content

yazarportal-com-bilgiagi-net-tasviriefkar-com

07 Şub

Doğum Borçlanması İki Çocuk İçin Yapılabilir

Okurumuz Belkıs Kadayıf; “Ben 1965 doğumluyum. 01.01.1987 - 01.09.1992’ye kadar sigortalı olarak çalıştım. Doğumdan dolayı işimden ayrıldım ve daha sonra çalışmadım. Ardından 1998’de ikinci çocuğum dünyaya geldi. Emekli olabilmem için her iki çocuk için borçlanma yapabilir miyim? Bu bilgilere göre emekli olabilmek için ne kadar çalışmam gerekiyor” diyor.

Bir çok annenin, emekli olabilmesi için kullandığı yöntemlerden birisi de doğum borçlanması oldu. 5510 sayılı Kanunla, Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum ya da analık izni süreleri ile 4/a bendi kapsamındaki (SSK’lı) sigortalı kadının, iki defaya mahsus olmak üzere doğum tarihinden sonra iki yıllık süreyi geçmemek kaydıyla hizmet akdine istinaden işyerinde çalışmaması ve çocuğunun yaşaması şartıyla talepte bulunulan süreleri borçlanma hakkı getirilmiştir. Okurumuz, sigortalı olduğu tarihten sonra doğum yaptığı için doğum borçlanması hakkına sahiptir. Yani, emeklilik için gereken prim gün sayısını doğum borçlanmasıyla tamamlama şansı bulunmaktadır. İki doğum için borçlanma yapılması halinde toplam 1440 gün daha kazanılmış olacaktır. Okurumuz, ilk defa 01.01.1987 tarihinde sigortalı olduğundan 43 yaş ve 5150 günü tamamlayarak SSK’dan emekli olabilecek.

Başvuru SGK Müdürlüğü’ne

Kanunları gereği verilen ücretsiz doğum izni ya da analık izni süreleri örneği SGK tarafından hazırlanan hizmet borçlanması başvuru belgelerine göre sigortalılar ve hak sahipleri tarafından sosyal güvenlik il müdürlükleri/sosyal güvenlik merkezlerine yapılacak. 4/a bendi kapsamındaki (SSK’lı) sigortalı kadının doğum tarihinden sonraki borçlanmak istediği iki yıllık süre Kurum hizmet kayıtlarından tespit edilir.

En düşük prim 254 TL

Borçlanılacak sürelere ait prim tutarı, sigortalıların veya hak sahiplerinin talepte bulundukları tarihte yürürlükte olan asgari ücretle ve asgari ücretin 6,5 katı olan SGK tavan tutarı arasında sigortalının kendisi tarafından belirlenecek tutarın yüzde 32’si oranında hesaplanacaktır. Asgari ücretle borçlanma tutarı 796,50 X 0,32= 254,88 TL olacaktır. Hesaplanan borç, tebliğ tarihinden itibaren bir ay içerisinde sigortalı veya hak sahipleri tarafından Kuruma ödenmelidir. Süresi içinde tebliğ edilen borcunu ödemeyenler ile kısmi ödeme yapanların kalan sürelerinin borçlandırılması için yeni başvuru şartı aranacaktır.

İsmi yanlış yazılanlar ne yapmalı?

1965 doğumluyum. 1981 yılından beri sigortalıyım. İlk sigorta başlangıç tarihinde ismim yanlış yazılmış. İyvaz yerine,  İlyas olarak yazılmış. Bu şekilde olursa sorun çıkar mı?  İyvaz Korkmaz

Günümüzde, e-bildirge sistemi ile artık sigortalıların isim ve SGK numarası bilgilerinde yanlışlık yapılması pek mümkün olmuyor. Ancak geçmiş yıllarda kağıt ortamında bildirimler yapıldığından, bir çok kişinin ad, soyad, anne-baba adı, doğum yeri ve tarihi, SSK numarası hatasına rastlanmaktadır. Bu hatalardan dolayı ya gün sayıları başka sigortalılar üzerine kaydedilmekte, ya da mutabakatsızlık olduğu için dönem bordroları işleme alınmamış olmakta ya da başka nedenlerden dolayı sigortalıların hak kayıpları olabilmektedir.  Okurumuzun da adı yanlış yazıldığından dolayı hak kaybı yaşamaması için durumu SGK müdürlüğüne dilekçe ile bildirmesi ve hatalı kaydı düzelttirmesi gereklidir. Sigortalı işe giriş bildirgelerindeki kayıtlar ile sigortalının nüfus kayıtları karşılaştırılmakta, gerek duyulması halinde nüfus müdürlükleri ile yazışma yapmak suretiyle sigortalıların hak kayıpları giderilmektedir.

Etiketler : , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank