EBK İhalesi Emirle Mi İptal Edildi- Perde Arkası !
Et Balık Kurumu yaptığı iki ihaleyi iptal etti. Gerekçe: Piyasa şartları oluşmadığı için ? Ama ihale yeniden açılacak mı ?
Bakanlık açılacak diyor.İhale şartnamesi yayınlandı. Teslim süresi : İmkansız bir süreydi. Bu imkansız süreyi bir çok firma göze alamayıp teklfini veremedi. Ama bir firma bu kadar kısa süreye ,imkansıza teklifini verdi. Çok eski bir Televizyon dizimi idi yoksa sürekli Radyo proğramımı idi tam hatırlamaıyorum ama adını çok iyi hatırlıyorum. ‘’ Siz olsaydınız ne yapardınız ‘’
Evet sizde Uluslararası nakliye süresi ,hayvanların toplanma ,toplanmış hayvanların veteriner kontrolü ,hayvanlara menşeii şahadetnamelerin temini ve ilgili ülkedeki şehrin ticeret odasınca tasdiki ,hayvanların yüklenmesi ,20 saati geçen nakliyelerde dinlendirme mecburiyeti, Kapıkule’de bir kaç saatlik bekleme ,hayvanların her bir kamyonunun teslim gümrüğündeki kontrolleri düşünürseniz bu ihaleye teklif veremezsiniz.
Başbakan’ımızın Medya’daki et ithalatı ile ilgili startından sonra Et Balık Kurumu 18 firma temsilcisi ile bir toplantı yaptı. Bu toplantıda firmalardan nereden en ucuz canlı kasaplık hayvan temin edileceği sorusu soruldu. Bu soruların cevapları tartışıldı. Bu toplantıda kesinlikle süre konuşulmadı. Firmaların sorulmayan sorulara cevap vermesi beklenemezdi.Firmalara hayvanların cinsleri ve ağırlıkları açıklandı. Firmalar Avrupa ve Amerika kıtasındaki ülkeleri sıraladılar.
Firma toplantısında açıklanmamakla beraber EBK ve iktidarın <<ithalata mecbur kalınmışlık ile>> AB ‘ye olan taahhütlerinde yerine getirilimiş olmaklıkla Amerika kıtasındaki ülkelerden canlı hayvan ve et ithalatı düşünülmüyor iken sonradan bu düşünceden iktidar tarafından düşünce değişimi olarak ikinci açılan ihalede bu ülkelere yer verildi.
Biz Et balık Kurumu’ nun et kalitesi ile ilgili tecrübesinden şüphe asla duymuyoruz. Fakat EBK’ nun böylesine büyük mal ve hacimli bir canlı hayvan ithalat operasyonunu yapacak yeterli personelinin olmadığını şartnamedeki teslim süresi yanlışlığında gördük. İhaleye bu yüzden katılan firmaların katılmama nedenlerini bu sebebi göstermesi doğaldır. Ama öküz’ün altında buzağı arayan firmalar bu sürenin verilmesini << önceden verilmiş bir ihale >> olarak gördüler. Bu ihaledeki sürenin imkansızlığını üstü kapalı bir yolsuzluğa değil kurum personelinin acemiliğine bağladığımızdan günlerdir klavyemizle köşemizde ,grubumuzda bir satır yazmadık.
Peki şu soru sorulabilir; Diğer firmalar süre azlığından teklif veremezler iken Hacılar firması nasıl 10 gün imkansız süre teklifine imzayı attı.? Kendine ve dostlarına güven ! Dostları kendisine <<10 güne at imzayı biz hallederiz mi dediler ?Hayır. Her iktidar döneminde İhalenin büyüklüğü ve iktidar çevrelerinde dostlarınızın olması firma sahiplerine şartnamenin süre gibi ayrıntılarında cesaret verir.
Canlı sığırların gemilere yüklenmiş açık denizlerde firma tarafından bekletildiği veya ithal edilmiş ülkelerde malın çoktaan hazırlanmış olduğu da iddia edildi. Bu iddialarda beyhude idi.
Tek sebeb; İktidarın et fiyatlarının yüksekliğinden doğan telaş ve aceleciliğinin EBK bürokratlarına sirayet etmesi neticisinde kurumun aceleciliği ve kurumun et ithalat operasyonlarını yürütecek personelinin olmayışıdır.
Şimdi bir sorunuz daha olabilir, Geçmişte ET Balık kurumu et ve canlı hayvan ithal etmişti. O kavlü beladan yani Dünya’kurulmadan önce idi. Biliyorsunuz Dünya kurulmadan önce insanlık tarihinin bir emaresi olmadığı için hafızasından da söz ediemez . Son ithalatlar 15 yıl önce yapılmış olduğundan onbeş yıldan beri kimler geldi kimler geçti.
