Denizlerimiz Denizcilerimiz ve Kabotaj Bayramımız
Denizlerimiz Denizcilerimiz ve Kabotaj Bayramımız
Deniz herkeste farklı anlamları olan uçsuz bucaksız, gizemli, sonsuzluk hissi uyandıran bir yerdir. Kimine ak kimine karadır deniz... Ak deniziyle, Karadeniz’iyle, Egesiyle Marmara’sıyla taht kurmuştur milyonlarca gönüllerde…
Martıların çığlık çığlığa özgürce uçuştuğu, tuzlu, tuzsuz sularında milyonlarca canlının barındığı gizemli bir dünyadır. Keşfedilmeyi bekleyen keşfedilemeyen bir sırdır deniz. Can verirken birçok canlıya, nice canlar alır dalgasına katarak. Dibini mezar yapar her canlıya.
Hırçındır deniz, delidir, doludur. Dalgalarıyla kıyıları döver hırsını alana kadar… Bir o kadar da sakindir, sessizliğiyle huzur veren… Deniz candır, anadır, babadır, evlattır, yardır. Aşktır delice bir tutkudur. Maviliktir en mavisinden. Derinliktir en derininden. Yeri gelir cefa olur, sefa olur, ceza olur, ödül olur. Bazen okşar sever, sarıp sarmalar, bazen de döver insan gibi, hayat gibi…
Her gittiğimiz yerde denizi arar gözlerimiz. Kaybolmuş hissi uyandırır çoğumuzda. Kıyı, kenar ararız bucak bucak. Balıkların sevinçle havaya zıplamasını, renkli taşlar ve çeşitli cisimler toplamayı, yakamozun muhteşem pırıltısını, sıcak kumlara oturup akşam güneşinin doyumsuz güzellikteki batışını, sevgiliyle el ele tutuşup, aşkla bakışıp serin sularına doğru kuğu gibi süzülmek, yakıcı sıcakta serin esintisiyle bedeni sarması, kulağı uğuldatan fakat ruhu okşayan dalga sesi, kıyısında kurulan hayaller… Daha neler neler… Yakıcı bir hasret duyarız denize denizsiz yerlerde.
Deniz denizciler için ayrı bir anlam ve önem taşır. Denizle özdeşleşmiştir hayatları sanki. Denizden çıkmış balık misalidirler karaya çıktıklarında. Efsun gibi içine çeker. Gaipten duydukları efsunlu ses bırakmaz onları. Balık, yosun kokmayı özlemişlerdir. Sevemezler başka hiçbir kokuyu.
1Temmuz 2014 Kabotaj ve Denizcilik Bayramının 88. Yıldönümü coşkuyla kutlandı. Günün anlam ve önemine değin eğlenceler, konferanslar, seminerler ve birçok programlar yapıldı.
Türkiye’ye Kabotaj hakkı ilk kez 1 Temmuz 1935’te “Denizcilik Bayramı” , 1 Temmuz 1939’da da ilk kez “Kabotaj ve Denizcilik Bayramı olarak kutlandı. Denizcilik sektöründe Türkiye oldukça önemli bir yere sahiptir. Osmanlı çok ülkeden gemi siparişleri almıştır.
Denizcilikte eski bir geçmişi olan Türkiye’nin her dönemde denizciliğe ayrı bir önem verdiğini denizcilik sektöründeki verilere bakarak anlayabiliriz. Denizcilikte zengin bir kültüre sahip olmanın kıvancını, mutluluğunu her yerde her daim yaşayıp, yaşatmalıyız.
Bu vesileyle anlamlı bir gün olan Kabotaj ve Denizcilik Bayramı kutlu olsun her daim...
Ayşe YILMAZ
DOĞA(L)CA