DSÖ Domuz Gribi Salgınını Eline Yüzüne Bulaştırdı
Dünya Sağlık Örgütü’ nün (DSÖ) “Domuz Gribi Salgını”’ ndaki tutumunu inceleyen bağımsız uzmanlar grubu tarafından hazırlanan taslak raporda, ilaç endüstrisinin DSÖ’ nün aldığı kararlara etkisinin olmadığı kanaatine varıldığı bildirildi.
27 uzmandan oluşan grup son toplantısını mart ayı sonunda yapacak ve nihai raporu DSÖ’ nün mayıs ayındaki toplantısında bildirecek.
Hatırlanacağı gibi, DSÖ’ nün aşı üreticileri tarafından yönlendirildiği konusunda pek çok ciddi iddialar ileri sürülmüştü.
Daha çok aşı satılabilmesi için pandemi tarifinin hafifletilmesi, pandemi kararının çok erken verilmesi, dünya çapında korku kampanyası yürütülmesi, aşı ile ilgili kararları alan kurullarda ilaç endüstrisi ile çıkar ilişkileri olan kişilerin bulunması ve bunların bu ilişkilerin gizlenmesi bu iddiaların başlıcalarıydı.
Avrupa Konseyi ve BMJ tıp dergisinin başı çektiği gruplar DSÖ’ nü ilaç üreticileri ile bağlantıları olan doktorlara güvendiği için suçlamışlardı.
DSÖ ise endüstrinin kararlarını etkilemediğini ama salgını iyi yönetemediklerini kabul etmişti.
Taslak raporda DSÖ’ nün doğru uygulamaları olduğu ama bir takım yanlışlar yaptığı da bildiriliyor ve şu görüşlere yer veriliyor:
“Dünya ciddi bir grip pandemisine veya benzeri herhangi başka bir tehlikeli sağlık sorununu yönetmeye hazır değildir. Sağlanan gelişmelere karşılık ağır küresel bir salgında milyonlarca insanın ölmesi kaçınılmazdır.”
BİR: Aşı hakkında karar veren kurullarda yer alan kişilerin isimlerinin gizli tutulmuş olması yanlıştır.
İKİ: Bunlar arasında endüstri ile çıkar ilişkileri olanların bulunması ve bu ilişkilerin topluma açıklanmamış olması doğru olmamıştır.
ÜÇ: DSÖ’ nün pandemi (dünya çapında salgın) tarifi ve bunun fazları gereksiz yere çok karmaşık bulunmuştur. Pandemi kararının hastalığın ağırlığı dikkate alınmadan virüsün yaygınlığına göre alınması doğru olmamıştır. Pandemi hazırlık rehberi yeniden düzenlenmeli ve daha basitleştirilmelidir.
DÖRT: Fakir ülkelere bağışlanan 78 milyon doz aşının nakli bürokrasi yüzünden gecikmiştir.
DSÖ’ nün başarıları da var
Rapora göre DSÖ’ nün övülmeye değer uygulamaları da şunlar: İhtiyacı olan ülkelere hızla uzmanların gönderilmesi, virüsün belirlenmesi ve takip edilmesi ve aşı üretebilmek için gerekli virüslerin kısa sürede hazır edilmesi.
Gelelim neticeye
Bağımsız uzmanlardan oluştuğu bildirilen araştırma komitesinin “Aşılarla ilgili herhangi bir suiistimal belirlenememiştir” sözüne çok şaşırdım.
Maliyeti en fazla 1 Euro olan aşıların milyonlarca dozunun, üstelik çoklu ambalajlarda 5 ila 10 Euro arası fiyattan satılmış olmasından daha âlâ bir suiistimal nasıl olur bilemiyorum.
Raporun en beğendiğim cümlesini tekrar dikkatinize sunuyorum:
“Dünya ciddi bir grip pandemisine veya benzeri herhangi başka bir tehlikeli sağlık sorununu yönetmeye hazır değildir. Sağlanan gelişmelere karşılık ağır küresel bir salgında milyonlarca insanın ölmesi kaçınılmazdır.”
Bence DSÖ domuz gribi salgınını eline yüzüne bulaştırdı.