Fındıkta Tehlike
İstanbul İhracatçı Birlikleri’nden, “Fındık üretiminde Gürcistan Çok Yakında Türkiye İle Rekabet Eder” başlığıyla gelen yazıyı küçük sadeleştirmelerle paylaşmak istedim. Yazıyı benimle paylaşan Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği üyesi Mehmet ALBAYRAK beye teşekkür ediyorum.
“Fındık üretiminde Gürcistan çok yakında Türkiye ile rekabet eder”
Bugün, OXFAM Uluslararası Yardım Kuruluşu ile ELKANA Biyolojik Çiftçilik Derneği öncülüğünde ve Avrupa Birliği desteğiyle özel sektörün (işleme, ürün alıcıları, finansal kurumlar, sigorta şirketleri) ve küçük ölçekli çiftçilerin işbirliği konusunda görüşmeler yapıldı. Görüşmelere Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Ulusal Gıda Dairesi temsilcileri de katılmışlardır.
“Agrigeorgia” Ltd. Şti., dünya çikolata üretim pazarında çok ünlü Ferrero S.p.A. markasını Gürcistan’da temsil etmektedir. “Agrigeorgia”’nın Samegrelo bölgesinde fındık çiftlikleri vardır. Şirket Müdürü Daniel Gonsales Delaça, fındık üretiminde Gürcistan’ın büyük bir perspektifinin olduğunu belirtti ve şöyle dedi:
”Biz Gürcistan’a 2007 yılında geldik. O dönemde buralarda fındık üretim teknolojisi yoktu. Bu nedenle yerli çiftçilerle nasıl çalışabileceğimizi düşünmeye başlamıştık. “Fındık Üreticileri Derneği” ni kurduk ve çiftçileri yeniden eğitmeye başladık. Çiftçilerle deneyimimizi paylaştık ve Knowhow’umuzu aktardık. Kimse Gürcü çiftçilerin başarıya ulaşacağını düşünmemişti, ancak onlar bunu başardı. Fındık kurutma merkezleri kurulduktan sonra çiftçiler ürünü % 20 daha yüksek fiyata satmaya başladı. Fındık fiyatları hakkında günlük olarak bilgi aktarıyoruz ve müşteriler fiyat konusunda çiftçileri daha da kandıramıyor. Bu durum çiftçilerin güçlenmesine sebep oldu. Fındık üretiminde Gürcistan çok yakında Türkiye ile rekabet eder.”
Daniel Gonsales Delaça, “Çok sayıda donor Gürcistan tarımının geliştirilmesi için hareket etmektedir fakat bu süreçler koordineli bir şekilde yürütülmemektedir. Hükümet’in temsilcileri ile her ay toplanabilmek ve binlerce anlaşılmayan mesajlar yerine tek bir net mesaj verebilmek iyi olurdu. Anlaşarak hareket etmek bize donorların parayı gereksiz yere harcamalarının önüne geçmeye yardımcı olurdu”.
Tarım Bakanı Yardımcısı Davit Galegaşvili, “Köylerimizi kalkındırma şansımız var, ancak bu şansı kullanmazsak köyler en sonunda tamamen boşalacaktır. Bu durum ülkemizi siyasi açıdan da zayıflatacaktır. Tarım sektörünün gelişmesine ilk önce, bölgelerde devlet kurumlarında kimsenin hiçbir şeyi bilmemesi engel olmaktadır. Çiftçiler ve Danışma Merkezleri vardır, ancak devlet kurumlarından hiç biri gerçek değildir”
ÖZET:
- Fındıkta iki temel sorun; verimi arttırmak ve fındığı katma değerle buluşturmaktır.
- Bunun dışında yazılanlar ve söylenenler tamamen kamuoyunu meşgul etmekten ibarettir, vebaldir, haksızlıktır.
- Bu köşe 18 Ocak’ta (http://www.orduolay.com/köşe-yazarlari/item/10122-ordu-dünya-findiğinin-başkenti-1.html),
22 Ocak’ta (http://www.orduolay.com/köşe-yazarlari/item/10164-ordu-dünya-findiğinin-başkenti-üretmek.html),
24 Ocak’ta (http://www.orduolay.com/köşe-yazarlari/item/10184-findikta-dönüşüme-model-önerisi.html) ve
25 Ocak’ta (http://www.orduolay.com/köşe-yazarlari/item/10188-findiği-katma-değerle-buluşturmak.html) olmak üzere yazdığım 4 yazıyla bu sorunu 10 yıllık bir periyotta sorun olmaktan çıkaracak önerilerimi sıraladım. Buna çok inanıyorum, çünkü Gürcistanın fındıkta son 10 yılda kat ettiği mesafe ortada.
Bugün doğruları konuşma ve uygulama vakti, çiftçilerimiz bunu fazlasıyla hak ediyor. Uyarmadıydı denmesin.