Coşkun Mutlu’dan: 2. Baskılı Yusuf ve Züleyha
Coskun Mutlu, Ankara’da yaşayan, şair ve yazarlarımızdan, araştırmacılarımızdan. Kısa sürede, Türk edebiyatı içerisinde, yolunda aldığı mesafenin önemliliğini belirtmeli, kaydetmeliyiz.
Merkezi Ankara’da bulunan Kültür Ajansın kurucusu, sahibi, yöneticisi değerli dostum Prof. Dr. Hayrettin İvgin aracılığıyla bana gelen kitaplardan birinin adı “Yusuf ve Züleyha” adının taşıyıcısı.
Coşkun Mutlu imzalı, 192 sayfalık bu roman Kültür Ajans yayınlarının 212. olarak Günyüzü görmüş.
“Firari gecenin çaresiz sürgünü” adlı şiir kitabıyla dikkat çeken Coşkun Mutlu “Yusuf ve Züleyha”nın 2. baskısını da yayınlayınca, edebiyat alanındaki yolculuğu dikkat çeker boyutlara ulaştı.
Aşkın yalnızlığından söz ederek yola çıkıyor Coşkun Mutlu.
Buradan bir iki cümle, alıntı: Aşk, umutsuz dokunuştur yüreklere, Aşk, bazen çaresiz sokaklarda yürümektir, Aşk Züleyha olmaktır, Mal, mülk, şöhret ve güzelliğini kaybetmektir.
Sonra kitap içindeki başlıklara ara başlıklara bakıyoruz, kitap hakkında bilgi sahibi oluyoruz onlarla birlikte.
Bunlardan bazıları:
Yusuf’un rüyası, Bir rüyadır Züleyha, Züleyha’nın falı, Bir düğün gecesi, Yakub’un hayatı, Bir ağıttır Züleyha, hala dillerde söylenir, Yusuf’un doğuşu ve bereketin gelişi vd.
Coşkun Mutlu’nun “Yusuf ve Züleyha” adlı romanında, yer yer çizme resimler, tahmin edilerek şekillendirilmiş görüntülerle zenginleştirilen sayfalarda var.
Bunlardan:
Yusuf’un çobanlık yapması (sayfa:62), Esir pazarında satışa çıkarılan Hz. Yusuf’u Firavun satın alır (Sayfa: 76)
Arka kapakta yer alanlardan:
Yakup Peygamberin oğlu, Yusuf Peygamberin hayatı, Kur’an-ı Kerimden Yusuf suresinde ayrıntılı ve Allah kelamı olarak anlatılmaktadır.
Mısır’ın hazine bakanı Potifar’ın pazardan satın aldığı bir köle olarak ergenlik çağına kadar efendisinin evinde kalır.
Efendisinin karısı Züleyha’nın karşılıksız Yusuf’un güzelliğine olan aşkı ve ondan sonraki olaylar, İslam ve Türk edebiyatında hikâye olarak işlenmiştir.
***