Elektronik Kitap Uygulaması
Bilgi ve iletişim teknolojisinde kaydedilen ilerlemeler insan yaşamını köklü bir şekilde değiştirmektedir. Bilgi ve iletişim teknolojisi bankacılık sektörü ve finans piyasalarından sonra şimdi yayıncılık sektörü üzerinde önemli değişiklikler meydana getirmektedir.
Klasik basılı kitapların yerini, elektronik kitaplar, basılı dergilerin yerini elektronik dergiler, basılı gazetenin yerini elektronik gazeteler almaktadır.
Klasik basılı kitapların dünya uygarlığına katkıları hiçbir zaman yadsınamaz. Ancak, yakın bir gelecekte, kitap sektöründe yurtdışında başlayan elektronik kitap uygulamalarının Türkiye’de de yaygınlaşması beklenmektedir.
Elektronik mağazalarında, birçok elektronik kitap okuyucu(reader) piyasaya sunulmuştur. Elektronik kitap okuyucular sektördeki değişim ve dönüşümün habercisi olarak değerlendirilebilir.
Elektronik kitap sisteminin uygulamaya geçme hızı yayıncıların performanslarına bağlı olacaktır. Elektronik kitap okuyucunun hazır olduğu bir sistemde, şimdilik en önemli eksiklik yeterli elektronik kitap olmamasıdır.
Klasik kitap dostları, belki farklı düşünebilir ama elektronik kitap uygulamasının çok önemli avantajları vardır.
■■Elektronik kitap uygulaması önemli ölçüde ölçek ekonomisi sağlar. Ölçek ekonomisinin etkisiyle elektronik kitapların üretim maliyeti düşer. Maliyet düşüşü hem yayıncıyı hem de kitap okuyucusunu olumlu yönde etkiler.
■■Elektronik kitap uygulaması telif haklarının daha adil ödenmesine imkân verir. Elektronik kitap uygulaması ile birlikte korsan kitap satışlarının yazarın gerçek satış performansı üzerindeki negatif etkisi azalır. Bu durum, yazarların gerçek performansının tespit edilmesine ve yazarlara daha adil telif ücreti ödenmesine imkân verir.
■■Elektronik kitap uygulaması korsan kitap satışlarının önüne konulabilecek önemli bir engeldir. Korsan kitap satışlarının engellenmesi hem yayıncıya hem de yazara olumlu katkı sağlar.
■■Elektronik kitap uygulaması okuyuculara kitapları taşıma ve koruma açısından önemli yararlar sağlar. Elektronik kitap kütüphanesini okuyucu tatillerde, seyahatlerde sürekli yanında taşıyabilir. Evlerde elektronik kitaplar için ayrı bir kitaplık ve mekân tahsis edilmesine gerek bulunmamaktadır.
Ayrıca, klasik basılı kitapların tozlanması, yıpranması ve yırtılması konularında karşılaşılan sorunlar elektronik kitap uygulamasında bulunmamaktadır. Toza alerjisi olan astım hastaları için de elektronik kitap uygulaması çok faydalıdır.
Değerli okuyucular, 2009 yılından beri zorunlu olmadıkça klasik basılı kitap almamaktayım. Kütüphanemde okumadığım kitapları okuyarak, elektronik kitap sistemine hazırlık yapıyorum.
Sayın Mustafa Bey; o kadar haklısınız ki, korsan kitap deyince yazarların bütün emeklerinin çöpe gitmesi akla geliyor. O kadar üzücü ki çünkü bir kitap kolay yazılmıyor. Ne uykusuzluklar çekiliyor, ne zahmetlere giriliyor. Sonra biri gelip aynısını basıyor orda, burda köşe kapmaca satıyor çok acı çok. Sizin öneriniz gayet mantıklı hiç bir emeğin boşa gidemeyeceği bir yöntem. Sadece tek bir buruk tarafı var o elinde kitap sayfaları çevire çevire okumanın tadı olmayacak. Ama korsan için değer. Görüşlerinizi tebrik ederim. Saygılar.
Ağustos 12th, 2010 at 10:04Sayın Nesrin Hanım, yazımı okuduğunuz ve yorum yaptığınız için öncelikle size teşekkür ederim.
Ağustos 12th, 2010 at 11:12Benim için çalışma ve emek insanın en fazla saygı göstermesi gereken değerler olması nedeniyle şimdiye kadar korsan kitaplara pek ilgi göstermedim.
Elektronik kitap uygulaması hızla yaygınlaşırsa korsan kitap satışlarının önüne geçilebilir kanaatindeyim.
E-Kitap olayı ile bende çok ilgilendim ve araştırdım.
E-Kitap işinde en büyük sorun kitabın reader -okuyucu bir programla açılmasının getirdiği ağırlık. Program kullanmadan direk word ile yazılmış e-kitaplar da mevcut. Fakat word ile yapılmış bir e-kitabın çalınması çok yüksek olasılık.
Gerçi internet ortamında çalınmadık bir şey kalmadı. Her şey çalınabilir. Ben bir e-kitap geliştirdim. CHM uzantılı dosya olarak bilinen HTML YARDIM DOSYASI nı kopya yasaklı olarak ürettim. Şahane oldu. Ama e-kitabı gmail de dağıtmak isteyince malesef e-kitap yüklenmiyor. Hotmail ise zipli dosya yaparsanız kabul ediyoor. Mynet de bir sorun çıkmadı.
