenli ve nakit para kazanan TEDAŞ’lar niye özelleştirildi?
Sadece paranın tahsilatı özel şirketlere devredilmiş oldu. Üstelik, TEDAŞ Enerji Bakanlığı’ndan aldığı yetki ile ücretsiz olan proje onaylarını da ücretli hale getirdi. Kamu hizmeti ticarileşmiş oldu.” diyor