Çiğ Süt Alım Fiyatları Düşmüyor Düşürülüyor
Ekonomik terminolojide değer düşmesi, yükselmesi kendiliğinden olan bir hadisedir. Düşürülme ve yükseltilme ise arz ve talebe bağlı olan değil suni müdahale ile gerçekleştirilen işlemdir.
Geçtiğimiz haftalarda Trakya’da faaliyet gösteren üreticimiz Danone’nin kendi bölgesinde günlük 100 ton çiğ süt satın alımını azalttığını öğrendik ve endişelenmedik.
Bizim endişemizin kasım ayında oluştuğunu, 2 Kasım 2010 tarihinde yazdığımız ‘’ Çiğ Sütte Sonbahar Oyunu-2010 ‘’ yazımızda ortaya koyduk. O yazımızdan sonra Çiğ Süt fiyatlarının niçin düşürülmediğini de 9 Kasım tarihli ‘’ Çiğ Sütte Fiyatlar Niçin Düşürülmedi’’ başlıklı yazılarımızda yazdık.
Trakya’da primlerde vs. oynama olsa da 2011 Haziran seçimlerine kadar çiğ süt fiyatları;
D-ü-ş-ü-r-ü-l-m-e-y-e-c-e-k.
2010 Nisan ayında et ve canlı hayvan ithalatı açıldığında besiciler Tarım bakanlığı önünde yaptıkları gösteride ‘’ Tüketici Türk Vatandaşı, Üretici Kimin Vatandaşı’’ laflarını mikrofonlara haykırdılar. DSYMB’nin TSUMB’ nin yapamadığı muhalefeti Konyalı besicilerin başkanı Sayın Nafiz karabulut yaptı.
2008 Çiğ süt fiyat krizinde ‘’ sarıkız hakkını helal etmiyor ‘’ mitinglerine ‘’ Tüsedad ‘’ öncülük etti. Çiğ Süt-Damızlık Üreticisinin sesini 100 bin üyesi olan DSYMB, TSUMB değil birkaç bin üyesi olan TÜSEDAD duyurmuştu.
Tüsedad’ın muhalefet yapabilmesinin sebebi siyasi iradeye bağımlı olmayan bir yapılaşma içinde olmasıdır.
Nisan 2010’ da 3 gün sürdürülebilen çiğ süt grevi ise Bandırma Süt Birliği’nce ve Balıkesir’e bağlı birkaç ilçe süt birliği örgütlerince gerçekleştirilmişti.
Mevsiminde üretilen karpuzun, domatesin üretim fazlalılığından fiyatlarının nakliye bedellerini bile ödeyemeyecek değere düştüğünü görüyoruz ve bu düşen değeri gerçekte piyasanın oluşturduğunu biliyoruz.
Beyler üretim fazlası olduğu iddia edilen çiğ sütün yere döküldüğünü gördünüz mü? Veya sanayiciye satılamayıp bozulduğundan dolayı çiğ sütün döküldüğünü gördünüz mü? Hayır. Danone veya başka bir firma almıyorum dediğinde başka alıcı sanayici çıkmadığını gördünüz mü? Hayır!
Ambalajlı süt ve süt ürünleri sanayicilerinin sayısı çok imiş gibi görünüyor olsa da aslında rekabet ilkeleri gereğince ‘’ alıcı tek’’ konumundadır.
Alıcının tek olduğu duruma ‘’ TEKEL ‘’ denir. Hayvancılığımızı iğdiş eden işte bu ‘’ Tekelleşme’’ dir. Bu tekelleşme hayvancılığımızda çiğ süt üretenlere kazanç sağlattırmıyor. Çiğ Sütte kazanç sağlattırılmayınca hayvancılığımız dibe çöktürülüp et, canlı hayvan ithalatı gündeme geliyor. 2010 Nisan ayından beri yapılan et, canlı hayvan ithalatında yurt dışına transfer edilen döviz kayıplarının sebebi süt sanayicileridir. Süt sanayicilerinin üretici üzerinde at koşturmasına izin veren düzendir.
