Duman Duman Dumansız Hayata Merhaba…
20 Temmuz yazısı: Duman Duman Dumansız Hayata Merhaba…
Yaşam kalitemizde yeni bir sayfa açılıyor... TBBM nin tarihinde belkide ilk defa böyle herkesin mutlu olduğu bir “yasak yasası” çıkardı. 19 Temmuzda dumansız hava sahasına kavuşuyoruz..
Tiryakiler pek sevinmese de takdir ettikleri ortada. Geçen hafta yapılan bir anket çalışmasında çok şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıktı.
Taksim'deki Eresin Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında, Yeşilay Cemiyeti ve Quirk Global Strategies şirketinin ortaklaşa yaptığı anketin sonuçları kamuoyuna duyuruldu.
27-30 Haziran tarihleri arasında rasgele seçilen 600 katılımcıya uygulanan ankete göre halkın sigara dumanı konusunda bilinçlendiğini söylemek mümkün.
Türkiye'de 17-20 milyon arasında tiryaki olduğu,
15 yaşın üstündeki her 3 kişiden birinin sigara içtiği,
Kadınların yüzde 90'ı, erkeklerin de yüzde 86'sı kanuna destek verdiği ortaya çıktı...
Yine restoran ve bar gibi yerlere gidenlerin yüzde 82'si de 19 Temmuz'da başlanacak yasağa destek veriyor.
Araştırmaya göre sigara içenlerin yüzde 69'u, kullanmayanların yüzde 98'i yasağı destekliyor
19 Mayıs 2008'de yürürlüğe giren yasanın birinci aşamasını destekleyenlerin oranı ise yüzde 95'e ulaştı. Bu rakam geçtiğimiz yıl yüzde 60'tı.
Uygulamayı ilk başlatan ülke İrlanda'da bile kamuoyu desteği yüzde 60'lardaydı.
Tabiî ki yasağın delindiği yada sigara tiryakileri için istisna yerleri de var. Bu yasak yasanın "istisna" kabul ettiği yerlerde uygulanmayacak. "Özel alan" şartının sağlanması halinde yaşlı bakımevleri, ceza infaz kurumları, ruh ve sinir hastaneleri, oteller ve dış hat seferi yapan vapurların güvertelerinde sigara içmek serbest olacak.
Yasak için her ilde şikâyet hattı oluşturulurken, vatandaşlar yasağı ihlal eden kafe, lokanta, bar gibi yerlerde fotoğraf çekerek görevlilere kanıt sunulabilecekler. Sadece açık alanda nargileye izin veriliyor..
Sağlık Bakanlığı yetkililerinin yaptığı açıklamalardan öğrendiğimiz kadarıyla, “Herkes yasağa uymak durumunda. Vatandaşların denetim görevlilerine desteğini bekliyoruz. Sigara yasağını ihlal eden bir kafede durumdan rahatsız olan bir vatandaş, öncelikle ilan edilen şikâyet hattını arayarak yer belirtecek. Ekipler gelene kadar cep telefonuyla fotoğraf da çekebilir. Telefon numaraları ilan edilene kadar vatandaşlar SABİM 184’e, polis 155’e ya da jandarma 156’ya şikâyette bulunabilecek. Nargile kafelerde sadece açık havada nargile içilmesine izin verilecek. Aksi halde kafeye ceza kesilecek.” şeklinde ..
İlk etapta Sigara yasağının uygulanmasını 4 bin personelle denetleyecek.
Sigaraya izin veren kurumlara 560 TL'den 5 bin 600 TL'ye kadar ceza uygulanacak. Kahve, lokanta, bar gibi kapalı mekânlarla, taksi, otobüs, dolmuş ve tren gibi toplu taşıma araçlarında sigara içenler ise 69 TL ile cezalandırılacak. Ayrıca açık havadaki spor, kültür sanat ve eğlence faaliyetlerinde de sigara odaları tesis edilirse izin verilecek.
Yasa çıkalı bir sene oldu. Bir senelik geçiş döneminde hiç kimseye ceza kesildiğini duymadık. Aslında sigaranın ilk çıktığı günlerde bu ceza uygulansa idi çaydırıcılık daha kolay olacaktı. Şimdi daha da zor olacak gibi gözüküyor. Çünkü toplum olarak çok çok hoş görülü bir milletiz. Bırakın yanımızda sigara içeni şikayet etmeyi kibarca uyarmayı bile beceremeyiz.
İnşallah toplumun her kesimi üzerine düşen yetki görev ve sorumluluk bilinciyle bu dumansız hayata sahip çıkarda yarınların tertemiz nesillerine kavuşmuş oluruz..