Elevit Mahkemelik Oldu
Dava avukatı Arzu Bakır Öztunç, özellikle hamile kadınlar tarafından kullanılan Elevit Pronotal’in üretiminde domuz jelatini kullanıldığı iddiasıyla hem TİTCK’ya hem de Bayer firmasına tazminat davası açıldığını açıkladı..
Öztunç, özellikle gebelik ve emzirme dönemindeki kadınları ve yakınlarını ilgilendiren davayla ilgili şu açıklamaları paylaştı:
“Türkiye’de özellikle hamileler tarafından sıklıkla kullanılan bir vitamin ilacı olan Elevit Pronotal ile ilgili olarak, 5.000,00 TL manevi tazminata hükmedilmesi talebiyle Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) aleyhine Ankara 7. İdare Mahkemesi’nin 2014/2262 E. Sayılı dosyası üzerinden, Bayer Türk Kimya Sanayi Tic. Ltd. Şti aleyhine de yine 5.000,00 TL manevi tazminat talebiyle Ankara 3. Tüketici Mahkemesi’nin 2015/22 E. Sayılı dosyası üzerinden dava açılmıştır.”
Türkiye’de ilk defa
“Bir İlacın İçinde Domuz Jelatini Kullanılması Nedeniyle Manevi Tazminat Davası açılması Türkiye de bir ilk olma özelliği taşımaktadır. Elevit Pronatal’ın prospektüsüne bakıldığında, terapötik endikasyonlar kısmında “Gebelik ve emzirme döneminde artan gereksinim ve yetersiz alım sonucunda ortaya çıkabilen genel vitamin ve mineral eksikliklerinin önlenmesi ve tedavisi.” denilmekte ve prospektüste özellikle çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınların kullanabileceği belirtilmektedir.”
Mutlaka kullanılmalı algısı yerleştirildi
“Elevit’in nüfusu hızla ilerlemekte olan Türk toplumunda hamileler tarafından en çok kullanılan ilaç olduğunu, doktorlar tarafından çok büyük oranda bu ilacın reçete edildiğini ve Türk bayanlarının beynine hamilelik ve sonrasında mutlaka bu ilaç kullanılmalı gibi bir algı yerleştirilmiş olduğunu hamilelik ile ilgili bilgi veren tüm yayınlarda görmek mümkündür. Ülkemizde çok yaygın olarak kullanılan bu ilacı, doktorum tarafından önerilmesi neticesinde, hasta-hekim ilişkisindeki güven prensibi kapsamında hem hamilelik hem de emzirme döneminde kullanmış bulunmaktayım.
Sağlık Bakanlığı bilgi vermedi..
“Kullanmış olduğum ilaçları gösteren liste SGK Başkanlığı Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunarak temin edilmiş ve mahkeme dosyasına sunulmuştur. Sağlık Bakanlığına bilgi edinme birimi üzerinden iki kez tarafımdan başvuru yapılmış ancak, ilacın ruhsatlandırılmasına yönelik yüzeysel bilgi dışında Elevit ilacında domuz jelatini olmadığına dair bir cevap alınamamıştır.”
Bayer “Domuz Jelatinini” yalanlamadı..
“İlacın üretimini gerçekleştiren Bayer Firmasına yapılan şifahi başvuruda da domuz jelatinin kullanıldığı yönündeki haberlerin yalanlanmadığı, birçok kişinin firmayı aradığında aldıkları cevabın “Domuz jelatini var” şeklinde olduğunu belirten birçok basın ve internet haberleri de mevcuttur.”
Domuz jelatini kullanıyoruz ama
“Türkiye de muadil ilaç üreten firma ya da firmaların tüketicilerin bu konudaki hassasiyetine saygı gösterip yardımcı maddede kullanılan ve maliyeti düşük olan domuz jelatinini bırakıp, bitkisel ya da diğer hayvan jelatinlerini kullanmayı tercih etmeye başlaması ve açıkça ilacımızda domuz jelatini yoktur (ki bu ilaç/ilaçlar da Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun ruhsatlandırma işlemine tabi tutulmaktadır) açıklaması yapabilmesi karşısında Bayer firması hemen tamamı Müslüman olan Türkiye’de tüketicilerle dalga geçer gibi “evet domuz jelatini kullanıyoruz ama sağlık açısından bir sakıncası yok” diyerek sadece fiziki sağlığa dikkat çekiyorsa, ruhsal sağlığımın zedelemiş olmasından dolayı oluşan sorumluluğa katlanmak zorundadır.”
“Müslüman olmayan ülkelerde bile helal sertifikalı ürünler listesi oluşturulurken, bu konuya hassasiyet gösterecek milyonlarca kişi olmasına rağmen bunu görmezden gelen TİTCK ile “Domuz jelatini vardır” ibaresini rahatça kullanan firma karşısında söz konusu manevi tazminat davalarını açmak zarureti doğmuştur.”
Kaynak: http://eczaciyiz.net/haber/hem-titck-ya-hem-bayer-e-dava-acildi/159078295