Fütüristlerin Hayatımızdaki Yeri…
Mehmet BALLI
Dünya Gündemi
Geçenlerde, İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda (21 Kasım 2008) Dünya Fütüristler 2008 Zirvesi yapıldı. Yaşam tarzımızı kolaylaştıracak buluşların ortaya konup tartışıldığı bu toplantı, geleceğimizle çok ilgili olması nedeniyle, farklı konuşmacıları ve etkinlikleriyle dikkat çekti. “Fütüristler Zirvesi’nden sonra 'gelecek algınız asla eskisi gibi olmayacak” sloganıyla hayata geçirilen ve ana sponsorluğunu Bahçeşehir Üniversitesi’nin üstlendiği zirveye çok sayıda işadamı, yönetici, öğrenci ve medya mensubu katıldı.
Gelecek senaryoları üzerine düşünen ve geleceğe dair öngörülerde bulunan kişiler” olarak ifade edilen Fütüristlerin ortaya attığı görüşler hayalimizden de öte bizleri heyecanlandırmaktadır.
“Dünden bugüne geldik, bugünden de yarına gideceğiz” eğilimi, yerini “Önce geleceği tasarlayacak, ondan sonra bugüne gelecek ve adım adım geleceğe doğru planladıklarımızı gerçekleştireceğiz” yaklaşımına doğru yol almaktadır.
Fütüristler, birer “GOY” (Gelecek Okur Yazarı) aslında! Bireyler, kurumlar, toplumlar ve ülkeler için, gelecekte sosyal, teknolojik, ekonomik, ekolojik ve politik açıdan ne gibi gelişmeler olacağına dair alternatif görüş ve beklentiler geliştiriyorlar. Falcı ya da astrolog değiller; Yalnızca “olasılıkların teorisyenleri” onlar. Bilimsel temellere dayanan tahminlerde bulunuyor ve hayaller kuruyorlar. Geleneksel eğitim kalıplarının, artık geçerliliğini yitirdiğine inanıyorlar.
Bilinen öğretim sistemlerinin, insan beyninin müthiş kapasitesini sınırladığını iddia ediyor ve yaratıcılığı geliştirip kışkırtan yöntemleri teşvik ederek destekliyorlar. Her iş kolundan ve alandan pek çok fütürist, gelecekte neler olabileceğini ve bunların iş, aile, sosyal yaşama etkilerini tahmin etmeye çalışıyor.
Fütüristlerlerin düşüncesinde bilgi soyut; ona dokunamıyor ya da vuramıyor; onu koklayamıyor, ama kullanıyoruz. Bilgi doğrusal değil; ufacık görüş ve fikirler, muazzam sonuçlar doğurabiliyor. Yahoo ve Google’ın oluşum hikayeleri, bunun en tipik örneklerinden. Bugün İnternetle Dünya ovucunuzun içinde. Bilgi, diğer tüm ürünler içinde daha taşınabilir olanı. 1 ve 0’a dönüştüğünde, Hong Kong veya Hamburg’daki on milyon insana aynı anda dağıtılabiliyor. Bilgi, sembol veya soyutlamalara sıkıştırılabiliyor. Bilgi, gittikçe daha küçük alanlarda saklanıp taşınabiliyor. Bilgi, açık veya üstü kapalı olabiliyor. İfade edilebilir veya edilmeyebilir, paylaşılabilir veya gösterilmeyebilir. Masa ve kamyon gibi somut şeyler için aynı şeyi söyleyebilir miyiz? Bilgiyi saklamak zor. Bu durumda, “Güç kimdeyse kıble odur, para kimdeyse güç ondadır” deyişini, “Bilgi kimdeyse zenginlik ondadır” olarak güncellemek hiç de yanlış olmaz!
