Dr. Şevkiye Kazan Nas’dan: Burdur Yemekleri ve Kültürü
Burdur Merkez Belediyesi’nin Burdur kültürü ağırlıklı yayınları, birbiri ardına bize ulaşırken, bu yayın hizmetlerinin artışında Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya’nın büyük payı ve desteğinin olduğunu yayından biliyorum.
Bendenizin de, Şiirlerle Burdur ve Burdur’dan Kültür Yağmuru, adlı kitapları da Burdur Belediyesi kültür yayınları arasında Günyüzü gördü.
Dr. Şevkiye Kazan Nas’ın, Burdur Yemekleri ve Kültürü, adlı 268 sayfalık kitabı, Burdur Belediyesi Kültür Yayınlarının 13. olarak Eylül 2012’de pırıl pırıl bir baskıyla Günyüzü gördü.
Sunuş Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya imzasını taşıyor. Bir yerinde sevgili Başkan Akkaya: “Bu kitap, Burdur yemeklerini ve mutfak kültürünü yeni kuşaklara taşımada önemli bir rol oynayacak, geçmişle geleceğin birbirinden kopmasını önleyecek ve kaynak niteliği taşıyacaktır” diyor.
Dr. Şevkiye Kazan Nas hocanım ise önsözünün bir yerinde:
“Yemeklerin anlatımları sırasında, mahalli unsurlara dikkat edilmiştir” notuyla karşımıza çıkıyor. Sayfalardaki
yemek görüntüleri renkli basıldığı için daha bir anlam kazanmış, zenginlikle okurlarının karşısına çıkarılmış.
İki bölümde, kitabın bütünlüğü sayfalara aktarılmış.
Birinci bölümde Burdur yemekleri çeşitleri itibariyle geniş anlatımlarıyla verilirken ikinci bölümde, Burdur’da beslenme ve mutfak kültürü yine detaylı biçimde, örnekleriyle gözler önüne serilmiş.
Burdur mutfak kültürü ile ilgili sözlü gelenek, ana başlığı altında, Atasözleri ve deyimler, Mahalli kelimeler, inanışlar, Dualar ve beddualar, Bilmeceler, maniler (Ramazan Manileri) ninniler, tekerlemeler ve beyitler, anı, hikâye ve fıkralar anlatılmış, örnekleriyle sayfalara aktarılmış.
Tebriklerimi sunuyorum efendim.
Burdur’un yemekleri ve kültürü kayıtlara geçirilmiş, gelecek kuşaklara aktarılmış.
Tebriklerimi sunuyorum efendim.
GÜNÜN HABERİ:
Eğitimci, Şair, Yazar, Araştırmacı Adülkadir Güler, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Kütüphanesine, bin kitap bağışında bulundu.