Ekmek Değil, En Vahimi Akıl İsrafıdır.!
Saygıdeğer okurlar bu hafta Cuma hutbesinde Ülke genelinde hangi konu işlendi bilinmez. Ama Ordu genelinde olduğu gibi Ünye de İsraf konusu işlendi. Camilerimizde olduğu gibi birçok gazete köşe yazarı ile birlikte halk arasında da fakir-zengin herkesin sofrasında bulunmak durumunda olan ekmek israfı dillendirilirken, hiç kimsenin, insanoğlunun en önemli ve tek sermayesi olan (tek tek sivrisinek öldürmek yerine bataklığı kurutmak misali) Allah vergisi akıl israfına dur demek suretiyle bütün israfların önüne geçileceğinin hesabı yapılmaz anlamak mümkün değil doğrusu.!
Üstad Necip Fazıl ”Geminin tek kaptanı olur gerisi mürettebattır, kalbin de tek sahibi olur gerisi teferruattır” sözünden anlaşılacağı üzere aklın israf edildiği yerde ekmek ve sairin israfı teferruattır. Aklın israf edildiği yerde insanın, hayatın, zamanın, suyun ve ekmeğin israfından bahsetmenin ne anlamı ve kime yararı olur.
Akıl izan sahibi insan olarak bizlerin asıl ve en önemli sorunu akıl israfıdır. Atalarımız zamanın evvelinde “akıl kullanabilen için kale, kullanamayan için kendi ve ailesiyle ülkesinin başına beladır” diye boşuna söylememiş. İşte bu nedenle biz ekmek ve su israfından önce akıl israfından söz ederek bu önemli israfa dur demeliyiz.
İnsanoğlu, aç durur, açık durur, fakat Susuz duramaz. Çünkü su hayattır. Ama su ve ekmekten öteye insanı insan yapan akıl çok daha evladır.
İnsanın düşünme, bilme, davranışlarını belirleme, denetleme ve yargılaması ya da iyiyi kötüden, doğruyu yanlıştan, hakkı batıldan ayırmasıyla ilgili kabiliyeti veya dirayetine topluca akıl denir. Yüce Allahın yarattığı biz aciz kullarına verdiği en önemli ve en özel sermayedir akıl.
Konu israfa gelince, Sözlük anlamıyla İsraf, gereksiz ve ölçüsüz harcamaktır. Yerinde ve faydalı kullanılmayan, gereksiz ve boş yere sarf edilen, kıymeti bilinmeyen; hayat, rızık, emek, para, zaman, değer ve aklınıza gelen her türlü maddi ve manevi nimet savurganlığının adıdır israf. Bir başka deyişle; hayata, varlığa, eşya ve hadiselere negatif davranışımızın adıdır israf.
Biz her ne kadar israfı, suyun fazla akıtılması, ekmek kırıntılarının çöpe akıtılması, pastanın yarısının yenip yarısının çöpe atılması olarak görüyorsak da asıl israf gereksiz ve yersiz harcanan her şey için söylenebilir.
Ancak söz konusu insan ve insana dayalı israf olduğuna,olumlu ve olumsuz bütün olayların başını yine insan çektiğine göre.. Akıl sahibi insan olarak su ve ekmek gibi zaruri ihtiyaç maddelerini israf ediyoruz.. Öncelikle dünyanın birçok yerinde bir deri, bir kemik kalmış insanlar yaşam mücadelesi verirlerken, bizim ekmek ve su israfına dur demek yerine öncelikle akıl israfına dur dememiz gerekmektedir ki, akıl israfının yanında sözü dahi edilemeyecek bütün israflar kendiliğinden son bulsun diyor, saygılar sunuyorum.
Ahmet Yenin
Ekmek Değil, En Vahimi Akıl İsrafıdır.!