10 Kas
Hükümet, çocukların da BES’e katılması için çalışma başlattı. 18 yaşın altındaki çocuklar velileri aracılığıyla sisteme katılabilecek. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Sistemin kapsayıcılığını artıracağız” dedi.
Hükümet'ten çocuklara ve doğum yapan çalışan anneye müjdeli haber geldi. Bankacılık sisteminde olduğu gibi çocuklar da veli, vasileri aracılığıyla Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) katılacak. Buna göre 18 yaşın altında olan çocuklar ve gençler velileri aracılığıyla 2017'den itibaren sisteme dâhil edilebilecek. BES'in çocukların kumbarası olacağı olacağı mesajını veren Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, BES'te otomatik katılım uygulamasının 1 Ocak 2017 itibarıyla yürürlüğe gireceğini belirterek, "Küçük yaşlardan itibaren düzenli tasarruf alışkanlığının kazanılmasını ve BES'in katılımcı bazının tabana yayılarak, sistemin kapsayıcılığının genişletilmesini amaçlıyoruz" dedi.
HEDEF 100 MİLYARLIK FON
BES'de fon büyüklüğünün 58.6 milyar liraya yükseldiğini belirten Şimşek, "Önümüzdeki 10 yıllık süreç sonunda yaklaşık 100 milyar liralık fon birikmesini öngörüyoruz. Diğer bir çalışmamız ise fiil ehliyetine sahip olmayan kişilerin de bankacılıkta olduğu gibi veli ve vasileri aracılığı ile BES'e katılabilmesini sağlayacak düzenlemelerin hayata geçirilmesidir" dedi. Mevcut düzenlemede sisteme katılacakların fiil ehliyetine sahip olmaları gerekiyor. Şimşek, "Anne babalardan büyük ilgi göreceğini düşünüyoruz" dedi.
İŞVEREN ONAYI ŞART DEĞİL
Doğum izninden sonra kısmi çalışma uygulamasının ayrıntıları da netleşti. Yayımlanan yönetmeliğe göre işveren onayı olmadan da uygulama yürürlüğe girebilecek. Yeni dönemde anneler çocukları ilkokul çağına gelene kadar yarı zamanlı çalışabilecek. Kadın işçiler doğumdan önce ve sonra 8 hafta eğer çoğul gebelik varsa 10 hafta analık izni yapıyor. Buna ek olarak çocuk sayısına göre 60 ila 180 gün arası yarım gün ücretsiz izin kullanabiliyor. Ayrıca bu hakların üzerine kadın işçiye, analık izninin bitiminden itibaren isteği hâlinde altı aya kadar ücretsiz izin veriliyor. Yeni uygulama ile birlikte bu izinlerin kullanımından sonra ebeveynlerden biri, çocuğun mecburi ilköğretim çağının başladığı tarihi takip eden aybaşına kadar, herhangi bir zamanda, yarım gün çalışılabilecek. Maaş ise çalıştığı süreye orantılı olarak alınacak.
30 SAATİN ALTI KRİTİK SÜRE
Uygulama haftalık 30 saatin altındaki çalışma süresini yarı zamanlı çalışma olarak kabul ediliyor. Bu kapsamda isteyen ebeveynler yarım gün çalışabileceği gibi haftanın istediği günlerinde de çalışabilecek. Ebeveynlerden biri çalışmıyorsa kısmi zamanlı çalışma talep edilemeyecek. Ancak bu şart sadece başvuru sırasında aranacak. İşverenin ise bir ay içinde talebe cevap vermesi gerekiyor. Kısmi süreli çalışma bazı işlerde işverenin uygun bulmasına bağlı olacak.
İŞLER TARAFLARLA BELİRLENECEK
Toplu iş sözleşmelerinde ise yarı zamanlı çalışma yapılabilecek işler taraflarca belirlenecek. Bunlar dışındaki işlerde işverenin uygun bulma şartı aranmadan kısmi süreli çalışılabilecek. Kısmi süreli çalışan bir ebeveyn tam zamanlı çalışmaya aynı çocuk için bir daha bu haktan faydalanmamak üzere dönebilecek. Tam süreli çalışmaya geri dönülmek istendiğinde, işverene en az bir ay önce yazılı olarak talep bildirilecek. Yönetmelik memurları kapsamıyor. Memurlarla ilgili düzenleme devlet personel başkanlığı tarafından yapılacak.