E-kitap işinda çalma olayını önlemek çok zor. Çünkü format çevirici programlar var. Bence en akılcı yol internette site sahibi olmaktır. Kendi siteniz oldukça eserleriniz tapulu mal gibi olur. Bende yazılarımı 3 site ile korumaya çalışıyorum. Sitelerim kaynak arşiv görevini üstlenmiş durumda.
Flash ile e-dergi çıkarmayı çok istemiştim çok araştırdım fakat beceremedim. Ama yine de belli olmaz ilerde yaparım
Ağustos 12th, 2010 at 11:49Sevgili Karaatmaca,
Yazını okudum, bu konuda, daha önce "kitapların ölümü" başlıklı bir yazı yazmıştım. Orada da dile getirdiğim gibi, kitaplar aslında ölmemekte, fonksiyon değişmektedir. Öte yandan e-kütüphaneler konusunda da 5 ayrı günde yayınlanan yazı dizisi hazırlamıştım.
İçinde 5.000 (beşbin) cilt kitap olan dev olmasa bile büyük denilecek çapta bir kütüphanem olsa bile, e-book (elektronik kitap)ların gelişim ivmesi konusunda son on yıla yakındır çaba sarfetmekteyim. Hatta 1996 yıllarında kağıt bası olarak yayınlanan kitaplarımın devam eden basılarını bile 2000 yılından beri sürdürmemekteyim.
Şu an içinde bulunduğumuz bilgi ağı, yazar portal, yazı bankası, TASVİR-İ EFKAR sitelerimiz dahi bu çabalarının bir uzantısıdır.
Şahsım bile, lektronik devinim ve gerçeklik kimsenin karşı duramayacağı büyüklükte olmasından dolayı, 2000 yılından beri "bilgi" paylaşımı adına bütün enerjimi dijital boyuta hasretmiş bulunmaktayım.
Şu an bile, içeriği tamamlanmış, yayına hazır bekleyen 5 kitabımın yayın teknolojisi açısından hangi teknik ile çıkması konusunda zihinsel olarak dinginleşmiş değilim.
KİTAP KOKUSUNUN (BENİM İÇİN) KUTSALLIĞI BİR BAŞKA GERÇEKTİR. ŞAHIS KÜTÜPHANESİNE SAHİP, İLK YÜZ OLMASA BİLE İLK BİN KİŞİDEN BİRİ OLARAK KAĞIT BASILARIN PSİKOLOJİK, FİZYOLOJİK ETKİ VE ÖNEMİNİ DE AYRICA BELİRMEK İSTİYORUM.
Sonuç olarak her ikisinin tam içinde biri olarak gelişmelere kayıtsız kalmamak tam tersine sadece Türkiyeye değil dünyaya öncü olmak durumundayız.
Aziz dost, sevgilerimle.
Ağustos 12th, 2010 at 12:03Sayın Uğur ÖZALTIN bey değerli yorumlarnız için size teşekkür ederim. Bu yazının konusu elektronik kitabın formatı olmaması nedeniyle, affınıza sığınarak bir değerlendirme yapmıyorum.Elektronik kitap formatlarının avantajları ve dezavanjları konusu inşaallah başka bir zamana.
Ağustos 12th, 2010 at 12:18Hoşçakalınız.
Değerli hocam sayın Dr. Ahmet FİDAN bey değerli yorumunuz konunun tüm boyutlarını çok güzel özetlemiş. Özellikle "kitapların ölümü" başlığınızı çok beğendim.
Digital yayıncılık ve e-books konusundaki yükselen trendi çok güzel yakalamışsınız.Web siteleriniz digital yayıncılığın en güzel örnekleri.
Digital yayıncılık çağımızın en önemli trendi.Kuşkusuz, bu trend gelecekte daha da güçlenecektir.
Değerli hocam saygılarımla...
Ağustos 12th, 2010 at 12:27Değerli hocam yazdıklarınızda çok haklısınız.Size tamamen katılmakla birlikte henüz Türkiye bu uygulamaya hazır mı diye de düşünüyorum. Tanıdığım bir çok arkadaşım bu gün hala net ortamıyla bile tanışmaktan kaçınırken, teknolojinin imkânlarından yararlanamazken böyle bir uygulama ne getirir diye düşünüyorum. Bu uygulamanın Türkiye de yerleşmesi zaman alacak gibi görünse de umarım en kısa zamanda gerçekleşir.
Ağustos 12th, 2010 at 18:02Basılı yayıncılıktan tamamen vazgeçebilecek miyiz acaba?
Saygılarımla.
Şerife Çınar
Sayın Şerife ÇINAR hanım, değerli yorumunuz için size çok teşekkür ediyorum. Yorumunuzda haklısınız, bazı eksikliklerin olması doğal. Ancak, kaçınılmaz yön elektronik kitap uygulamaları.
Saygılar sunuyorum.
Ağustos 13th, 2010 at 10:35Hoşçakalınız.