Süt tozu teşviği ile çiğ sütte fiyat istikrarı sağlanacağı ham hayaldir. Çiğ Sütün fiyatı artmalı dediğimizde ‘’ kutu süt tüketici fiyatları ‘’ gerekçe gösterilmektedir. Aslında bu gerekçe değil bahanedir. Kazançsız bir çiğ süt üretimi ile hayvancılık sürdürülebilirliğini yitirecekdir. Süt inekleri sayısının azalması demek çiğ süt üretiminin azalması, buzağı doğumlarının azalması velhasıl hayvancılık üretiminin azalması demektir. Bu gidişile ülkemiz kutu süt ithal eder konumuna gelecektir. Bundan süt sanayicilerimiz değil ülke hayvancılığı yara alır. Çünkü süt sanayicilerinin tuzu kurudur. Çiğ Sütü içerde bulamazlar ise tankerler ile sütü ithal edip fabrikalarında kutulayıp satarlar. Şimdiki büyük besicilerin yurt dışından besi hayvanı ithal edip içerde besleyecek olmaları gibi.
20000 tonluk süt tozu ile çiğ süt fiyat istikrarı sağlamak ham hayalini Tarım Bakanlığı Bürokratlarımız bırakmaldır. Süt etten daha önemsiz değildir. Çiğ süt fiyatı arttığında kutu süt fiyatlarının da artacağı tüketicinin zarar göreceği endişesi var ise bu endişeyi gidermek için kutu süt fiyatlarını kontrol edecek mekanizmalar, piyasa düzeni oluşturulmalıdır. Bunun nasıl sağlanacağını en iyi bilenlerdeniz.
Süt sanayicileri kendilerinin satın alamadığı veya değerini vermediği çiğ süte ‘’ Sokak Sütü ‘’ iftirasını ilim adamlarımızın dili ile yapıştırıyorlar. Perakende çiğ süt tüketicisi buna aldırmayıp gerçek gıdanın değerini verip çiğ sütünü satın alıyor.
Çiğ Süt fiyatları sanayicilerce düşürüldüğünde üretici kendisi ya çiğ süt şeklinde ya da peynir vb. yapıp tüketiciye satıyor . Son bir yılda damızlık süt ineği sayısı artmadığı, ithal edilen damızlık düveler halen doğurup çiğ süt vermeye başlamadığı halde son bir yılda artan çiğ süt üretimi, çiğ sütün sanayicilere yönelmesinden dolayıdır. Yani çiğ süt alımfiyatı düşürüldüğünde çiğ süt parekende satışa kayıyor. Fiyatlar yükseldiğinde çiğ süt sanayicilere yöneliyor.
Süt sanayicileri adına düzenlenen ‘’Gıda Tüketiminde Doğrular ve Yanlışlar’’ gibi panellerde parekende çiğ süt satışına ‘’ Sokak sütü ‘’ iftirasını atan ilim adamlarımız yukarda ifade ettiğim gerçekler karşısında çiğ sütü ‘’ sokağa düşüren’’ in süt sanayicileri olduğu gerçeğini göz ardı ediyorlar;
Çiğ Sütte gerçekçi piyasa düzeni nasıl sağlanır, Çiğ Süt üretimi nasıl kazançlı hale getirilir, son yılda süt ineği sayısı artmadığı halde sanayicilere satılan çiğ süt nasıl arttı? Et, canlı hayvan ithalatına bu ülke nasıl mecbur kılındı gibi ülkede bu problemleri konuşmuşlar, çözmüşler ve başka problem de kalmamış, ‘’ Kutu sütü ‘’ reklamı yapıyorlar. Reklama devam etsinler, sanırım tüm üretilen çiğ sütü süt sanayicileri satın alırlarsa ülke hayvancılığını kurtarmış olacaklar!
Halbuki bu ilim adamlarımız 2008 yılında çiğ süt krizinden sonra ülkede hayvan kalabildi ise bunu kurtaran kendilerinin yafta yapıştırdığı ‘’ sokak sütleri’’ dir. Süt sanayicilerinin oluşturduğu alım Tekel’ini kıran muhteşem çiğ süt tüketicileridir.
