Çalışma Hayatı Yeni Mevzuatlarını Bekliyor
İş sağlığı ve güvenliği yasasında işverenler temkinli ve uzak dururken, işçi ve kamuoyu bir an önce yasalaşmasını istiyor.Ülkemizin en sık değişen mevzuatının iş hukuku ve sosyal güvenlikle ilgili olduğunu söylesek abartmış olmayız. Neredeyse her ay yeni bir uygulama, yeni bir yasa geliyor. Heyecanla iki yeni yasayı bekliyoruz. İş Sağlığı Ve Güvenliği Yasası İle Toplu İş İlişkileri Yasasını, STAR gazetesi ekonomi editörlerinden İbrahim Acar "İş Ve Çalışma Hayatında Yeni Dönem" başlıklı yazı dizisinde ayrıntılarıyla ele aldı.
İş sağlığı ve güvenliği yasasında işverenler temkinli ve uzak dururken, işçi ve kamuoyu bir an önce yasalaşmasını istiyor. Toplu İş İlişkileri Yasasında ise durum çok daha karmaşık. Burada sendikalar kendi aralarında bölünmüş durumda ve işveren tarafı da tasarıya şiddetle muhalefet ediyor. Bu tasarı yasalaşırsa toplu iş ilişkilerinde yeni bir dönem başlayacak.
İş Sağlığı Ve Güvenliği Yasası İle Toplu İş İlişkileri Yasası yakında TBMM genel kurulunda görüşülecek. Umarız bir an önce yasalaşır ve iş barışı ve işletmelere iş sağlığı ve güvenliğini getirir.
*****
Akyaka’da mevzuat günleri
Çok yoğun bir tempoda çalışmak yorucu olsa da, bazen eğlenceli oluyor. Hele benim gibi işkolik ve çalışmayı seven birisi için günün nasıl geçtiğini anlamak zor geliyor.
İşte yorucu hayatımızın içerisinde bazen öyle dinleniyorum ki, bir yıl yetiyor bana. İki günden bu yana Muğla Akyaka’dayım. Her yıl Muğla SMMM Odası tarafından düzenlenen ve elimden geldikçe katılmaya çaba gösterdiğim “Vergi, Muhasebe ve Sosyal Güvenlik Mevzuatı Sempozyumu”nun altıncısı 27-28-29 Nisan 2012 tarihlerinde yine Akyaka/Muğla’da Yücelen Otelde yapıldı. Ben de sosyal güvenlik ve iş hukuku konularında son gelişmeleri değerlendirdiğim bir sunum yaptım. İnsan burada çalışırken bile dinleniyor.
Muğla’nın Ula ilçesi sınırlarında Akyaka, Gökova Körfezi’nin doğu ucunda, deniz orman, doğa ve harika bir dinlenme yeri. Akyaka / Gökova’da geleneksel Anadolu Mimarisi ile Ağa Han Mimarlık ödülü sahibi Mimar / Şair Nail ÇAKIRHAN’ın doğayla yapıyı barıştıran mimarisini görünce insan kendini hayran kalmaktan alıkoyamıyor. Ömrünü Akyaka’ya veren Yücelen Tesislerinin sahibi, değerli ağabeyim Hamdi Yücel Gürsoy’a bu eşsiz güzelliği koruduğu için bize de teşekkür etmek düşüyor. Muğla Akyaka’yı görmediyseniz mutlaka acele etmelisiniz.
****
Borcu kesilenlerin mağduriyeti bitiyor
İdarelerce işverenlerin hakedişleri, SGK’na sigorta primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve bu borçlara ilişkin gecikme cezası, gecikme zammı ve diğer ferilerinden oluşan borçlarının bulunmaması kaydıyla ödeniyor. Bu özellikle ihale konusu işlerde SGK’nın prim kaybının önlenmesinde önemli bir argüman.
Hakediş ödemesi yapılacak olan işverenlerin, SGK’na yasal ödeme süresi geçmiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi ve idari para cezası ile bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcunun bulunması halinde bu borcun, idarece hakedişten kesilmesi ve yapılan bu kesintinin ödeme makamınca muhasebe kayıtlarına intikal tarihinden itibaren on beş gün içinde SGK hesabına yatırılması gerekmektedir. Ancak bazen kesinti yapılmasına rağmen SGK hesaplarına yatırılmadığı için işverenler borcu olmamasına rağmen borçlu göründüklerinden mağduriyet yaşıyorlardı. SGK borçları hakedişinden kesildiği halde, ihale makamı tarafından kesintinin on beş gün içinde SGK hesaplarına aktarılmaması halinde, hakedişten yapılan kesinti tarihinin idareden alınacak ıslak imzalı belge ile kanıtlanması halinde, bu borçlar SGK borcu yok sorgulamalarında dikkate alınmayacak. SGK’da daha yapılacak çok iş var. SGK İşverenler Prim Daire Başkanı Dr. Mehmet Bulut beyin çözüm ve hukuk odaklı yaklaşımlarıyla adeta kangren olmuş ve bizim de artık eleştirmekten bıktığımız konularını birer birer çözüyor.