Çok Zor ve Meşakkatli Meslektir..!
Eski başbakanlarımızdan ve Cumhurbaşkanlarımızdan Süleyman Demirel’in “dün dündür, bugün bugündür” sözünü kendisine rehber edinerek ülke genelinde olduğu gibi Ünye ve bölgesinde seçim öncesi kimsenin işiyle, aşıyla ve ekmeğiyle oynanmayacak, herkes ve her kesim rahat olsun stratejisiyle siyaset yapanlar, doğal olarak kendilerine destek verenlerden bazılarına işe alacağız vaatlerini yerine getirebilmek için, rahat olun dediklerinden bazılarını kendilerine has yöntemlerle bir şekilde kapıyı göstererek üzerken, söz verdiklerinden bazılarını da işe alarak bir tarafı üzmeye bir tarafı sevindirmeye başladılar. Ama dileğimiz ve temennimiz, inşallah böyle devam etmez.!
30 Mart 2014 yerel seçimleri öncesinde kapısını çaldıkları işte ve boştaki bütün seçmenlere merak etmeyin kimsenin ekmeğiyle aşıyla, işiyle oynanmayacaktır. Herkes rahat olsun denilerek dere geçildikten sonra hele bir seçilelim de bakarız sözü verilenlerden görevde olanların bazıları kendiliğinden ayrılıp kadroyu boşaltırken, bazıları yokuşa sürülerek gönderilip açılan zorunlu kadrolara söz verilen iktidarın emekli ilçe yöneticilerinden bazıları işbaşı yaptırılmış,yenilerinin de işe koyulmaları için fırsat kollanırken,çeşitli bahaneler ileri sürülerek son iki aydır maaşları ödenmeyip köşeye sıkıştırılmaya çalıştırıldıkları iddia edilen taşeron işçiler de bugünden kara-kara düşünmeye başladılar bile..!
İşsizliğin ayyuka çıktığı ülkemiz ve Ünye’mizde şehirde hayat bedava anlayışıyla köyünü kentini terk edenlerin ya da terk etmek zorunda kalanların yüzünden sayıları her geçen gün artan işsizler asgari ücrete boyun bükmek durumunda kaldıklarından Taşeron firmalar aracılığı ile resmi yada uyarı resmi kuruluşlarda istihdam ediliyorlar.
Bu kuruluşlardan yerel yönetimlerin temizlik ve bahçe düzenleme işleri başta olmak üzere birçok hizmet alanlarında kullanılan taşeron firmaların işçilerinde can güvenliği sorunu pek olmasa da, şehirlerin ve insanların İtfaiye gibi hayat damarları sayılan kurumlarında alanında uzman olmuş kişilerin görev yapmaları elzem iken, buralarda taşeron firmalardan yararlanmak yoluna gidilmesi düşündürücü olsa gerek değil, oldukça düşündürücü ve kaygı vericidir..!
Diğer hizmet alanları için kullanılan taşeron firmaları ve taşeron işçileri olmaz ya..! Hayati tehlikesi olmadıklarını ya da az olduğu şeklinde varsaydığımız rutin işler kategorisinde değerlendirirken, şehir ve insanlar için ayrı önemi ve özelliği olan İtfaiye teşkilatını herkes ve her kesim mutlak surette ciddiye almak durumundadır. Çok önemsediğimiz itfaiyenin ve itfaiyecinin görevlerini internetten indirdiğimiz resmi bilgi ve belgeler ile siz saygıdeğer okurlarımız ve hemşerilerimizle paylaşalım istedik.
İtfaiye Yangın söndürme işlemi ve bu işlemi yapan kuruluşa verilen genel addır. Yangın söndürmekle yükümlü devlet memurlarına itfaiyeci dediğimize göre,bir itfaiyeci yangınları söndürmek için eğitilmiş ve buna göre donatılmıştır. Yangınların yanında itfaiyecilerin araba kazalarına müdahale etmek, çöken binalarda mahsur kalan insanlara yardım etmek gibi görevleri de vardır. Genel olarak görevi hayat kurtarmaktır. Bu yüzden itfaiye bir acil servistir ve diğer acil servislerle sürekli irtibat halinde olmak zorundadır.
İtfaiyecilikte uzmanlaşmak için uzun bir eğitim ve alıştırma sürecinden geçilir. Zor bir meslektir. İçeriğinde kişinin kendi ve diğer insanların hayatı vardır. Bu yüzden meslek yaşamları boyunca sürekli olarak tatbikat yaparlar. Bazı ülkelerde bu tatbikatları ayrı bir kurum düzenler ve denetler. İtfaiye örgütü çalışanlarına eğitim, İç İşleri Bakanlığı Sivil Savunma Genel Müdürlüğü tarafından verilir.
Eğitim süresince yangınlara karşı önlemler, itfaiye araç ve gereçlerinin nasıl kullanılması gerektiği, söndürme ve kurtarma bilgileri ile sabotaj - kundakçılık gibi konuların tespiti hakkında bilgi verilir. Aynı zamanda ilk yardım eğitimi alırlar. İtfaiyenin özdeşleştiği "yangınla mücadelenin" 3 temel amacı vardır. Bunlar sırası ile; Hayat kurtarmak, mal kurtarmak ve çevreyi korumaktır. Yangınla mücadelenin yolları ise; önlemek, korunmak, kurtarmak, malların korunması ve son olarak da yangının kontrolüdür. Bunlardan sonra yangını söndürmek, ortamı havalandırmak, çevrenin bakım ve onarımı gelir.Havalandırma ile uyum içinde yapılmalıdır.
İtfaiye personeli 24-48 ilkesine bağlı olarak çalışır yani 24 saat tam gün çalışıp 2 gün dinlenirler ve bu durumun gereği olarak 3 vardiya olarak çalışırlar. Yarı askeri sistem geçerli olan itfaiye teşkilatı 1923’te Askeri yönetimden alınarak sivil yönetime verilmiştir. Bu sebepten dolayı hiyerarşik sistem yani yarı askeri sistem hala geçerliliğini korumuştur. Onbaşı, Çavuş,Başçavuş,İştima,Koğuş vs bir çok sözcük hala anlamını koruyarak uygulanmaktadır.
Bu nedenle biz yöremizden ve yaşadığımız şehir Ünye’den ve Ünye de yaşam süren insanlardan sorumlu olmamız ve olduğumuz gerektiği düşüncesi ve inancıyla hareket ederek; Ünye itfaiyesini ve itfaiyede görev yapan uzman resmi idareci ve personel ile taşeron işçilerin konumları ve uyumları konusunda, Ünye ve Ünyelinin güvenli ve huzurlu geleceği adına seçilmiş ve atanmış yetkililerimiz tarafından bizden sizden anlayışıyla değil, adil bir yaklaşımla değerlendirilerek, olası bir yanlıştan dönülmesinde insanlık adına daha doğru yaklaşım olacaktır diyor, saygılar sunuyorum.
Ahmet Yenin
Çok Zor ve Meşakkatli Meslektir..!