content

11 May

Dünya da Gıda Krizi Alarmı

Türkiye; seçi, kaset, balyoz, darbe, baskınlarla uğraşadursun dünya’da çok önemli olaylar oluyor. Muhtemel gelişmeler karşısında ülkeler tedbirleri görüşüyor.

Bakın; İslam dünyası diktatörlükleri devirme çabası içinde iken küresel gelişmeler nasıl?

2011'in risk haritasında Türkiye de var

BRIC, BRICS oldu

Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in oluşturduğu BRIC, Güney Afrika'nın da katılımıyla BRICS oldu.

Gelişmekte olan ülkelerin baş harflerin bir araya gelmesiyle terimleşen BRIC ülkeleri, bundan sonra Güney Afrika'yı da kapsayarak BRICS olarak kabul edilecek.

Hindistan Maliye Bakanı Pranab Mkharjee, G20 maliye bakanları ve merkez bankaları başkanları toplantısı kapsamında ortak tutum belirlemek için BRIC ülkelerinin kendi aralarında yaptığı toplantıya Güney Afrika'nın da katıldığını söyledi.

Mukharjee, Güney Afrika da toplantımıza katıldı ve onlara 'hoş geldin'  dedik. BRIC bundan sonra Güney Afrika'nın (Sourt Africa) da baş harfini alarak BRICS olmuştur, dedi.

G20 gündeminde enflasyon ve gıda fiyatları var.

Küresel ekonomik dengesizliklerin giderilmesi sürecinde fikir ayrılıkları yaşayan G-20 üyeleri, bir araya geliyor. Liderlerin gündeminde gelişmekte olan ülkelerde baş gösteren enflasyon ve küresel çapta yaşanan doğal afetlerin etkisiyle yükselen gıda fiyatları var.

Avrupa’da yaşam maliyetini gösteren endeks, iki yılın en yüksek seviyesine çıktı. Çin’de fiyatların yükselmeye devam etmesi ise ekonomik toparlanmanın nasıl sürdürüleceği konusunda küresel alanda belirsizlik yarattı.

Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, Enflasyonu makul seviyelerde tutmamız lazım… Enflasyonun yüksek olması ekonomik büyümeye olanak sağlamaz, dedi.

Zengin ülkelerin borçlanma maliyetiyle boğuştuğu gelişmekte olan ülkeler ise, ani yükseliş ve düşüş sıkıntısından kaçmaya çalıştığı ekonomik durgunluk döneminde, artan tüketici fiyatları, yüksek faizlerin ortaya çıkmasına neden oldu.

ABD’de enflasyon oranı en yüksek seviyesine çıkarken, euro bölgesinde Ocak ayı enflasyon oranı yüzde 2.4 olarak gerçekleşti. Böylece, Avrupa Merkez Bankası’nın yüzde 2’lik hedefi aşılmış oldu.

G-20 ve Çin, Hindistan, Endonezya ve Güney Kore gibi gelişmekte olan ekonomilerde borçlanma maliyetleri artış gösterirken, Türkiye’de faiz oranları düştü.

Tunus ve Mısır’daki isyanları tetikleyen unsurlardan biri olan gıda fiyatları ise yükselmeye devam ediyor. Dünya Bankası, yaşanan artışla dünya genelinde 44 milyon insanın daha ciddi yoksulluk seviyesine indiğini belirtti.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, Enflasyon, daha çok arz ve talep açısından temel bir sorun. Bu sorunu çözmek için daha fazla teknoloji ve yatırım gerekiyor” “Tarımın yeniden çekici bir sektör haline gelmesi gerekiyor, dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy geçen yıl ABD dolarının yerine geçecek bir uluslararası para sistemi kurma fikrini ortaya atmışken, bu yıl herhangi bir öneride bulunmadığı görüldü.

Kanada Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, daha iyi işleyen bir sisteme ihtiyacımız var, dedi.

Türkiye’de neler konuşuluyor acaba!

Günün Sözü: İnsan her soruna dayanabilir, ancak beslenme için her şey yapabilir.

 

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank