Geçim Kolay Mı?
Ülkede seçimin de, geçimin de kolay olduğunu söyleyebilirim. Yani ülkenin geçim problemi yok gibi.
Bir ülke ancak bu kadar şanslı olabilir. Yunanistan’ın iflasın eşiğine geldiğini söylüyorlar. Birçok dünya
ülkesinin iç ve dış borçlarla arası iyi değil. Ekonomileri sinyal veriyor. Hatta dünyanın dört bir yanında sömürgesi olan ülkeler bile ekonomik açıdan eski refah seviyesinde değil. Demek sömürdükleri ülkenin kaynakları da azalıyor.
Bir ülkenin ekonomik gücünü sokak belirler. İnsanlar mutlu görünüyorsa demek ki bir problem yok. Ben de herkes gibi sokağı inceliyorum. Özellikle gençler çok mutlu. Herkes gülüyor. Ara sıra kavga eden bazı delikanlılar varsa da onların canları biraz hareket istiyor demek ki…
Gençler hayatı renklendirmesini biliyorlar. Gelişmişliğin alametlerinden bunlar. Aslında ülkenin işsizlik problemi de yok. İstikrarlı bir ülke oluşu buradan geliyor.
Çalışmayanlar varsa onlar da çalışmak istemediğinden. Mesela kahvehaneler dolu. Akşama kadar eğleniyorlar. Kişinin eğlenme hakkı var elbette. Sakın kimse “İşi gücü olmayanlar kahveye gidiyor, işi olsa işinin başında olur ve para kazanırdı” demesin. Çalışmak kolay mı? Hem insan kahvede sabahtan akşama kalır da para harcamadığı olur mu? Biz de biliyoruz oraları. Bir ayın yirmi gününü kahvede geçiren bir kişinin harcadığı para asgari ücrete yakın. Demek parası var ki harcıyor.
Kimse kimseyi karakaşı ela gözü için beslemez. Demek bir gelirleri var ve onlarda istedikleri gibi harcıyorlar. Hakları tabii.
Hem siz sokakta dizleri yırtık, bir yerleri sökük, kumaşı az elbiselerle dolaşanları fakir sanmayın. O kıyafetlere “tarz” deniyor. Öğrenin! Çünkü bir yerleri yırtık pırtık elbiselerle gezenlerin taşıdıkları telefona bakın siz. Her biri orta seviyeli bir devlet memuru maaşına denk. Yoksa fakirlikten yırtık elbise giymiyorlar. Sıcaklar da artınca bir yerlerin hava alması lazım.
Bazı kendini bilmezler “geçinemiyoruz “diye feryat etmezler mi? Şey diyor ki at ağzına iki şaplak oturt oturttuğu yere. Siz hiç sokağa, kahvehaneye, gazinolara baktınız mı? Hiç işsiz güçsüz insanların harcamasına benziyor mu onların yaptığı?
Elbette ülkede çok anormal derecede zengin var. Onlar gibi olmayınca kendinizi fakir sayıyorsanız o başka. Bizim bilemediğimiz fakirler de var. O da doğru. Burada ölçü çoğunluk. Çoğunluk da halinden memnun denecek söz kalmadı. Alan memnun, satan memnun misali…
Seçime gelince. Bizim zamanımızın seçimleri yok şimdi. Seçilecek olanlar bağırıp duruyor. Seçmenin bir problemi olmadığından onlar ağızlarını yoruyorlar yani. Kazananlar ise yorgunluklarını atacaklar. Fazla söze hacet kalmayacak yani.
İnsanın hür ve mutlu bir ülkede yaşaması ne kadar güzel. Hani başkasının suratına baksan moralin düzeliyor. Memleket bayağı düzeltilmiş. Hiç kırışıklık, karışıklık yok. Öğle olunca dertler de son buluyor.
İyi “geçimler” efendim.