“En Pis 10”
Tüketici sağlığını korumanın sosyal devletin asli görevi gerçeğinden hareketle, 1 Şubat 2014 tarihinde Hijyen Konseyi adı altında, hijyen konusunda özgün çalışmalar yapacak, alanlarında bilinen; tüketici, gıda, sağlık konuları ile iştigal eden sivil toplum kuruluşları ve kişilerden oluşan, hiçbir yer ve makama bağlı olmayan bir çatı yapılanması oluşturulmuş.
Hijyen Konseyi hijyen avcıları vasıtasıyla, tüketici sağlığını tehlikeye düşüren sebepleri araştırma, inceleme, laboratuar analizleri yapma ve elde edilen sonuçları rapor şeklinde tüketicilerin bilgisine sunma, basın yoluyla kamuoyuna açıklama yapma ve ilgili merciler nezdinde yasal girişimlerde bulunmayı amaçlamakta.
Hijyen Avcıları: Gönüllülük ilkesi, sadakat, dürüstlük ve bağlılık ilkesi içerisinde, belirlenmiş bölgelerde hijyen gözlemi yapacak ve bu gözlemini delillendirerek hem konseye hem de ilgili birimlere ihbar edecek gönüllü üyeler.
Hijyen, temizlik ve buna bağlı sağlık konularında çalışmalar gerçekleştirmek üzere kurulan, belli bir yere ve makama bağlı olmayan Hijyen Konseyi, gıda mühendisleri, veteriner hekimler, hukukçular, akademisyenler, sağlıkçılar ile gıda ve tüketici dernekleri üyelerinden oluşuyor.
Tüketicileri ve kamuoyunu uyararak daha temiz bir toplum ve yaşamı hedefleyen Konsey, "hijyen avcıları"tarafından 2014 yılında başlatılan,sağlık açısından tehlike arz eden vehastalık yapıcı bulaşıcı mikroorganizmalar içereneşyaların tespiti çalışmasının 2015 versiyonunu yayınladı
Hijyen Konseyi'nin "en pis top 10"u şöyle:
- Teneke kutu içeceklerin ağız kısımları
- Ortak kullanım alanlarındaki tuvaletlerin sifon, musluk ve kapı kolları
- Fastfood ve çiğ köftecilerde verilen garnitürler
- Kağıt paralar
- Ortak kullanım alanlarındaki merdivenlerin tırabzanları
- Restoran ve kafelerdeki menü kitapçıkları
- Ortak kullanım alanlarındaki su sebilleri
- Toplu kullanılan nargilelerin marpuç kısımları
- Düzenli denetimi yapılmayan buz makineleri
- Güzellik salonları ve kuaförlerdeki havlu ve aletler
Konsey'den yapılan açıklamada, "Liste, hijyen kurallarına yeterince dikkat edilmeyen durumlarda geçerlidir ve listedeki eşyalar hakkında, hijyen avcılarımız genel olarak hijyen kurallarına yeterince dikkat edilmediğini gözlemlemiştir. Titiz ve hijyenik tacir ve esnafların kullandığı araç gereç ve gıdalar bu listeden muaftır” denildi.
Önemine binaen siz kıymetli okurlarıma, değişik kaynaklardan derleme yaparak sizlerle paylaşmak istedim.