Süt tozu desteklemesine karşı olduğumuz halde 2009 yılındaki süt tozu tebliğindeki çok önemli addettiğimiz eksiklilerin TÜGEM ( Tarımsal üretim genel müdürlüğü-süt tozu tebliğini düzenleyen kuruluş) Genel müdürlüğü’ne 2010 desteklerini kapsayacak tebliğde olmaması ve nelerin olması gerektiği konusundaki madde madde eleştiri ve uyarılarımız dikkate alındı. 2010 süt tozu tebliğine katkılarımızdan dolayı süt tozu teşvik desteklemelerinden yararlanacak olan firmaların süt tozunu ihraç etmede suistimal kapılarını kapattık.! Bu konulardaki ayrıntılı yazılarımızı grubumuzun sitesinde okunabilir.
Şimdi bir soru dah ortaya atalım: İhale iptal edilmese hacılar firması bu ihaleyi alsa idi ne olurdu.? Kamouyu gün sayardı ,neler oluyor diye sorduğunda şuna benzer resmi açıklamalar gelirdi. İhale 4 mayısta yapıldı. İta amirinin (EBK yönetim kurulu) ihale komisyonunun kararı için bir onay müddeti var bu süre bir kaç gün alır. İhale kararının yazılı olarak firmaya tebliği yazılı olmak zorundadır. Firma isterse elden alır ,isterse taahhütlü mektupla gelmesini bekler. Taahhütlü mektup postaya verilir. Posta 5-6 gün sonra firmaya getirdiğinde tebliğ edildiğine dair posta alındısını imzalar. İmzaladığı gün neredeyse mayıs’ın 15’ini bulacaktı. Posta alındısının imzalalnadığı tarihten en az beş gün içinde firma ile EBK ile noterlik sözleşmesi ve sözleşmenin imzalandıktan sonra firmaya yazılı olarak işe başlama emir yazısı . Aynı posta işlemleri İşe başlama 30 mayıs olursa siz de son teslim müddeti 10 mayıs olarak düşünebilirdiniz . hayır ! 5 günde cezalı müddet ,eder 15 mayıs.
Bu sıraladığımız imkanlara bütün firmalar sahipti. Ama kurumun canlı hayvan ithalat operasyonlarında tecrübeli dış ticaret elemanları olmadığı gibi süreyi gerekçe gösterip ihaleye teklif vermeyen firma sahipleri personellerinin de canlı hayvan konusunda Avrupa’da alt yapılarının olmayışıdır.Hacılar firmasının ise alt yapısının olduğunu medya’dan öğrendik.
Son durum: EBK ihale komisyonu yapılan ihalenin gerçekçi rekabeti sağlamadığı için ihaleyi iptal kararını verdi ve bu kararını yönetim kuruluna sundu. Yönetim kurulu da komisyonun bu kararını onaylaması bekleniyor. EBK tekrar en kısa zamanda tekrar ihaleye çıkılacağını açıklamışsa da Tarım Bakanı Sayın mehdi Eker’in Meclis kulisindeki açıklamalarının ihalenin yapılmayabileceğini işaret ediyor olması haber spikerlerince yorumlansa da EBK daha makul süre de teslim yönünde ihale şartnamesi hazırlayacağı kanaatini taşımaktayız.
Teslim müddetinin 10 gün olması ve umarım besicilerin çığlığı ihaleyi iptal ettirdi. Bu 10 gün imkansız görünen süre çok tartışıldı. Tartışılmaya da devam edilecekti.
Böylesine büyük bir ihalede ihale komisyonunun iktidardan bağımsız olarak ihaleyi iptal etmesi düşünülemez. İhalenin büyüklüğü parasal miktarı değil , 1,5 milyon çiğ süt üreticisinin ,besicilerin ,tüketici kaygılarının ,kamouyunun dikkatlerindendir. Hayvancılığımızın iflas ettiğinin tescil edilme çekincelerinin varlığından olduğunu da umit etmek istiyoruz ama bakanlığın tekrar ihale açılacak açıklaması ümidimizi zayıflatıyor. Ama ümit memedin ekmeği !
Gerçekçi bir rekabetin sağlanabilmesi için teslim müddetinin cezalı süre hariç Avrupa için 60 gün, Amerika kıtasındaki ülkeler için ise 180 gün olması gerektiği kanaatindeyiz.
Çapar Kanat
Çiğ Süt Üreticileri Grubu
http://groups.google.com.tr/group/cigsutureticileri