Süt sanayicilerinin haricinde çiğ süt alımını çiğ süt tüketicileri bir durdursalar işe o zaman ‘’ Hayvancılığımızın Köküne İncir Ağacı ‘’ dikilmiş olacaktır. Süt sanayicileri sütün sağlığı ile ilgili değil çğ süt fiyatının tamamen kontrol edememenin kaygısındalar. Çiğ Süt Tüketicileri Süt sanayicilerinin çok ciddi rakip alıcılarıdır.
Panelde belirtildiği gibi ülkemizde süt sanayicilerinin satın alamadığı, satın alamadıkları için de ‘’ sokak sütü ‘’ iftirasını yapıştırdıkları çiğ süt tüketicilerinin gerçek gıdası çiğ sütün ülkemizdeki bu şekilde satış miktarı panelistlerimizin ifade ettikleri % 20 miktarı çiğ süt fiyat piyasasına gerçekçi bir müdahale düzenini kısmen oluşturuyor. Sanayicinin haksız fiyat indirimine ciddi fiyat müdahalesi işlevini görüyor.
Ülkede tüm çiğ süt üretimi sanayiye yönelecek olsa ülkemizde tek canlı hayvan kalmaz, hepsini süt sanayicileri kasaba gönderir. 2008 yılında süt ineklerinin tamamının süt sanayicilerince gönderilmesinin önüne çiğ süt tüketicileri geçmiştir.
Hayvanclığımızın velinimeti parekende çiğ süt tüketicileridir.
Panelle ilgili bir üreticimizin yazdığı mektubu gelecek yazımızda yayınlayacağız.
Çiftçi-Çiğ Süt Üreticisi
https://groups.google.com/group/cigsutureticileri
SAYIN ÇAPAR KANAT MERHABA,
Ocak 16th, 2011 at 20:03ARTIK NET OLARAK BİLELİM Kİ, BU HÜKÜMETTEN TARIM VE HAYVANCILIĞA HAYIR YOKTUR.
ÜLKEMİZ ULUSLARARASI SÖMÜRGECİ DEVLETLERİNİN BASKISI İLE TAMAMEN ÜRETİMDEN İTHAL EDEN ÜLKE HALİNE GETİRİLMİŞTİR.
ÜRETİMİN ARTMASI ÜLKEMİZİN KALKINMASI OLACAĞINDAN,TÜM ÜRETİM TESİSLERİ BONUS FİATINA YABANCILARA SATILMIŞ HALKIMIZ KAPISINA ERZAK BIRAKILAN VE BUNLARLA GEÇİNEN KÖLELERE DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞTÜR.
BİZ YILLARCA OLACAKLARI YAZDIK AMA İNSANLARI UYANDIRAMADIK.
ETRAFIMIZA BAKTIĞIMIZDA BENİM DİYEBİLECEĞİMİZ MİLLİ BİR FABRİKA TESİS KALDI MI?
ŞİMDİ YAPILACAK İŞ KENETLENME VE KÜLLERDEN YENİ ÜRETEN AYAKLARI ÜZERİNDE DURAN BİR TÜRKİYE'Yİ ESKİ HALİNE GETİRMEKTİR.
BUNU BAŞARABİLİRSEK DOĞRULUP AYAĞA KALKACAĞIZ VEYA YOK OLUP GİDECEĞİZ.
BEN HER ZAMAN UMUTLUYUM VE ÜLKEMİN ESKİ ÜRETEN HALE GELECEĞİ İTHALATI SONLANDIRACAĞI GÜNLERİN GELECEĞİ UMUDUYLA YAZIYOR VE UYARMAYA DEVAM EDİYORUM.
SAYGI VE SEVGİLERİMLE
ÜMİT BORA-ÇEVRECİ YAZAR
benim korkum ,önümüzdeki yıllarda süt fiyatlarının daha da aşağılara düşmesi,çünkü banka kredisiyle,herkesin hayali inek beslemk oldu.
