Dr. Tahir Kutsi Makal’ı Arıyor ve Özlüyorum
Vefatla aramızdan ayrılanların ardından yazdıklarımda, yayınladıklarımda hep vefadan söz ettiğim biliniyor. Bunun nedeni var: Vefat edenlerin birinci derecede yakınları, geride kalan dostları, arkadaşları, sevenleri şayet vefa duygusunun ne anlama geldiğini biliyorlarsa,hatırlamalar,ölüm yıldönümlerinde anmalar,adlarının cadde,sokak,park gibi yerlere verilmesi kadirbilirliği gerçekleşiyor.Yoksa, o isimler unutulup gidiyor.
Dr.Tahir Kutsi Makal, Denizli ilimizden olduğu için, konuşmalarımızın başında ‘Hemşehrim, Ece köylü’kelimeleri yer alırdı. O’nun Çelebi hali, yaşantısının her aşamasında görülürdü. Hoşgörülü, sevecen ve kıskançlığı olmayan bir gazeteci, yazar, şair ve araştırmacıydı. “Babanız yine aşık çocuklar” derken, sevgiyle birlikte mutluluk arayışındaki yolculuğunu anlatırdı hep. Sevgi ve mutluluğu genellikle bulur ve yaşardı.O ‘Tarla’,ben ‘Ece’ Dergisini yayınladığımız yıllarda,dergi alışverişinde bulunur,bana kısa notlarla,Dergiyi daha iyi yayınlayabilmem için tavsiyelerde bulunurdu.
Mayıs 2007’de yayınladığım,’Aramızdan Ayrılanlar’adlı kitabımın 46.sayfasında yer alan Dr.Tahir Kutsi Makal biyografisine bir göz atalım:
Dr.Tahir Kutsi Makal: Şubat 1937 ‘de Denizli-Acıpayam ilçesinin Oğuz Köyünde doğdu. Hacı Mehmet hocanın 13 çocuğundan üçüncüsü olan Dr.Tahir Kutsi Makal, Denizli lisesinden sonra,İstanbul’da Gazetecilik Yüksek Okulu’nda gazetecilik eğitimi gördü.Denizli Tan,Yeni Gazete,Dünya,Vatan,Ekspres,Tasvir, Son Havadis,Hergün,Orta Doğu,Güneş ve Sabah Gazetelerinde muhabir,haber müdürü,yazar,sekreter,yazı işleri müdürü ve genel yayın müdürü olarak çalıştı.
Sürekli basın kartı sahibi,Röportaj, öykü,şiir,roman,folklor(Halk bilimi) alanlarında yayınlanmış pek çok kitabı bulunan,’Kamyon’adlı romanıyla Peyami Sefa Roman Ödülü,’Karadon’adlı kitabıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı ödülünü kazanan,1961-1963’te “İç Göç”dizi röportajıyla “Yılın Gazetecisi”seçilen, Malatya İnönü Üniversitesince ‘Fahri Doktora’ ünvanıyla onurlandırılan Tahir Kutsi Makal,Petek,Yelken,Maya,İnanç,Tarla dergilerini yönetti.Kendisinin yayınladığı Tarla dergisiyle özdeşleşti.
Fakir işi (şiir,1957), İçgöç (Röportaj), Acıyol (Röportaj), Köylü Gözüyle Avrupa (Gezi), Anadolu’da Türk Mührü, Meydan Dayağı (Roman), Delitay (Öykü), Kamyon (Roman), Al kırbayı eline (Günlük yazılar), Benim Benim O Benim (İnceleme), Karadon (Öykü), Babanız yine aşık çocuklar (Şiir), Öpkü (Şiir,1997) adlı kitapları başta olmak üzere onlarca kitabı yayınlandı.
Tahlil uzmanı, şair, yazar ve araştırmacı Mustafa Ceylan 1998 yılında,”Tahir Kutsi Makal’ın Hayatı, sanatı ve eserleri”adlı kitabını edebiyat dünyamıza kazandırdı. Dostlarınca hazırlanan” Tarla Dergisinin özel sayısı”nda, Dr. Tahir Kutsi Makal’la ilgili yazılanların yer alışı sağlandı.
Son olarak Ortadoğu Gazetesinde Yazı İşleri Müdürlüğü ve yazarlık yapan Dr.Tahir Kutsi Makal l5 Haziran 1999 tarihinde İstanbul’da vefat etti.16 Haziran 1999 tarihinde Nuruosmaniye Camiinde kılınan cenaze namazının ardından, Büyükçekmece Mezarlığında toprağa verildi.
Vefatından sonra adı, Acıpayam ilçesinde bir parka verilen, ölüm yıldönümlerinde Acıpayam Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve merkezi Denizli’de bulunan Yazar-Bir Derneğince anma toplantıları düzenlenen, edebiyatımızın güney temsilcisi, eğitimci, şair, yazar, halkbilim uzmanı araştırmacı Ünal Şöhret Dirlik’in hazırladığı “Anılarda
Dr. Tahir Kutsi Makal” adlı kitap, Denizli’de Oğuz Ofset Matbaasının sahibi ve Yazar-Bir’in Genel Başkanı Dr.Tahir Kutsi Makal’ın kardeşi Mithat Makal tarafından yayınlandı ve Dr. Tahir Kutsi Makal dostlarına dağıtılarak, kültür dünyamıza kazandırıldı.