Erdoğan Aslıyüce’den: Türk Tarihinde Yazılmayanlar
Birbiri ardına yayınladığı kitaplarıyla dikkat çeken, isim ve imzaların başında, İstanbul’dan seslenen Erdoğan Aslıyüce geliyor.
Bana ulaşan kitaplarından, son yayınladığı kitaplardan birinin adı: Türk Tarihinde Yazılmayanlar. Yesevi yayıncılık yayınları arasında 320 sayfayla Günyüzü görmüş.
Yayınladığı kırka yakın kitabıyla, kültür dünyamızın aydınlıklarından, ışıklarından biri olan Erdoğan Aslıyüce, 9 bölümde anlattığı kitabının içeriğindekilerle b
Batı Hun Devleti ve Attila, Malazgirt’ten önceki Pasinler savaşı, Mondros sonrası işbirlikçiler, Ermeni meselesini başımıza bela edenler, Zulüm ehli Emeviler, Mosinekler, Van’da Ermenilerin soykırımı, Nisan ayında ibretlik olaylar, Fil Vak’ası ve İslamiyet’in doğuşu, gibi başlıklar, bölümlerin ilk anlatım satırbaşları olarak görülüyor.
299. sayfada Türk kimdir? Sorusunun cevabı veriliyor Mühsin Kadıoğlu imzalı “Perdeleri kaldırmak” başlığı altında ortaya konulanlardan birkaç cümle:
“Bu kitap konu bakımından çeşitlidir. Farklı konuları bir kitapta toplamak, kitap satmak bakımından risklidir. Lakin hedefiniz az bilinen konuları gündeme taşımaksa, doğru bir yoldur. Bu kitabı önemli kılan da budur”
Sayfa 147’deki “Dersim 1937: Birinci hareket” başlığı altında verilenler: 21 Mart 1937: de başlayan ve 17 Eylül 1937’de sona eren Dersim ayaklanmasının bilânçosu şöyledir:
Bir şehit dört yaralı subay, 26 şehit 46 yaralı er, Bir şehit bir yaralı bekçi. İsyancı asilerden ise;
265 ölü, 20 yaralı, 27 kişi yakalanmış, 849 kişi çarpışma sonucu teslim olmuştur. Ekimde başlayıp 15 Kasım 1937’de sonuçlanan mahkemelerde 11 kişiye idam cezası verilmiş, dört kişinin cezası çok yaşlı olduğundan hapse çevrilmiştir. 33 kişi hapse mahkûm edilmiştir.
GÜNÜN HABERLERİ:
1-Kısa adı HKAK olan,58 yıllık geçmişe sahip Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu Genel Başkanlığınca, ölümünün 10.yılı nedeniyle, kültür adamı Dr. Mehmet Önder için 13 Mart 2014 tarihinde bir anma toplantısı düzenlendi. Türk Dil Kurumunun Atatürk Bulvarı Kavaklıdere-Ankara adresindeki Konferans salonunda düzenlenen ve HKAK Genel Sekreteri Salih Ünver’in yönettiği Dr. Mehmet Önder’i anma toplantısında, Halk Kültürü Araştırmaları Kurumuir bütünlük sağlamış.
Genel Başkanı İrfan Ünver Nasrattınoğlu’nun açılış konuşmasından sonra, Ali Karaçalı, Nail Tan, Talat Sait Halman, Mehmet Özel, Doç. Dr. Gülin Öğüt Eker, Torunu Eren Ergene Dr. Mehmet Önder’le ilgili görüşlerini anlattılar…
2-Kısa adı MESAM olan ve Genel Merkezi Ankara’da bulunan, Türkiye Güzel Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliğinin,’Türkiye Sergileri’ çerçevesinde, 45 ressamın eserlerinin yer aldığı, Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile,Burdur İl Özel İdare Müdürlüğünün destekleriyle düzenlenen,”Burdur GESAM Üyeleri Sergisi” 15 Mart 2014 tarihinde,Burdur İl Özel İdaresi Kültür ve Sanat Merkezi Sergi Salonunda açıldı.Burdurlu sanatseverler tarafından ilgiyle izlenen sergi 24 Mart 2014 tarihine kadar açık kaldı.