Faydasız Şüpheli İlaçlar Gereksiz Yere Yazılıyor
Massachusetts Üniversitesi uzmanları, hayatlarını huzur evlerinde sürdüren ve ilerlemiş demansları olan hastaların ihtiyaçları olmayan ilaçları almadan kaliteli yaşayıp yaşamayacaklarını belirlemek amacıyla uzun vadeli ilaç kullanımlarını araştırdı.
Araştırmada, 47 eyalette 406 huzurevinde kalan ileri demansları olan 5 bin 406 huzur evi misafirinden 2 bin 911’ inin (yüzde 53.9) faydası şüpheli olan ilaçlardan en azından birini aldıkları ve bunun eyaletten eyalete farklılık gösterdiği belirlendi.
En çok yazılan demans ilaçlarının yüzde 36.4’ ü kolinesteraz inhibitörleri (Aricept), yüzde 25.2’ si memantin hidroklorit (Namenda), yüzde 22.4’ ü kolesterol düşürücü ilaçlar (statinler) idi.
Araştırmacılar, bir uzman doktorlar kurulunun ileri demans hastalarında bu ilaçların bir faydasının olmadığını, IOM’ un faydası olmayan ilaçların yazılmaması tavsiyesine uygun olarak bunların bu kadar çok ilacı almadan da kaliteli yaşayabileceklerini bildirdiklerini vurguluyorlar.
Bu ilaçların bayılma, aritmi gibi yan etkileri kalça kemiği kırılması ve idrar birikimi gibi olayların riskini artırdıkları da biliniyor.
Yeme problemleri olan, beslenme tüpü takılmış olan ve resüsitasyon yapılmaması kararı olan hastalarda etkisi şüpheli ilaçların yazılma ihtimali daha düşük bulundu.
Beslenme tüpünün misafirlerinin yüzde 10’ undan fazlasında bulunduğu huzurevlerinde bu tip etkinliği şüpheli ilaçların reçete edilme ihtimali misafirlerinin yüzde 5’ inden azında beslenme tüpü bulunan huzurevlerine göre daha yüksek idi.
Etkisi şüpheli bu ilaçların 90 günlük maliyeti 816 $ idi ve bu miktar ileri demanslı hastaların 90 günlük toplam ilaç harcamalarının yüzde 35.2’ sini oluşturuyordu.
Araştırmanın uzmanlarından Jennifer Tjia “İlerlemiş demansları olan hastalarda ilaçların kullanımını inceleyen çok az sayıda çalışma vardı ve bu ilaçların maliyetleriyle ilgili veriler de yoktu” diyor ve ekliyor:
“Araştırmamız, ilerlemiş hastalığı olanlara yazılan ilaçların hastalara da sağlık sistemine de getirdiği yükleri göstermesi bakımından çok önemlidir.
Huzurevi harcamaları her sene yüzde 8 artış gösteriyor ve bu masraflar devlette ve federal hükümette ciddi endişeler yaratıyor”.
Tıp Enstitüsü gereksiz ilaçlara karşı çıkıyor
Kısa adı IOM olan Institute of Medicine (Tıp Enstitüsü), doktorlara yaşama süreleri sınırlı olan hastalara çeşitli tıbbi müdahalelerde bulunmak yerine hayat kalitelerini artırmaya çalışmalarını tavsiye ediyor.
IOM, ilerlemiş demansları olan huzur evi hastalarının yarısından çoğunun, bunama ve kolesterol hapları gibi önemli finansal giderlere yol açan ama faydası çok şüpheli ilaçlar almaya devam etmelerinin doğru olmadığının altını çiziyor.
“Obamacare” dünyasında, azalması beklenen sağlık hizmeti giderlerinin aksine artması üzerine hükümet yetkilileri mümkün olan her şeyden kısıntı yapma çabasındalar.
Bir zamanlar seçim kampanyası vaadi olan “yaşlıların tıbbi bakımları” şimdi sıkı inceleme altında.
Gelelim neticeye
BİR: Çok şükür ki bizde olduğu gibi başka memleketlerde de sayıları az da olsa “ilaç endüstrisinin uşağı olmayan” ve “ilaç israfına” karşı sesini yükselten ve tedbir alınmasını isteyen uzmanlar var.
İKİ: Yaşlılara olsun gençlere olsun gereksiz yere ilaç yazılması bizde de sık rastlanan bir durumdur ama bu ya hiç kimsenin umurunda değil ya da hekimler bunu dile getirmekten çekiniyor, korkuyorlar.
Haksız da sayılmazlar çünkü delillerini ortaya koyarak da olsa “gereksiz ilaç kullanılıyor, bazı ilaçlar faydadan çok zarar veriyor” diyen bir doktorun “hastaların sağlığını tehlikeye attığı, bu kişilerin ölümlerinden sorumlu olacağı şeklinde saldırılara uğraması, tehdit edilmesi” kaçınılmazdır.
ÜÇ: Ben de başta astım ve KOAH ilaçları olmak üzere ilaçların büyük çoğunluğunun “gereksiz” yere yazıldığını, hastaların bunlardan fayda görmemeleri bir tarafa ciddi ilaç yan etkilerine maruz kaldıklarını ve SGK’ nın çok ciddi zarara uğradığını kaç defa yazdım, yetkilileri uyardım ama beni dinleyen olmadı.
KAYNAKLAR
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1901117
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1901111
http://www.dailyrx.com/medications-questionable-benefits-had-substantial-costs
http://seattletimes.com/html/nationworld/2024500416_dementiadrugsxml.html