Ocak 17th, 2011 at 21:48SAYIN KANAT SÜT FİYATLARI NİĞDE DE ŞUAN 570KRŞa DÜŞÜRÜLDÜ AMA GELİN GÖRÜNKİ YEM FİYATLARIDA 40TL YE ÇIKARILDI ŞİMDİ BU VATANDAŞ NASIL YAPSIN BU İŞİ. TARIM BAKANINA BU MİLLETİN HALİNİ DUYURACAK BİR KİMSE YOKMUDA, HERKES SESSİZ SEDASIZ BEKLİYOR OLAN BİTENİ KOYUN GİBİ İZLİYOR,
Şubat 20th, 2011 at 11:09Ham olsun süt 55 kuruş cok sükür yem 40tl 8 yılda akp farkı. Hamd olsun tarımı hayvancılıgı bitiriyoz. Artık a.b nin istedigi et ve süt ürünleri ithalatını rahatça yapacaz. Son yapılan Et ve Damızlık düue ithalatı türkiyede et ve süt üreticilerini bitirme noktasına geldi. Akp hükümeti cok sevincliydi ithalat yapıp A.b. Nin gözüne girmek icin
Mart 7th, 2011 at 23:33haziran 2007 tarihinde Basbakan Erdoganın Nigde Mitinginde pankart actılar ' hamd olsun süt 35 kurus' diye 'süt inekleri kesiliyo 'diye basbakanın korumaları pankartları kaldırdı pankartı asanların agzını tuttular ve Akp Hükümeti Gözünü Kapadı Kulagını tıkadı. Ve süt inekleri kesildi ve 2011 krizi basladı
Mart 7th, 2011 at 23:40ve 2011 yılında Niğde Haykoop Baskanı Süt Destekleme primi almak icin süt üreticilerinin Haykoop a verdigi müstahsilleri Haykoop yöneticileri tarafından sisteme girmemislerd. Ve kendilerine verilen süt müstahsillerini bilinmeyen bi yere atarak kaybetmisler ve haykoop un akdoganlar is hanındaki bürosunu kapatarak kacmıslar. Aynı zamanda kayseri yolunda süt fabrikası kuracaz diye bi kulübeye 1trilyona yakın para harcıyarak 47 kooperatifi 1trilyona yakın borca soktular. Mandıra binasını 1trilyon borclanarak yaptılar Binlerce niğdeli süt üreticisi. Süt destekleme primini alamadılar ve Niğde Haykoop baskanlıgını sikayet ettiyselerde sonuc alamadılar. Haykoop üreticiye süt müstahsil makbuzunu teslim aldıgına dair makbuz vermedigi icin üreticiler hak iddia edemediler ve üreticiler madur duruma düsti
Mart 7th, 2011 at 23:58Hükümet litrede 4 kurus süt destekleme primi veriyo destekleme priminide süt üreticileri birligi aracılıgıyla veriyo birlikte 75tl aidat ve litrede %5 kesinti yapıyo üreticiye yine bisey kalmıyo. Hayvancılık icin ne kadar cok birlik kurmuslar ya rabbim 3 kurus destekleme alabilmek icin birlik birlik kosturuyolar. İste simdi süt fiyatı düsüyo niye birlikler üreticiye destek vermiyolar niye üretici 1kurus fazla para alsın diye ugrasmıyolar. Bide milyarlarca lira birliklerin kasasında kalıyo cifciye dogru düzgün bisey ödemiyolar. Her birligin basına birileri baskan olmus. Millete faydası olmayan birlikler
Mart 8th, 2011 at 00:10Bu hükümet bu kafayla devam ederse cok degil. 2yıl sonra 1Litre çig süt 1TL- 1.25TL arası olacak etin kilosu 60TL-80TL arası olacak Hayvancılıgın durumu bu günden daha kötü ve çökmüs bi Süt sektörü isleyecek 1 litre süt bulunamayacak 1torba yem 80tl olacak
Mart 8th, 2011 at 00:19süt üreticisi Allahtan süt müstahsillerini aylik götürüp birliklere teslim ediyolar müstahsilleri vermeseler süt birliklerine yillık 90tl borclanacaklar
Mart 21st, 2011 at 12:25