content

20 Haz

Çiğ Süt 32 Kuruş-Gözünüz Aydın!

Çiğ Süt 32 Kuruş. Süt Sanayicileri, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın gözü aydın. Süt sanayicilerinin çiğ süt fiyatlarına, hayvancılığımıza bu darbesine Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı elleri böğründe seyirci kalıyor.

2010 ocak ayında Çukurova’da 50-55 kuruşa indirilen çiğ süt 32 Kuruşa indirilme çabaları sürüyor. 1 haziran 2011 tarihi itibari ile Adana’nın Kozan ilçesinde çiğ süt toplayıcılarına fiyatı geriye dönük 32 kuruş olarak uygulayan süt sanayicileri, Kozan’daki bu çabayı Adana’nın diğer ilçelerine, Çukurova ve ülkenin diğer bölgelerine de sıçratmanın peşindeler. Çiğ sütün 32 kuruşa indirilmesi sadece Adana’da değil Kütahya’nın birkaç ilçesinde de auygulamaya konuldu.

Çiğ Süt Üreticileri Grubu’nda ve kamuoyu ile paylaştığımız 04.02.2010 tarihli
Rekabet Kuruluna başlıklı yazdığımız yazıda;
Adana Bölgesinde süt toplayan aşağıdaki kuruluşlar aralarında yaptıkları toplantıda halen bu bölgede 0,7 TL/Litre olan çiğ sütü önümüzdeki günlerden itibaren 0,6 TL' den üreticiden alma kararı almışlardır.
Toplantıya katılmayan süt toplayıcı firma ve firmaları ticari olarak baskı yapacaklarını karar altına almışlardır.
Rekabet kurulunun bu beyanımızla hareket ederek adı geçen firmalar hakkında soruşturma açmalarını talep ederiz.
Toplantıya katılan ve yukarıdaki kararı alan firmalar:
1-Vitaminsüt
2-Kültüroğlu
3-Okçular
4-Güneysüt
5-Kelebekler
6-Güneydoğusüt
7-Öztadım

Şeklinde açıkladığımız Rekabet Kurulu’nun çiğ sütte fiyat incelemesinden halen sonuç alınamıyor.

Rekabet Kurulu Çaresiz

2008 yılında 39 kuruşa çiğ süt fiyatlarının indirilmesini incelemeye alan Rekabet Kurumu’nun soruşturması sonuçsuz kaldı. Diğer sektörlerde rekabeti sağlamada, rekabeti engelleyen, rakiplerini piyasadan çekmek için fiyat indireni tesbit edebilen rekabet kurumu’nun 2008 yılı ve hali hazırdaki soruşturmasının da sonuçsuz kalması bekleniyor. Çiğ Süt satın alım sektöründe Rekabet Kurumu’nun inceleme ve soruşturmalarının sonuçsuz kalmasının nedeni bu sektörde fiyat indirmelerinin Sicilya Tarzı uygulamalardır. Telefonlar ve toplantılar ile fiyat indiriliyor.

Yukarıda adı geçen firmaların bir gün önce farklı bir gün sonra farklı ve hep birlikte uygulanan fiyat indirme hareketlerinin üreticilere kestikleri müstahsil makbuzlarının incelendiğinde ‘’ hep birlikte fiyat indirme girişimleri ‘’ olduğunun açığa çıkması mümkün iken Rekabet Kurumu uzmanlarının bu şekilde inceleme yapıp yapmadıkları bilinmiyor!

2225 sayıdaki süt sanayicisi iki sivil toplum kuruluşunda yer almaktadır. Ülkenin önde gelen 80 civarında süt sanayicisi ASÜD (Asüd), geri kalanından bazıları Set-Bir çatısı altında birleşerek üyelerinin hak ve menfaatleri bir şekilde korumakta ve üyelerinin süt ve süt mamülleri üretiminde asla zararları söz konusu olmamaktadır. 2010 yılının ilk dokuz ayında borsaya kayıtlı bir süt sanayicisi % 68 kazanç sağlarken, hayvancılık sektörü diz çöküyor, ülke 1 milyar dolarlık canlı hayvan, et ithalatına mahkum ediliyor. 2225 süt sanayicisi içerisinde 80 sayıya sahip ambalajlı süt üreticileri (ASÜD) üyeleri, ülke üretiminin çoğunluğunu elinde bulundurduğundan ülkemizin hayvancılık, çiğ süt üretimini bu halde yönlendiren, politikalandıran bir kuruluş!

Ulusal Süt Konseyini üretici, hayvancılık sektörü, çiğ süt-damızlık sektörü,Tarım Bakanıveya Tarım Bakanlığı değil Süt Sanayicileri Yönetiyor. Yani koyun kurda teslim edilmiş durumda!