Dünyaca ünlü Fütürist Jacque Fresco’nun, gerek İstanbul’daki konuşmasında ve gerekse bugüne kadarki ortaya koyduğu gelecek ile ilgili öngörüleri dikkat çekmeye devam ediyor. Öyle ki bu öngörüler bundan 5-10 sene önce söylenseydi belki hepimiz gülecektik. Fakat şimdi gelişen insan beyninin gücünü bilim alanındaki gelişmeleri gördükçe hem ürperiyor hem de hayallerimizin bile gerçekleşebileceğine inanır duruma geldik.
Bakınız şöyle bir göz atalım bu Fütüristlerin gelecekteki yaşam tarzımızı değiştirecek öngörülerine..
*Genetik bilimi sayesinde çok kısa bir süre sonra insan ömrünü 120 yıla çıkarabilecek. İnsanın kök hücresinin organ üretiminde kullanılmasından tutunda, klonlamaya kadar gerçekleştirilen buluşlar, bir çok hastalıkların ortadan kaldırılmasıyla İnsanoğlunun bedenini kuvvetlendirecektir.
Kim bilir belki de 900-1000 yıl yaşam sırlarının çözümüne doğru adım adım yol almış olacağız.
* Hayatımızda Hastaneler, doktorlarda olmayacak. Doğal olarak her evde yerini alan bilgisayar sayesinde yaşam kalitemiz kontrol altına alınacak. Farzedelim ki elimiz veya gözümüzden rahatsızlandığımızda, bilgisayara göstererek otomadik algılayıcıların sayesinde merkezi sistemle hastalığınız keşfedilerek, bu doğrultuda geliştirilen yöntemle tedavi metodu uygulanacaktır.
Böylece ne hastane kuyrukları, nede doktor muhabbetleri kalmayacak..
* Petrolün pabucunu dama atacak. Alternatif enerji kaynakları bunun yerini alacak. Özellikle rüzgâr ve güneş enerjisi hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olacak.
Böylece teknolojinin bütün insanlar tarafından eşit olarak faydalanılabilirliliği sağlanacaktır.
*Fresco'nun tasarladığı dünyada para da yok. Paranın yerine dünya kaynaklarının bütün insanlar tarafından ortak kullanımı var. Mal ve hizmet alımı için kullanılan para olmayacağından, çevre kirliliği yok. Para Müzelik olacak.
Böylece, ne yoksulluk nede burjuvalık olmayacağından borçlu kimsede kalmayacak.
Bugün Dünya daha çok kâr için yok ediliyor…
Parada bolluk döneminin bittiği günümüzde yaşanan finansal küresel kriz yüzünden herkesin para peşinde olduğuna dikkat çeken Jacque Fresco, "eğer yarın gökten para yağsa, herkes çok mutlu olurdu, bankacılar hariç" diyerek paranın varlığını sorguluyor.
* Gelecekte Üniversitelerde olmayacak. Yine insanoğlunun en muhteşem buluşu olan bu bilgisayar sayesinde, evimizden merkezi sistemle eğitim alınacak, teorik tasarımlar birebir internet ortamından bilgi akışıyla sağlanacaktır.
* İnsanın 3 boyutlu mekanik kopyalanması revaçta olacak. Bugün bile 3 boyutlu kameralarla haber bültenlerine çıkartılan muhabirlerin görüntüsü gibi, insanların sanal görüntüleri her an karşımızda beliriverecektir.
* Geleceğin dünyasında jeotermal enerji çiftlikleri, yeraltında veya deniz altında oluşturulan düşünen şehirler, sandviç tarzında yarı esnek kırmadan değiştirilebilen evler, otomatik olarak vücut hatlarına göre şekil alan mobilyalar, manyetik raylı ulaşım araçları var.
Daha nice düşünsel buluşları buradan saymaya sayfalar yetmez. Bütün bunlar göze kulağa hoş geliyor. Bizleri heyecanlandırıyor da, birde bu bilim kötü niyetli insanların elinde yükselirse, işte insanoğlu heyecandan mı yoksa korkudan mı çatlar orasını kestirmek zor olacak sanırım..