Ege’nin Kadınları Proje Fabrikası
Biliyorum, ‘yine Ege’nin, İzmir’in kadınlarını övüyorsun’ diyeceksiniz. Lakin ben sadece tanık olduklarımı yazıyorum, sonuçtan o pay çıkıyorsa, ne mutlu bizlere.
Haydi kendimi de dahil edeyim, zaman yoğun iş yaşamına karşın, her şeye vakit bulan kadınların çağı. Nasıl
yapıyor, ediyorsak (gördüğünüz gibi kendimiz de şaşırıyoruz fiber hızımıza) işe, eve, çocuklara ve tabii kişisel bakıma vakit ayırıyor, üzerine elden geldiğince sosyal sorumluluk projelerinde yer almaya çalışıyoruz.
İşten eve döndük, yemekler yendi, ev toparlandı, ertesi günün hazırlıkları bitti, hop bilgisayar başına. Elbette sosyal medya taraması ardından en az bir saat gönüllü projeler. Ege’nin kadınları derneklerde, birliklerde, oda ve örgütlerde arı gibi.
EGİKAD, İZİKAD, LİYAKAT, İZSİAD, KİTVAK, BUVAK, Sokak Çocukları Derneği, Koruncuk Vakfı, kent meclisleri ve daha birçok oluşumlarda kadın üyeleri görüp aralarında yer aldıkça doğdu bu izlenim. Her birinden adeta proje yağıyor.
İZİKAD’TAN E-EĞİTİM
Önceki gün İZİKAD’ın son çalışması, ‘Bir kadın, bir toplum’ tanıtıldı örneğin. Bu kez işinin patron olmak yada işini geliştirmek isteyen kadınlar için E-eğitimler düzenleyecekler. Kadınların yalnızca yaptıkları işi bilmeleri, kendi işlerini yürütmeleri açısından yetersiz.
Teknik altyapı, finansal tabloları anlamak, satış stratejileri ve benzer konular hakkında da bilgi sahipi olmaları gerektiğini belirten İZİKAD Başkanı Huriye Serter bu amaçla farklı bir eğitim vereceklerini anlattı. Serter, öncelikle Türkiye’deki kadın girişimciliğin birçok OECD üyesinin çok altında olduğunu vurgulayarak şu örneği veriyor;
Çalışan kadın oranı İzlanda’da % 77.3 Türkiye‘de % 27.8. Şirket kuran kadın oranı Türkiye’de % 4.6, Meksika’da % 18.7, Amerika’da % 11.7.
Kadınların özellikle girişimci olmalarının, kadın işçiden, toplumsal eşitliğe kadar çarpan etkisi büyük. Projeye Türkiye’nin her yanından kadınlar sanal ortamda katılabilecek.
Ücretsiz gerçekleştirilecek eğitimler 16 Kasım’da başlayarak periyotlar halinde sürdürülecek. Aklının bir yerinde gelecekte kendi işini kurmak isteyen tüm kadınların da sanal eğitimleri takip etmesinde yarar var.
Eşi Bedri Serter’in CHP İl başkanlığından ayrılmasından sonra yoğun tempoyu devralan İZİKAD Başkanı Huriye Sertel yeni projelere de hızla devam edeceklerini söylüyor.
GÜÇLER BİRLEŞMELİ
Doğrusu, tüm dernek ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarından doğan enerjinin bazı ortak projelere yönlendirilmesinde yarar görüyorum. Kapmaplı sosyal projeler elbirliği ile gerçekleştirilebilir.
Proje bazında birleşerek; el emeklerini değerlendirecek kooperatifler kurulması, her derneğin bir semt evini donatarak yönetmesi, şiddete karşı başvuru merkezleri ve hatta cezaevinden tahliye olan kadınların hayata yeniden kazandırılması gibi dezavantajlı gruplara dokunacak ve somut sonuçlar yaratabilecek bir potansiyel artık var.
Günümüz Amazonlarının onları da başaracağına inanıyorum. Bu oluşumların en güzel yanı da çağdaş, üretken, sosyal yaşamın bir parçası olmaktan keyif alan kadınlarımızı görmek.
Hele şu sıralar kara çarşaflar içinde, önlerinde bir erkeğin peşi sıra giden yazık hayatların sayısı hızla artarken.