Süt Tozu fabrikasına sahip olan ASÜD başkanı ve aynı zamanda Ulusal Süt Konsey’imizin de başkanı sayın Harun Çallı aynı zamanda bürokrat atamalarında da etkin olduğu bildiriliyor. Konya’da bir süt tozu fabrikasının akrabası olan teşvik veren genel müdür ve kendi akrabasına ita amiri olarak süt tozu teşviğini kendisi veriyor. O süt tozu fabrikasının Konya’da çiğ sütte fiyat istikrarı sağlaması da elbetti beklenemez ve Konya’da süt tozu teşvikleri dost-ahbap-çavuş ilişkisinde seyrediyor. Osmaniye’de kurulu süt tozu fabrikasının da aynı zamanda süt ve süt ürünleri fabrikasının olması verilen süt tozu teşviklerinin fiyat istikrarı sağlaması hayal oluyor. Çiğ Sütte fiyat istikrarı reçetelerini süt sanayicileri yazıyor, uygulanıyor ondan sonra da aynı sektörün süt tozu teşviği ile fiyat istikrarını sağlayacağı hayali yaşattırılıyor.

2008 yılında çiğ süt fiyatları 39 kuruşa indirildiğinde basına ‘’ çiğ sütte arz fazlası var ‘’ demecini, Tarım Bakanı sayın Mehdi Eker’e de aynı ‘’görüşle ‘’ bildiren ASÜD başkanı Sayın Harun Çallı’nın ‘’ Süt Tozu teşviği’’ tavsiyelerini tıpa tıp 30 Nisan 2009 yılından bu yana uygulayan Tarım Bakanlığı halen bu uygulamayı yanlış bir şeklide uyguluyor, ülke kaynakları heba ediliyor. 1,7 milyar Liralık hayvan başına, çiğ süt litre başına, yem bitkileri dekar başına verilen teşvikler aslında hayvancılık sektörüne değil süt sanayicilerine gidiyor. Düşürülen hammadde (çiğ Süt) fiyatları, ambalajlı süt ve süt ürünlerine yansıdığı da görülmüyor.

Süt Tozu teşviğinden yararlandığını sandığımız Ambalajlı süt sanayicileri Derneği Başkanı Sayın Harun Çallı, kendi verdiği reçetenin çiğ sütte fiyat istikrarı sağlamadığı görülmüş iken süt sanayi sektörüne süt tozu teşvikinin yanı sıra diğer süt ve süt ürünlerinin ihracatında da parasal teşvik tedbirleri alınması girişimlerini sürdürüyor.

Çiğ Süt-Damızlık Üreticileri sanayicilerin değil üreticilerin çözüm reçetelerinin hayata geçirilmesini bekliyor.

Süt sanayicilerinin çiğ süt fiyatlarını indirebilme yapısı bozulmadıkça alınacak her türlü parasal teşviklerin boşa gideceği bilinmelidir. 2002 yılında 84 milyon üreticiye teşvik verilirken hayvancılığın çökmediği, 1 milyar 700 milyona çıkarılan bu dönemde hayvancılık sektörünün çöktüğünün bilinmesi gerekir.

Hayvancılığı çökerten çiğ süt fiyatlarının süt sanayicilerince indirilmesidir.

Ülkede çiğ süt üretimi artmamıştır. Geçtiğimiz yıl süt ineği sayısı artmadığı halde süt sanayicilerinin topladıkları sütte artış görülmesinin sebebi bir önceki yıla nazaran çiğ süt fiyatlarının olması gereken seviyelere gelmesi ile açık parekende çiğ süt sektörünün sanayicilere yönelmesinden ibarettir.

Dolayısı ile hayvancılığın çökmesinin, çiğ sütün sanayi sektöründen açık parakende sektörüne kaymasından da süt sanayicileri sorumludurlar!

Yem, mera bitkileri üretimine teşvik verilerek 34 milyon ton olan kaliteli kaba yem açığının kapatılamaması, süt tozu teşvikinin süt sanayicilerine, hayvan başına, litre çiğ süt başına üreticilere verilen teşvikler ile hayvancılığımızın ayağa kaldırılamazlığı verilen tüm teşvik sisteminin yanlışlığıdır.

İddia ediyoruz ki teşvik sistemi düzeltildiği takdirde çiğ sütte fiyat istikrarını da sağlayacaktır. Sağlanacak fiyat istikrarı da hayvanclığımızı olması gereken seviyelere getirecektir.

Ve iddia ediyor ve biliyoruz ki çok daha az teşvikle ve dolayısı ile daha az kamu kaynakaları ile fiyat istikrarı sağlanabilir.

Hayvancılığımızın dinamosu çiğ süt fiyatlarıdır. Kazançsız, zarar ettiren çiğ süt fiyatı ile hayvancılığı sürdürübilmek imkansızdır

Çiğ Süt Üreticileri Grubu

https://groups.google.com/group/cigsutureticileri

Etiketler : , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

1 Kere Cevaplanmış to “Çiğ Süt 32 Kuruş-Gözünüz Aydın!”

  1. 1
    ahmet uzun Says:

    paraya menfaate tapan kapitalist zihniyet akıllardan kalplerden toptan hertürlüsüyle imha edilmeden yeryüzünde hertürlü zulüm devam eder... çinli-afrikalı-arap-kürt-türk-ermeni-latin-amerikalı-avrupalı işçilerin emek sömürüsüyle oluşmuş ürünleri alıp kullanmak vicdansızlıktır. hertürlü faiz toptan komple tüm yeryüzünden kaldırılmalıdır ve yasaklanmalıdır. tüm yeryüzü 7 milyar insan birleşerek entegre kaynak kullanımını planlamalı ve idare etmelidirler.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank