Çukurova Tüyap 7. Kitap Fuarı İzlenimlerim
14 Ocak 2014 Salı günü başlayıp 19 Ocak 2014 Pazar akşamı son bulan Çukurova Tüyap 7. Kitap Fuarı’na katılım oldukça fazlaydı. İlk gün gelenlerin azlığı bizleri hayal kırıklığına uğratmıştı. Ertesi gün başlayan hareketlilik hafta sonuna kadar artarak devam etti. Türkiye’nin en önemli yayınevlerinin katıldığı, kitapseverlerin iple çektiği bu fuar yedi yıldır Çukurovalıların gönlünde taht kurdu. Adana dışından gelenler de oldukça fazlaydı. Hatay, İçel (Mersin), Kahramanmaraş, Niğde illerimizden de fuara gelenler vardı. Bu, bizleri oldukça mutlu etti.
Ünlü yazarların bağlı oldukları yayınevleri başlarını dahi kaşıyamayacak derecede yoğunlardı. Okurlar, kitapları satın alarak yazarlarına imzalatmak için uzun kuyruklar oluşturarak sabırla beklediler. Muzaffer İzgü, Vural Savaş, Banu Avar hemen hemen her fuarda imza günleri olmasına karşın ilginin hiç azalmadığı yazarlarımızdan olma özelliğini bu kez de korudular. Mustafa Balbay’a ilgi oldukça yoğundu. Arif Keskiner, Yekta Kopan, Nasuh Mahruki, Ahmet Ümit, Haydar Ergülen, Çetin Yeğenoğlu, Ahmet Şerif İzgören ve adını sayamadığım pek çok değerli yazar, şair çeşitli konulardaki konferanslar panellerle ilgi odağı oldular. Can Dündar’a eski yıllardaki yoğun ilgi birazcık azalmıştı sanki… Aret Vartanyan da sevilen bir isimdi. “Çırılçıplak Aşk” adlı kitabı pek çok kişinin elindeydi. Kahraman Tazeoğlu’nun hayran kitlesi de genelde gençlerden oluşuyordu. En çok da yazarın “Bükre” adlı kitabını soruyorlardı. Günler öncesinden kitaplarını satın alan gençler çok uzun kuyruklar oluşturarak kitapları imzalattılar. Ancak kitaplar kapış kapış satıldığı için pek çok okur, kitabı alıp imzalattıramamanın üzüntüsünü yaşadı.
Pucca özellikle gençlerin çok severek okudukları dünya tatlısı genç bir hanımefendi ilk kez Okan Bayülgen’in televizyon programında yüzünü görmüştük. Gizemini koruyan bir yazardı. Çukurova Tüyap 7. Kitap Fuarında artık yüzünü ve kimliğini saklamadı. Kitaplarını imzaladı. Kızım Sena da onun en büyük hayranlarındandır. Evimizde bütün kitapları mevcuttur. Ancak fuarda tekrar “Allah Beni de Böyle Yaratmış” adlı kitabını satın alıp imzalattı. Yazarından imzalı kitap da çok özel oluyor elbette…
Fuara gelen okurların bir kısmı oldukça bilinçliydiler. Ne aradığını bilen, edebiyattan anlayan kişilerdi. Bir kısmı kitap sevmediğini söyleyen ama eşantiyon takvim, bloknot, kalem toplayanlardan oluşuyordu. Bir kısmı da Recep İvedik’i kıskandıracak durumdaydılar. “Kalın kitap istiyorum.” derken bu kitabın şiir mi, roman mı, anı mı, biyografi mi olacağı konusundan habersizdiler. Sanki kalın kitap okuyorum diye hava atmak istercesine yahut masanın bir bacağı kırılmış da onun altına koymak için kitap arıyor gibiydiler. Çoğunluk ise okumanın değerini bilen ancak maddi
yetersizliklerden dolayı önceliği çocuklarına verenlerdendi. Bu fuarda en çok test ve çeşitli sınavlara hazırlık kitapları ile okul öncesi çocuklara yönelik boyama kitapları rağbet gördü. Masal kitaplarının da alıcısı çoktu her zamanki gibi… Çocuklarımızın ruhunu masalla besleyelim ki hayal güçleri gelişsin. Buna çok sevindim toplum ile kendi adıma…
Bir kitap fuarı daha bitti acısıyla tatlısıyla… Dilerim bu fuarlar ülkemdeki her ilde kurulur. Çukurova’da da senede bir değil, en az iki kez olsun. Bilinçli okur sayısı artsın. Yeni yayımlanan kitaplar da Türk Edebiyatı’nın daha da ilerlemesine yardımcı olsun. Yazarla okurun buluştuğu nice kitap fuarlarına…
HARİKA UFUK
ADANA
23.01.2014