content

13 Ara

Çocuğunuzu Erken Yaşta Kreşe Gönderin

Çocukların çok küçük yaşlardan itibaren topluma girmelerinin hem beden hem ruh sağlığı bakımından çok faydalı olduğunu savunurum. Bu görüşün doğruluğunu gösteren araştırmalara da her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Bunun son örneği Kanada’ da yapılan ve Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırma. Buna göre, 2 yaşından önce kreşe gönderilen çocuklarda üst solunum yolları enfeksiyonları evde büyütülen çocuklara göre yüzde 60 oranında fazla görülüyor ama çocuklar ilkokul çağına geldiklerinde durum tersine dönüyor. Bu sefer evde büyüyen ve çok az enfeksiyon geçiren çocuklar çok sık hastalanıyorlar. Bu beklenen bir sonuç; çünkü çocukların bağışıklık sistemleri geçirdikleri enfeksiyonlar sayesinde güçleniyor.

Araştırmayı yapan uzmanlar, çocukların erken yaşlarda kreşe gönderilmenin ilkokulda devamsızlıklarının daha az olması gibi bir faydası olduğu şeklinde yorumlamışlar. Bu yorum elbette doğru ama çok eksik; çünkü erken yaşta kreşe gitmenin daha önemli başka yararları da var.

Astım ve alerjiler daha az görülüyor

Küçük yaşlarda yuvaya gönderilen çocuklarda astım ve alerjik hastalıkların daha az görüldüğü bilinir.

Hijyen teorisi’ ne göre, çocukların mikroplardan uzak çok temiz ortamlarda büyümeleri, birçok virüs ve bakteriye karşı aşılanmaları, çok fazla antibiyotik kullanılması çocuğun daha az enfeksiyon geçirmesine yol açıyor. Oysa bağışıklık sisteminin olgunlaşması, gelişmesi ve kuvvetlenmesi için özellikle hayatın ilk yılında geçirilen enfeksiyonların büyük önemi var. Çocuk ne kadar küçük yaşlarda ne kadar çok mikropla karşılaşırsa, bağışık sistemi de o kadar iyi gelişiyor ve ileriki yıllarda bazı hastalıklara yakalanma ihtimali de o oranda azalıyor.

Erken yaşta geçirilen ve bağışıklığı güçlendirdiğine inanılan enfeksiyonlardan bazıları şunlar: Kızamık, kızamıkçık, suçiçeği, kabakulak, A tipi hepatit ve nezle.

Kansere bile daha az rastlanıyor

Erken yaşlarda kreşe gönderilen çocuklarda bir çeşit lenfoma, yani lenf bezelerinin kanseri olan Hodgkin Hastalığı riskinin de düşük olduğu gösterildi. Amerika’nın Boston şehrinde Hodgkin’ li 565 ve bu hastalığı olmayan 679 çocuk üzerinde yapılan araştırmaya göre, en az bir yıl süreyle kreşe giden çocuklarda Hodgkin riski yüzde 36 oranında daha az bulundu.

Hodgkin lenfoması, lenf düğümlerindeki hücrelerin anormal çoğalması ile karakterize bir hastalıktır. Boyun, koltukaltı ve kasıklardaki lenf düğümlerinin büyümesi ile kendini belli eder. Tekrarlayan yüksek ateş, gece terlemesi, kilo kaybı ve kaşıntı gibi belirtiler görülebilir. Hastalık, biri 15-30 yaş arasındaki genç erişkinlerde, diğeri ise 50 yaşından sonra olmak üzere iki farklı yaş grubunda daha sık görülür.

Hodgkin lenfomasının sebebi belli değildir. AİDS ve organ nakli yapılmış kişilerde ve kardeşlerinde Hodgkin hastalığı olanlarda risk biraz yüksektir. Ayrıca, özellikle ileri yaşlarda Epstein-Barr virüsü (EB) ile karşılaşılması da Hodgkin lenfoması riskini artıran bir faktör olarak bilinir. Uzmanlar, EB virüsü yanında diğer virüs ve bakterilerle erken yaşlarda karşılaşan çocukların bağışıklık sistemlerinin güçlendiğini ve bundan dolayı da başta astım ve alerjiler olmak üzere birçok hastalığın daha az görüldüğünü ileri sürüyorlar. Son yıllarda Amerika ve diğer ülkelerde Hodgkin lenfoma görülme sıklığındaki azalma da, çocukların pek çoğunun erken yaşlarda kreşe gidiyor olmaları ile açıklanmaya çalışılıyor.

Gelelim neticeye

Çocuğunuzu steril ortamlarda büyütmeyin. Mümkün olduğu kadar küçük yaşta topluma girmesini sağlayın. Yuvaya erken gönderin. Bu sayede, hem çocuğunuzun sosyal ilişkileri daha sağlıklı olacak, hem de daha erken yaşlarda geçireceği birçok ‘tabii enfeksiyon hastalığı’ sayesinde, daha ciddi ve kronik hastalıklara yakalanma riskinde azalma olacaktır.

Etiketler : , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

Yorumlar Kapatıldı.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank