Et İthalatının Durdurulmasında Hedef Fiyat Nedir?
2010 Nisan ayında sınırlı başlatılan daha sonra sınırsız ve gümrüksüz devam ettirilen et,canlı hayvan ithalatı halen dört nala devam ediyor. Damızlık-çiğ süt üreticisi, spekülatörlükle suçlanan canlı hayvan büyük besici on bir firma hariç küçük besiciler sessiz çığlığına devam ediyor.
Son zamanlarda yaşanan et fiyatlarında ki yüksek artışı göz önünde bulunduran Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker:''Et fiyatları düşene kadar ithalata devam edeceğiz.'' Açıklamasında bulundu..
'' Et fiyatları düşene kadar ithalata devam ’’ ne anlama geliyor? Fiyatların hangi rakama dayandığında ithalatın durudurulacağı konusunda bir açıklama yok. Aslında bu açıklama bir belirsizliğin ifadesidir
2009 yılında kıymanın 11 TL olduğu rakamlar bekleniyor ise Bu hedef ‘’ hayvancılığın ortadan kalkacağınının işaretidir.
Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği’ nin 4 Ocak 2011 tarihinde Bilgiagi.net İnternet Gazetesindeki köşemize yaptığı açıklamada karkas et bir kilo maliyetinin ülkemiz üreticisine 14 Türk Lirasına mal olduğu açıklanmıştır.
Şu anda yerli erkek dana karkas kesim fiyatı 12,5-13 TL’dir.(Ankara/Çubuk Fiyatları )
Besici, üretici zarar etmeye başlamıştır. Sayın Bakan’ın spekülatörlükle suçladığı onbir firma ise besilik erkek dana da ithal ediyor.
Gazetelere ilan verip spekülatör değiliz diyebilen büyük besiciler ayakta kalacak, Konyalı ve diğer şehirlerimizdeki küçük besiciler ise bu işi bırakacaklar.
Çiğ Süt damızlık Üreticilerinin ise kapısında erkek buzağılar ve erkek danalar satılıp bedelleri süt sanayicilerini kalkındırmada kullanılmıştır. Çiğ Sütten kazanç sağlayamayan üretici son bir yılda doğan buzağılar kazanç sağlayacak diye umarken hüsrana uğramıştır.
Hedef fiyatsız bir ithalat politikası yürütülemez. Yürütüldüğü takdirde tarım politikalarını yürütmekten yetkili olmayan, olamayan bir bakanlık manzarası ile karşı karşıyayız demektir.
Çiğ Süt-damızlık üreticisi Tarım Politikalarını şayet Tarım Bakanlığı yürütüyor ise Tarım Bakanlığı’ndan, Tarım Bakanlığı ben yürütmüyorum, Bakanlar Kurulu yürütüyor ise Bakanlar Kurulu sözcüsünden veya Sayın Başbakan’dan et,canlı hayvan ithalatının et fiyatları hangi seviyeye geldiğini öğrenmek istiyor.
Bunu üretici olarak öğrenmek hakkımızdır.
İthalatın durması için et fiyatının hangi rakamda olması bekleniyor?
Cevaplaması zaman alacak bir soru da değil. ‘’ Et fiyatları durana kadar devam edecek’’ sözü muğlak bir ifadedir.
Karkas et fiyatı maliyetin altına indi. Yetkililerden cevap bekliyoruz.
merhabalar yazılarınızı elimden geldiğince takip etmeye özen gösteriyorum. istanbulda et ticareti ile uğraşmaktayım. her üründe olduğu gibi bu üründede ithalata karşıyım fakat , ithalat kararı alınmadan önce et bulup satmakta çok zorluk çekiyorduk müşterilerimi kaybetme noktasına kadar geldim fakat ithalat ben ve müşterilerim için bir umut kapısı haline geldi hiçte istemeyerek. şu an için ise tek korkum ithalatın bitmesi ile tekrar fiyatların yükselicek olması ve kıtlığın tekrar başlaması. Bence bu ithalat süresince her ne şekilde olursa olsun dünya şartlarına yaklaşılması lazım. Yoksa bu şekilde ithalat bittiği an fiyatlar tekrar eski seviyesine çıkacağından eminim. geçmiş dönemlerde olduğu gibi...
saygılarımla
Hasip Düşer
Ocak 8th, 2011 at 21:04ithalatın gerekli olduğunu söyleyenler bugünlerde uçak hızıyla yükselen yem fiyatlarını da izliyorlar mı? yüksek fiyatla et satamadığından bahseden kasaplar krizde et fiyatı ayaklar altındayken damızlık inekleri 6 TLye keserken yeni danaları kimin doğuracağını düşündüler mi? bu gün tekrar besici krize girerse ülkede hayvancılık yapanların bir daha hayvancılığa dönmesi mümkün mü? Ucuz et satmak için günü kurtarma adına ithalat isteyen kasaplar yarın iş büyüklere kalınca tavuktaki gibi markalaştığında kendilerinin et satabileceğini mi düşünüyorlar
Ocak 29th, 2011 at 21:29et fiyatın bir düzenlme getırmsı gerkiyor kasap eski fiyata satiyor bu şekilde devam ederse heyvanclık bitcek. 50 tane hayvanım 1 günde bir tanesini yer yem fiyatlarının yüksek olmasından dolay. 50 hayvanın varsa sayın üretici 50 gün sonra hiç hayvanın kalmaz ortada. hayvan kalmayınca üretici ne yapacak. buyrun çözün denkelemi kaç bilinmeyenli denklem. aslında herşey biliniyor ama bunu iyileştiren yok .
Şubat 27th, 2011 at 17:11