Doğan Soydan’dan: 2. Baskılı 81 il – 81 Şiir
Kitapların birinci baskılarının dışındaki baskıları, yeni baştan gözden geçirmelerden sonra şekilleniyor, okurlarıyla yeniden buluşuyor, buluşturuluyor.
Doğan Soydan hocanın “81 il-81 şiir” adlı illerin şiirle anlatılışı olan kitap, merkezi Ankara’da bulunan Payda Yayıncılık yayınları arasında 112 sayfayla 2. baskılı olarak Günyüzü gördü. Payda Yayıncılık’ın kurucusu, sahibi ve yöneticisi, sayfalara can veren başarılı editör Gülendem Gültekin’in tasarımıyla sayfalar şekillenmiş. Doğan Soydan hocanın bir önsözü var, 81 il- 81 şiir hakkındaki görüşleri yer alıyor 5 ve 6. sayfalarda. Buranın bir yerinde: “Bu çalışma bir yandan illerimizi tarihi zenginliği, doğal güzelliği yönünden tanıtırken, bir yandan da bunu bir şiir tadıyla vermeyi amaçlamıştır” deniyor.
Yazar ve araştırmacı Murat Özmen Hocanın “İllerimiz-Şiirlerimiz” başlığıyla yazdığı değerlendirme 4 sayfayla şekillenmiş, sayfalar aktarılmış.
İllerimiz alfabetik sıraya göre bir sıralama içinde veriliyor. Bilindiği, tahmin edilebileceği gibi, Adana ilimiz ilk sırada şiirleştirilmiş, şiirler anlatılmış. Adana ilimizin ilk dörtlüğü:
Oğuz Türklerinin Üçok kolundan,
Yüreğir beyinin yurdu burası.
Toprağı altındır, suyu bereket,
Toros Dağları’nın Çukurova’sı..
İllerimiz genelde, üç, dört, beş ve altı ayrı dörtlüklerle ifade edilmiş, anlatılmış. Bazı illerimiz serbest şiir türüyle anlatılırken, kitap içindeki çoğunluk hecevezni şiir türüyle kaleme alınmış, sayfalara aktarılmış. Kahramanmaraş ilimizin Elbistan ilçesi doğumlu olan Doğan Soydan hocamız, kendi ili, Kahramanmaraş için altı dörtlüklü bir anlatım ortaya koymuş. 68 ve 69. sayfalarda yeralan “Kahramanmaraş” anlatımlı bir dörtlük:
Sütçü İmam Kurtuluş’un onurun,
Aynı yolda yürür oğlun, torunun,
Duman duman olmuş Tekir yolunun,
Her gece düşümde, gördüğüm Maraş.