Çalışanın Yeşil Kartı Kesilmeyecek
Maalesef ülkemizde en fazla istismar edilen alanlardan birisinin de yeşil kart olduğunu söyleyebiliriz. Yeşil kartı kesilmemesi için birçoğunun kayıtdışı çalıştığı veya çalışabilir durumda olduğu halde çalışmadığını görüyoruz. Yeşil kart uygulaması hakkında yönetmelikle;
1- Sosyal güvenlik kurumu kapsamında olmayan ve aylık geliri veya aile içindeki gelir payı asgari ücretin vergi ve sosyal sigorta primi dışındaki miktarının 1/3’ünden az olan ve Türkiye’de ikamet eden Türk vatandaşları,
2- Özel kanunlarla sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanması öngörülen vatandaşlar, Yeşil kart kapsamında sağlık yardımından yararlanmaktadır.
Torba kanun tasarısıyla yapılan düzenleme yürürlüğe girdiğinde, (65 Yaş aylığı bağlananlar hariç olmak üzere) yeşil kart verilen kişilerden SSK veya Bağ-Kur sigortalısı olarak çalışan ve bu çalışmalarından dolayı genel sağlık sigortası kapsamında olanlar ile bakmakla yükümlü oldukları kişilerin yeşil kartları askıya alınacak.
Bu kişilerin yeşil kartları genel sağlık sigortası sağlık hizmetlerinden yararlanma hakkının sona erdiği tarihi takip eden gün itibariyle başvuru veya başka bir işleme gerek olmaksızın aktif hale getirilecek. Aynı hanede bulunmakla birlikte bakmakla yükümlü olunan kişiler dışında kalanların yeşil kart hak sahipliği devam eder ve bu hak sahipliğinin sürdürülmesinde bu bent kapsamındaki çalışmalardan elde edilecek gelirler dikkate alınmayacak.
Yeşil kartları askıya alınanlardan bakmakla yükümlü olunan kişi sıfatını yitirenlerin ise bu kapsamdaki çalışmalardan elde edilecek gelirler dikkate alınmaksızın yeşil kartları aktif hale getirilecek.
Ayrıca, Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerler ile kamu kaynaklı meslek edindirme kurslarına katılanların kurs sürelerince yeşil kartları devam edecek.
Silikozis hastalarına maaş umudu
Bir çoğumuz gazete ve televizyon haberlerinden aşinayız silikozis hastalarına. İşçinin ciğerine yerleşen kum tanecikleri, yılların geçmesiyle ciğerlerdeki hava kapasitesini azaltarak, ciğerleri adeta taşlaştırıyor ve işçiyi ölüme götürüyor. Ülkemizde kot taşlama işiyle ismi duyulan silikozis aslında bir madenci hastalığı. Ama kötü çalışma koşullarından dolayı kot taşlama işçileri de silikozis hastalığına yakalnıyorlar.
2003-2008 yılları arasında 2 bin 546 işçiye, “Silikozis ve Silikotüberküloz” tanısı konulmuş. Dramlarını her gün gazetelerde okuduğumuz, bir çoğu sigortasız işlerde çalışıp bu hasatlığa yakalananlara devlet yardım elini uzatacak.
Sosyal güvenlik mevzuatına tabi olarak çalışmayan, Sosyal Güvenlik Kurumundan ya da yabancı bir ülke sosyal güvenlik kurumundan her ne ad altında olursa olsun herhangi bir gelir veya aylık elde etmeyen ve silikozis hastalığı nedeniyle meslekte kazanma gücünü en az % 40 kaybettiğine Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca karar verilen kişilere, bu fıkrada belirtilen şartları sağlamaları halinde bu Kanunun 1 inci maddesinde yer alan diğer şartlar aranmaksızın Sosyal Güvenlik Kurumunca aylık bağlanır.
Aylık miktarı, meslekte kazanma gücünü % 40 ila % 59 arasında kaybedenlere belirlenecek aylık tutarında; meslekte kazanma gücünü % 60 ila % 79 arasında kaybedenlere ise belirlenecek bu aylık tutarının % 200’ü ve meslekte kazanma gücünü % 80 ve üzerinde kaybedenlere de % 300’ü esas alınarak aylık bağlanacak