Dolarizasyon Borçlandırıyor Üretimsizleştiriyor, Halkı Eziyor
2001 yılında dolar yasaklansın diye yollara düşüp, imza masaları açtığımızda, bizimle dalga geçenlerin, şimdilerde gerçeğin ne olduğunu gördükleri anlaşılıyor.
Dolar konusunda çok yazılar yazdım. Dolar vasıtasıyla nasıl da soyulduğumuzu, zenginliklerimizin dolar ve faiz yoluyla nasıl dışarıya çıkartıldığının, defalarca sözünü ettim.
Turgut Özal Türk Parasının kıymetini koruma kanunu değiştirip, dolarizasyonu Türk ulusal pazarlarında, hâkim kılınca, hızlı bir borçlanma başladı.
Cumhuriyetin dişinden tırnağından ayırarak ortaya koyduğu tüm varlıklar, özelleştirmeler yolu ile satıldı.
Satın alanların kendi paraları olmadığı için dışarıdan dolar getirdiler. Özel sektörün borçlarının esası buradan kaynaklanıyor. Şimdi bu borçlanmaların ceremesini çekiyoruz. Amerika bizi onun için dolarla terbiye edip, teslim almaya çalışıyor.
Amerika dolara savaş açan, ya da yasaklayan her ülkeye operasyon yaptı.
Irak’ta Saddam dolarla petrol satmayacağım deyince, Irak işgali başladı. Kaddafi Libya Altın Dinarını getirene petrol satacağım deyince, ertesi gün tepesinde, Amerikan, İngiliz ve Fransız savaş uçaklarını gördü.
İran’a yaptıkları baskıların arkasında da, Amerikan finans sistemine, İran’ın dâhil olmaması vardır.
Şimdi dünya dengeleri değişti. Doların arkasındaki silah gücü, başka silah güçleri ile dengelendi. Ülkeler dolara karşı kendini korumaya çalışıyor.
Amerikan dolarını Allah sanan bazı ekonomistler, dolar olmazsa ölürüz, ticaret yapamayız gibi bilime aykırı yazılar yazıyorlar.
Dolar dünyada yokken ticaret yok muydu?
Biz Rusya’dan nasıl petrol veya gaz alıyoruz? Gidip Amerika’dan dolarla borçlanıyoruz. Bu dolarları götürüp Rusya’ya veriyoruz. Sonra da, ürettiklerimizle gidip Amerika’dan aldığımız borçları ödüyoruz.
Eğer doları aradan çıkarırsak, Ruble, Yuan veya Riyal ile borçlanarak petrol alacağız. Sonra üretip ödeyeceğiz.
Deniyor ki, ithalat ve ihracatta denge yok. Nasıl yerli paralarla ticaret yapacağız?
Amerika’ya daha fazla ürün mü satıyoruz da, ABD ve Türkiye arasındaki ithalat ve ihracatta denge mi var?
Ticarette Amerikan dolarını aradan çıkarırsak, dolara ödediğimiz bedelden kurtuluruz.
Hükümetin devlet alımlarında Lira ile alışverişi getirmesi çok doğru ve Türk halkını koruyan bir karardır. Ama yetmez. Başka kararlarda alınmalıdır.
Bu işin sonunun, yeniden Kambiyo sistemini getirmek olacaktır.
Bülent Esinoğlu
ulusalkanal.com.tr