Çocuklarınıza Dua Etmeyi Öğretin (II)
Günümüze baktığımız zaman, insan, çocukların geleceklerinden korkar oldu. Bu korku büyüklerde umutsuzluğa yol açıyorken, acaba çocuklarda neye yol açıyor?Çocukları kötülüklerden uzak tutacak iyi bir model olmadığı için çocukların kişiliği ve geleceği tehdit altındadır…
Dua nasıl olur da bu kadar büyük bir etkiye sahip olabilir? Duanın etkili olabilmesi şu sorulara sağlıklı bir cevap verilebilmesi ile mümkün olacaktır.
1- Dua kimden istenir, yakarış kimedir? Biz, istek ve ihtiyaçlarımızı kime arz ederiz?
2- Yalvardığımız kimdir? Hiç kimseden isteyemediklerimizi istediğimiz kimdir?
3- Yalvardığımız nasıl insanları sever? Bu sevginin derecesi/mihengi nedir?
4- Yakarışta bulunulan ile yalvaran kişi arasındaki iletişim nasıl olmalıdır? İsteyen ile istekleri yerine getirebilen arasındaki iletişim nasıl olmalıdır?
5- Kimlerin duaları kabul edilir?
Aslında duadan ve dua öğretmekten kasıt bu soruların cevaplarının öğrenilmesi veya öğretilmesidir.
Dua ederken Allah’ın onları dinlediğini öğrenen çocuklar, Allah’ın duyduğunu ve O’nun duyma şeklinin bizim duymamızla bir olmadığının bilincine de varacaklar. Çocuklar, Allah’ın onları sürekli gördüğü ve duyduğunun farkına da varacaklar. Bu farkındalık çocuğa her zaman kendini kontrol etme gücünü/yetisini de kazandıracaktır. Ailelerinin vasıtasıyla bu soruların cevabını öğrenen çocuklar, sadece duayı öğrenmeyecekler, aileleri tarafından sevildiklerini de kavrayacaklardır zamanla. Bu olgu, çocukların bilinçaltında ‘Değer Bilme’ olgusunun oluşmasında da etkin olacaktır. Böylelikle ailelerinin onlara değer verdiğini öğrenecek ve onlar da böylesi bir ailenin değerini bileceklerdir... Başka bir ifade ile dua; manevi bir koruyucu ve sığınılacak liman niteliğindedir. Bu şekli ile dua; kul ve Allah arasında sağlam bir bağ inşa eder. Kendilerine yakın ve dualarını kabul eden bir Allah bilinci, çocuklara daha sevimli gelecektir.
Dua, insanı pozitif düşünceye de sevk eder. Bu durumu kavrayan kişi, kendini bir ‘birey’ olarak görür. Çünkü Allah’ın onu dinlediğinin, muhatap aldığının farkına varır. Bununda önemli faydaları vardır.
a) Çocuk, Allah tarafından dinlendiğini bilecek. Bu, onu isteklerinde daha fazla dikkatli olmasına sevk edecektir. Bu bilme fikirlerine ve hayal dünyasına da etki edecektir.
b) Kendini ifade etmede de etkili olacaktır. Çocuk, kendisini daha iyi ifade edebilecektir.
c) Yanlış olduklarını anladığı fikirlerde ısrar etmez. Kolay-kolay yanlış fikirler ileri sürmez.
d) Sorumluluğun farkına varır.
e) Daima ümitvâr olur. Ümitli olduğundan daha rahat ilerler.
f) Sırtını dayadığı sağlam bir yer olduğunu bilir ve daha büyük umutların sahibi olur.
g) En önemlisi de çocuk yüce yaratıcısını sevmeye başlar ve Allah o çocuğun kalbinde yer tutmaya başlar.
Dua ve Başarı:
Kişinin hayattaki başarısı ile dua arasında sıkı bir bağ söz konusudur. Bazıları bu bağı anlamsız bulabilir. Fakat bu saydıklarımız bir araya geldiğinde kişide özgüvenin oluşmasını sağlar. Kendisinde özgüven oluşan kişi de, başarıya daha kolay ulaşır. Özgüven başarmanın kilididir.
Dua, pozitif söylemlerin oluşmasında da aynı şekilde etkilidir. Yaratıcısı ile konuştuğunun farkında olan kişi, bu farkındalık ile konuşur, kelime ve söylemlerine dikkat eder. Her ağzına geleni söylemez. Duanın Allah’tan istenildiğini bilen çocuk, Allah ile arasının iyi olması gerektiğinin de farkına varır. O’nun rızası doğrultusunda hareket eder. O’nun uygun gördüğü paralelde bir yaşantı sürer. Bu sebeple O’nun yasakladıklarından, kötü saydığından uzak durur.
Esasen hayatı bize anlamlı kılan da rabbimizin istek ve emirleridir. Dosdoğru bir hayatın kimseye bir zararı yoktur. Ancak yalan rüzgârının herkese zararı olduğunu ve Allah ile peygamberinin yalandan sakınmayı tavsiye ettiğini anlatmaya gerek olmadığı kadar aşikâr olduğu kanaatini taşıyorum. Çocuk, bu anlayış ile yalandan da uzak durur. Yalan söylemeyen de kötülüklerden uzak durur.
Nasıl mı?
Çünkü çocuk, kötülük yaptığında yalan söylemeden bu kötülüğü yaptığını itiraf edecekse, neden kötülük yapsın ki?
Dua, çocuklarda güven duygusunu yaratacağı için, çocuklar güveni/güvenirliliği amaç/hedef edinecektir. Güvenilir ve özgüvene sahip olan çocuk, nasıl başarılı olmasın!
Evet, çocuklarınıza nasıl ta çocukluktan; hayat ve geçim yollarını öğretiyorsanız, onlara nasıl dua edeceklerini de öğretmelisiniz. En azında yeme, içme sırasında da olsa, davranışlarımızla çocuklarımıza dua etmeyi öğretmeli ve hatırlatmalıyız. Bence bu, hayatî bir gerekliliktir.
Unutmayın ki yüzünü Allah’a çeviren çocuk şükür duygusunun farkına varır. Allah’ın onun yardımına varacağını bildiğinden/inandığından en ürkütücü ve zor durumlarda da ümitsizliğe düşmez. Bu inanç ve şiar, çocukları hayata ve iyiliğe daha yakın kılar. Dua hayatın anlamı ve ibadetin çekirdeğidir. Kul olmanın göstergesidir. Kendinizi ve ailelerinizi duasız bırakmayınız, dua ile zenginleştiriniz.
Birbirimize de dua etmek dileğiyle…
{ M. Burhan Hedbi }