Çinko Hapları Gelişi Güzel Kullanılmamalı
New York Times’ ta, dünyanın önde gelen ilaç üreticilerinden GalxoSmithKline’ nin, Poligrip isimli ürününün yapım ve dağıtımını durduğunu bildiren haberi okurken, hastalarına bilinçsizce ilaç ve besin destekleri yazan doktor ve diyetisyenleri hatırladım. Bu haber vitamin, mineral, antioksidan gibi zararsız oldukları sanılan ‘doğal beslenme ürünlerinin’ gelişi güzel kullanılmasının ne kadar tehlikeli olabileceğini gösteren iyi bir örnek.
Poligrip, takma dişlerin yapıştırılmasında kullanılan ve içinde çinko bulunan bir macun. Firma tarafından bildirildiğine göre USA’ da erişkin nüfusun yüzde 22’ si yani 49 milyon Amerikalı diş protezleri kullanıyor ve bunların da üçte biri yapıştırıcılardan yararlanıyor.
Çinko bazlı yapıştırıcılar FDA tarafından 20 sene kadar önce onaylanmış olan ve talimatlara göre kullanıldığında herhangi bir olumsuzlukları bulunmayan ürünler. Poligrip’ te ons başına 38 miligram çinko bulunuyor. Tavsiyelere göre uygulandığında bir tüpün ortalama 8-10 hafta gitmesi gerekiyor, ancak bir tüpü bir haftada tüketenler de oluyormuş.
Tüketicileri dava açmaya götüren sebep son yapılan araştırmalarda bu tür yapıştırıcılarda bulunan çinkonun vücutta yıllar içinde birikerek dengesizlik, ellerde ve ayaklarda his kaybı ve bazı kişilerde felçlere yol açabileceğinin ortaya çıkması. Çünkü çinkonun vücudun ihtiyacından fazla alınması, beyin ve sinir sisteminin normal çalışabilmeleri için gerekli olan bakırın eksikliğine yol açıyor. Çinko ihtiva eden Poligrip de işte bu yüzden suçlanıyor.
Çinko, hastalıklarla savaşta, bağışıklığın güçlenmesinde, kas hasarı tamiri ve hücrelerin çoğalmalarında önemli görevleri olan bir madde. Uzmanlar erkeklerin günde 11 miligram, kadınların ise 8 miligram çinko almaları gerektiğini söylüyorlar. Deniz kabukluları, kırmızı et, tavuk ve diğer kanatlıların etleri, fındık, ceviz, tam tahıllar, süt yoğurt en iyi çinko kaynakları.
Çinko eksikliğinde ağır ishal ve zatürree, yara iyileşmesinde gecikme, kansızlık, felçlerle de sonlanabilen sinir hasarı, tat ve koku almada azalma, iştahsızlık, saç dökülmesi gibi çeşitli hastalıklar görülebiliyor.
Gelelim neticeye
Takma diş yapıştırıcısı gibi bir macunun bile sağlığımızı nasıl olumsuz etkileyebileceğini gösteren bu haber fazla alınsalar da zararları olmadığı sanılan ilaç ve besin destek ürünlerinin ne kadar tehlikeli olabileceğini gösteren çok iyi bir örnek. İnşallah ilgili kişiler bundan gerekli dersi almışlardır.