(G-20 Antalya Zirvesi’nin Gündemi “Kapsayıcı Büyüme” olmuştur..)
Kasım(2015) ortalarında, Antalya’da toplanan Grup 20 Ülkeleri’nin, başlıca gündemi; “büyüme ve istihdam” oldu.
2008 küresel krizinden bu yana, ülkeler, bölgeler, kesimler ve sektörler arasındaki gelir bölüşümü daha da bozulmuştur. Bu nedenle dünya, eskiye göre daha yaşanılmaz-huzursuz ve sosyal çalkantıları, savaşları giderek artan bir durumdadır. Dolayısyla, G-20 de dahil tüm büyük buluşmalarda hep temel konu, sağlıklı büyüme ve gerçek bir kalkınma çevresinde oluşmaktadır. Bu toplantıda da kapsayıcı büyüme ve istihdam merkezi önemdedir.
Örnekleri aşağıda verilmiştir;
Açıklanan sonuç bildirgesinden alıntılayalım;
“...Bizler, G20 Liderleri olarak, insanlarımızın refahını artırmak için güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyümeyi elde etmeye yönelik ilave ortak eylemlerimizi belirlemek üzere 15-16 Kasım 2015 tarihlerinde Antalya'da bir araya geldik. Büyümenin güçlü ve kapsayıcı olması konusunda son derece kararlıyız ve daha fazla ve daha kaliteli istihdam oluşturacağız. Kapsayıcı büyümeyi ilerletmek ve güveni sağlamlaştırmak için tüm politika araçlarının kullanılması ve bütün paydaşlarla güçlü bir ilişki kurulması gerektiğinin bilincindeyiz.
Hedeflerimizi gerçekleştirmek için büyümenin güçlü bir destekçisi olarak yatırımların artırılması ve büyümenin nimetlerinin herkesçe paylaşılabilmesi için eylemlerimizde kapsayıcılığın desteklenmesi olmak üzere kapsamlı bir gündem benimsedik. Güçlü, sürdürülebilir ve dengeli bir büyüme için eşgüdüm halinde sağlam makroekonomik politikaları uygulamaya devam edeceğiz.
Maliye politikalarını, büyümeyi ve istihdam oluşturulmasını desteklemek için kısa vadeli ekonomik koşulları dikkate alarak esnek bir şekilde uygulayacağımıza dair taahhüdümüz yineliyoruz ve aynı zamanda kamu borcunun GSYH'ye oranını sürdürülebilir bir patikaya oturtacağız. Ayrıca, verimliliği, kapsayıcılığı ve büyümeyi desteklemek amacıyla bütçe harcamalarının ve gelirlerinin dağılımını gözden geçirmeye de devam edeceğiz.
G20'nin toplam GSYH büyümesini 2018 yılına kadar yüzde 2 oranında artırma yönündeki hedefimize bağlılığımızı yineliyoruz. İstihdam oluşturulması, kapsayıcılığın sağlanması, eşitsizliklerin azaltılması ve fiili ve potansiyel büyümenin artırılması için talebi destekleyici önlemler ile yapısal reformlar içeren büyüme stratejilerimizin tam olarak ve zamanında uygulanması en önemli önceliğimizdir.
Değişen ekonomik şartlar ve politika öncelikleri ile özellikle yavaşlayan verimlilik artışı gibi yapısal zorluklar karşısında geçerliliklerini muhafaza etmek ve ortak büyüme hedefimiz ile tutarlıklarını korumak amacıyla büyüme stratejilerimizi gözden geçirmeye ve güncellemeye de devam edeceğiz.
Büyümenin kapsayıcı olmasını, istihdam yaratmasını ve toplumun tüm kesimlerine fayda sağlamasını temin etmeye kararlıyız. Birçok ülkede artan eşitsizlikler, sosyal uyuma ve vatandaşlarımızın refahına yönelik risk teşkil edebildiği gibi, olumsuz ekonomik etkilere de neden olabilmekte ve büyümeyi artırma hedefimize zarar vermektedir.
Kapsamlı ve dengeli ekonomik, mali, işgücü, eğitim ve sosyal politikalar eşitsizliklerin azaltılmasına katkıda bulunacaktır. Çalışma ve İstihdam Bakanlarımızın Bildirgesini kabul ediyor ve İşgücü Gelirinin Milli Gelir içerisindeki payı ve eşitsizlikler konusundaki G20 politika önceliklerinde belirtildiği üzere, istihdam piyasalarını daha kapsayıcı kılmaya dönük öncelikleri uygulamak konusundaki kararlılığımızı ifade ediyoruz. Finans ve Çalışma ve İstihdam Bakanlarımıza büyüme stratejilerimiz ile istihdam planlarımızı eşitsizlikle mücadele konusundaki eylemlerimizi güçlendirecek ve kapsayıcı büyümeyi destekleyecek şekilde gözden geçirmeleri çağrısında bulunuyoruz.
Sosyal diyalogun hedeflerimizin ileriye götürülmesinde elzem olduğunu dikkate alarak, B20 ve L20'nin istihdam, büyüme ve düzgün iş koşulları konusundaki ortak açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Küresel ticaret ve yatırım, ekonomik büyüme ve kalkınmanın önemli itici güçlerini oluşturmakta, istihdam yaratmakta ve refah ile kapsayıcı büyümeye katkıda bulunmaktadır.
Küresel ticaretteki büyümenin kriz öncesi dönemin altında kalmaya devam ettiğini not ediyoruz. Bu durum hem dönemsel hem de yapısal faktörlerin bir sonucudur. Bu nedenle, gözden geçirilmiş büyüme stratejilerimiz dâhil olmak üzere ticaret ve yatırımın kuvvetlendirilmesi yönündeki çabalarımızı daha iyi koordine edeceğimize dair güçlü taahhüdümüzü teyit ediyoruz.
2015, sürdürülebilir kalkınma için kritik bir yıldır ve eylemlerimizin düşük gelirli gelişmekte olan ülkeler de dahil olmak üzere kapsayıcı ve sürdürülebilir büyümeye katkıda bulunmasını temin etmek konusundaki kararlılığımızı teyid ediyoruz...” (kaynak;http://www.ntv.com.tr/ekonomi/g20-liderler-zirvesi-sonuc-bildirgesi,iL4BdYqhQ0-jDz3KArSajg#g20-liderler-zirvesi-sonuc-bildirgesi,iL4BdYqhQ0)jDz3KArSajg?_ref=infinite&_suid=144784996773205851831424370786- erişim tarihi; 18.11.2015)
Değerli dostlar;
Görüldüğü gibi, G-20 Zirvesinin esas gündemi ekonomide büyüme ve iş imkânlarının sağlanması, yani; istihdam konusu olmuştur. 27 maddelik sonuç bildirgesinde birçok maddede ifade edilen bu konu sonuçta da esas amaç olarak yerini almıştır;
Aşağıda sonuç bölümü verilmiştir.
“...Sonuç
27. Ekonomilerimizin gerçek ve potansiyel büyümesini yükseltmek, istihdam oluşumunu desteklemek, dayanıklılığı güçlendirmek, kalkınmayı teşvik etmek ve politikalarımızın kapsayıcılığını artırmak için beraber hareket etmeyi sürdürmeye kararlılığımızı devam ettiriyoruz...”
Sevgili dostlar;
Birçok yazılarımızda belirttiğimiz gibi, spekülatif olmayan, verimli bir büyüme ve adil bir kalkınma süreci geçmişte olduğu gibi önümüzdeki orta dönemde de, ülkemizin bir numaralı sosyo-ekonomik gündeminde yer almaktadır.
İstihdamı geliştiren, teknolojik sıçramaya dayanan, adil bir kalkınma ve sürdürülebilir bir büyüme konusundaki yazılarımıza ve çalışmalarımıza hız vereceğiz…
Sevgiyle, üretkenlikle kalın..