Son günlerde 2.70 seviyesinde yatay bir seyir izleyen dolar, güne bu seviyenin altında başladı.
ABD'de bugün 15:30'da açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi öncesi yatay seyir
beklenirken verinin ABD'nin yıl bitmeden beklenen ancak net zamanı kestirilemeyen faiz artışlarının hangi ayda yapılabileceğine ilişkin ipucu vermesi halinde piyasada yön belirleyici olması bekleniyor.
ABD'de tarım dışı istihdamın Mart ayında 126,000 ile Aralık 2013'ten bu yana en zayıf artışı göstermesinin ardından Nisan'da 224,000 ile toparlanması bekleniyor.
Öte yandan bugün ABD işsizlik oranı ve ortalama saatlik ücretler verileri de Fed'in ne zaman faiz artıracağını izleyen yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.
İç piyasada ise Mart ayı sanayi üretimi ve Nisan ayı Hazine nakit gerçekleşmeleri izlenirken piyasa kapanışı ardından gece saatlerine yakın kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor's kararı beklenecek. S&P Türkiye'yi yatırım yapılır notun bir altında olan "BB+" notu ve negatif görünüm ile derecelendiriyor. Piyasada seçimin yaklaşmasının da etkisiyle S&P'den herhangi bir not değişikliği beklenmezken görünümünün negatiften durağana alınmasının ise piyasada pozitif bir etki yaratabileceği belirtiliyor.
Dolar endeksi 12 yılın zirvesi olan 100.39 seviyesini gördüğü Mart ayından bu yana yüzde 6'nın üzerinde düşüş kaydederek 95 seviyesinin altında seyretmeyi sürdürüyor.
Dolar endeksindeki düşüş dolar/TL'yi de aşağı yönlü destekliyor. Dolar/TL Nisan ayı sonunda test ettiği 2.7435'li seviyelerden genel olarak aşağı yönlü bir seyir izliyor. Ancak TL yılbaşından bugüne seçimin yaklaşmasıyla en çok değer kaybeden gelişmekte olan para birimi olmaya da devam ediyor.
Dün akşam saatlerinde 2.68'li seviyesinde işlem gören dolar/TL bu sabah TSİ 08:36'da 2.6875/2.6892, sepet bazında TL ise 2.8509/2.8530 seviyesinde işlem görüyor.
Getiriler dengeleniyor
Dünyada deflasyonun endişelerinin artık sona ermiş olabileceği beklentileriyle küresel tahvil getirilerinde yaşanan yükseliş yerini dün itibarıyla daha istikrarlı bir seyre bıraktı.
ABD Hazine tahvil getirileri, 30 yıllık tahvil getirilerini bu yıl ilk defa yüzde 3'ün üzerine çıkaran üst üste sekiz seanslık artışı sonlandırarak dün düştü. Alman 10 yıllık devlet tahvil getirileri dün yüzde 0.796'ya kadar çıkmasının ardından dünya genelindeki tahvil satışlarının yavaşlamasıyla yüzde 0.581'e indi.
Avrupa Merkez Bankası'nın tahvil alım programını açıklamasının ardından hızla düşüşe geçen gösterge Avrupa tahvil getirileri, petrol fiyatlarındaki artışın deflasyon korkularını azaltmasıyla keskin şekilde yükseldi. ABD piyasalarının kapanışında yüzde 2.2818'e gerileyen ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi bu sabah Asya piyasalarında yüzde 2.1566'da bulunuyor.
Küresel faizlerdeki yükseliş ise hafta başında TL cinsi bono getirilerinde yükseliş yaratsa da satışların dengelenmesi ardından faizler dün yatay bir seyir izledi.
İç piyasada iki yıllık gösterge olan 16 Kasım 2016 itfalı tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 10.32 olurken valörde son işlem yüzde 10.21 seviyesindeydi. 10 yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvilde dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.50 olurken valörde son işlem yüzde 9.42 seviyesindeydi.