content

05 Ağu

Damacana Plastiği Kısırlık Yapıyor

Yeni yapılan bir araştırmada halk arasında “damacana plastiği” olarak bilinen “bisfenol A” nın (BPA) kadın yumurtasının olgunlaşması üzerine doğrudan zararlı etkileri olduğu gösterildi (1).

Daha önce yapılan deneylerde BPA’ nın dişi maymunların üreme sistemlerini olumsuz etkileyebileceği; BPA-yumurta-150x150kromozom hasarları, doğumsal gelişim kusurları ve düşüklere yol açabileceği belirlenmişti (2) ama bu, BPA’ nın insan yumurtası üzerindeki zararlarını gösteren ilk çalışma olması bakımından büyük önem taşıyor.

Az miktarda BPA’ nın bile sperm DNA’ sında hasar meydana getirebileceği de biliniyor (3).

Böylece, BPA’ nın son senelerde tüm dünyada giderek artan kısırlığın sebeplerinden biri olabileceği bir kere daha ispatlanmış oldu.

BPA yumurtaların olgunlaşmasını bozuyor

Araştırma, bir polikliniğe başvuran 121 hastaya ait 352 yumurta üzerinde yapıldı.

Her hastaya ait bir yumurta kontrol grubu olarak saklanırken kalanları laboratuar ortamında 20 ng/ml, 200 ng/ml ve 2000 ng/ml seviyelerinde BPA’ ya maruz bırakıldı.

BPA’ ya maruziyetinin, olgunlaşan yumurtaların yüzdesini azaltırken dejenerasyon (bozulma) ve spontane aktivasyon oranını arttırdığı tespit edildi.

Spontane aktivasyon bir yumurtanın döllenmediği halde döllenmiş gibi aktive olması manasına geliyor.

Gelelim neticeye

Hormon bozucu (endocrine disrupting) bir kimyasal olan BPA’ nın insan sağlığına olan zararlarını ortaya koyan yüzlerce bilimsel araştırma var.

BPA, kızlarda erken buluğdan erkeklerde kısırlığa, obezite diyabet, kalp hastalıkları, astım ve alerjilerden meme ve prostat kanserine kadar sayısız hastalıkla ilişkilendiriliyor.

Bilimsel gerçekler ortada iken BPA bugüne kadar sadece biberon, çocuk bardakları ve mama paketlerinde yasaklandı ama yetmez, bu kimyasal maddenin tüm yiyecek ve içecek kaplarında yasaklanması gerekiyor.

Ey endüstri, aklını başına topla insan neslini kurutuyorsun; bu gidişte mal satacağın bir Allah’ ın kulu kalmayacak.

KAYNAKLAR

1. http://humrep.oxfordjournals.org/content/early/2013/07/30/humrep.det312.short?rss=1

2. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2012/09/25/yazilar/tip-yazilari/bisfenol-a-bpa/bisfenol-a-kromozomlara-da-hasar-veriyor/

3. http://blogs.nature.com/news/2010/10/even_background_bpa_levels_dam.html

Etiketler : ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank