content

28 Haz

Önümüzdeki Haftalar da Buzağılar da Kesilecek!

Et fiyatları yeniden tırmanışa geçti. Et ithalatı fayda vermedi. Çare yine et ithalat hacmini büyütmek ile mi bulunacak?

Et ithalatı etkisi ile oluşan panikten besiciler, ekonomik besi ömrünü tamamlamamış erkek besi danalarını kesime götürüyorlar diye yazdık. Yazdıklarımız resmen de itiraf edildi

’Katliam, EBK Genel Müdür’ ünce İtiraf Edildi!!!’’ başlığı ile https://www.bilgiagi.net/katliam-ebk-genel-mudur%e2%80%99-unce-itiraf-edildi/21268/ linkinde yazmıştık.

Et Balık Kurumu Genel Müdürü EBK kombinalarına besicilerin ekonomik besisini (yaşını ) tamamlamamış erkek danaların getirildiğini, kendilerinin de bunları geri çevirdiğini, kombinada kesilmesine izin verilmediğini söylemişti. Bu bir itiraftı.

Ekonomi ilmi, Tarım Ekonomisi, canlı hayvanların 2 yaşını doldurmadan yapılacak kesimin ekonomik olmadığını söylediğinden, ekonomik besisini tamamlamayan hayvanın kesilmesi hayvancılık ekonomisine bir darbe idi. Canlı hayvan katliamı idi. Bu katliamı besicilere yaptıran kim?

Besiciler evinin önündeki ahırındaki 3 kuruş eden canlı hayvanının bir gecede 2 kuruşa düşmesini beklermiydi. Hiç kimse beklemezdi. Çünkü bir gecede yaşanacak 1 TL’ lik fiyat düşüşü bir hayvanda aşağı yukarı o hayvan 200 kilo ise 200 TL’ demekti. 10 adet hayvanı var ise 2000 TL kayıp demektir.

İstikrarlı bir fiyat ortamında besicilerimiz canlı hayvanlarını ekonomik besi yaşına kadar besler ve bekletir.

Demek ki ülkede Spekülatörlerin’ lerin yaptıkları spekülasyon canlı hayvan, et  fiyatlarını artırmamış. Ülkemizde hayvan sayısı yetersiz duruma geldiğinden hayvan sayısı yeterli olmadığı açığa çıktı. Hayvan sayısı yeterli değilse bunun çaresi et veya canlı hayvan ithalatı da değildir. Et fiyatlarını düşürmenin çaresi ithalatta çözülmeye kalkılırsa ithal politikaları geçici değil sürekli olmaktan kurtulunamayacaktır. Bunun çaresi canlı hayvan üretimini artırmaktır. Ekonomik besi ömrünü tamamlamamış canlı hayvanları besicilere kestirme yolunu açmak değildir.

’Biz ahır ahır canlı hayvanları saydık. Ülke için Canlı hayvan sayısı yeterli ‘’ lafları doğru değilmiş. Hayvan sayısının yeterli olmadığı açığa çıktı. Öyle ise ithalata daha büyük partiler halinde maalesef devam kararı alınacak.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Üst Birliği Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten, Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, Türkiye'de besiciliğin önemli merkezlerinden olan Konya'da, toptan karkas et (yağlı) kesim fiyatının, ithalatın başlamasıyla birlikte geçen ayın sonunda 12,5 liraya kadar düştüğünü anımsattı. Ancak toptan et fiyatlarındaki bu düşüşün kasaptaki et fiyatlarına yansımadığını savunan Karabulut, bugün itibariyle ise karkas et fiyatının 12,5 liradan 14 liraya çıktığını, yağsız karkasın kilo fiyatının ise 15 liraya yükseldiğini söyledi. Fiyatın artmasının en önemli nedeni olarak, ''üreticinin 'fiyat daha da düşer' korkusuyla elindeki besiye gelmemiş hayvanları da kestirmesi'' olduğunu belirten Karabulut, şunları kaydetti:  ''Yaklaşık iki aydır fiyatlar hep düşmeye devam edince üretici, daha fazla zarar etmemek için, ithalat korkusuyla elindeki besiye gelen ya da gelmeyen hayvanlarını kesime verdi. Piyasada besi hayvanı azalırken ithal edilen et de tutulmadı, sonuç olarak yerli besi arzı yetersiz hale geldiği için yağsız karkasın kilogram fiyatı 14 liraya çıktı. 'İthalata rağmen neden fiyat artışı var?' sorusu hayvan sayısının yetersiz olduğunu ortaya koymaktadır.

Nazif Karabulut EBK’ nun et ithal ihale şartnamesindeki bizim yazdığımız hususları  gerekçe göstererek Danıştay’ a yürütmeyi durdurma kararı alınması için dava açan bir üretici birliğinin yöneticisidir.

Tarım bakanı Sayın Mehdi Eker’ in TRT.net’teki  hafta sonunda sektör temsilcileri ile biraraya gelerek, fiyatların düşmemesi halinde yeni tedbirleri tek tek devreye sokacaklarını ifade etti, haberini okuduk!

Bu yeni tedbirlerin neler değil ne olduğunu hiç mi hiç merak etmiyoruz. Çünkü ismimiz gibi biliyoruz ki ithal edilecek

et veya canlı hayvan sayısının hacmi büyütülecek! Kahin, falcı olmaya gerek yok.

Şu anda bir buzağınında değeri düşeceğinden;

Yeni et ithal kararı Buzağıların da kesime gönderilmesine yol açacak. Besicileri kimsenin suçlamaya hakkı yok.

‘’Çiğ Süt Fiyat Terörü’’ ile Ambalajlı Süt Sanayicilerinin kasaba gönderdiği süt inekleri kervanına ekonomik ömrünü doldurmayan erkek danalar birinci et ithal kararı ile gönderildiler.

Önümüzdeki hafta veya haftalar sonunda  verilecek İkinci  Et İthal Kararı ile buzağılar da kesime gönderilecek. İkinci canlı hayvan katliamına yol açacak. Çünkü besici, buzağıyı beslemeye devam ettiği takdirde zarar edeceğini düşünerek şu anda yüksek olan buzağıların fiatının düşeceğinin haklı endişesi ile panikle buzağısını kesime gönderecek. Mezbahalarda kestiremezliği ileri sürülse de can derdine düşen besici bir yolunu bulacaktır. Besiciyi mi suçlayalım yoksa ikinci et ithalat kararını verenleri mi?

Hayvancılığımızın köküne incir ağacı devlet eliyle dikilecek. Buyrun cenaze namazına!

http://groups.google.com.tr/group/cigsutureticileri

Etiketler : , , , , , , , , ,

Bu Yazıyı Yazdır Bu Yazıyı Yazdır

2 Kere Cevaplanmış to “Önümüzdeki Haftalar da Buzağılar da Kesilecek!”

  1. 1
    ismail karagülle Says:

    İthalat , ekonomik bir tedbirdir.Ama tüketiciyi korumada kullanılabilir. Ama üreticiyi koruyabilmek ve uzun vade de ülke ekonomisine katkısı olacak tedbirler alınmazsa ithal eder durursunuz üretim ebediyyen biter. Dövizler de gider.

    Çare üreticinin girdilerinin maliyetini düşürmek .Ve uluslar arası piyasalarda rekabet edecek düzeye indirmektir. Meraların ıslahından , mazotta sübvansiyondan yem fabrikalarının köylü ve üretici birlikleri tarafından kurulması ve işletilmesine doğru gidilmesi gerekir. Yem bitkisini ekecek yem fabrikasını kuracak devlette mazot aydınlatma vs giderlerde ayırımcılık yapacak ve hayvancılık gelişecektir.
    bilinmediğinden yapılmıyor olamaz.

  2. 2
    ismail karagülle Says:

    et ithalatı, tüketici için iyi ama üretici için yem diğer maliyetler düşmesi gerekir.



2007-2012 Bilgi Agi / Turkiye nin Interaktif Kose Yazari Gazetesi

Designed By Online Groups
ÇÖZÜM ORTAKLARIMIZ

bizajans, kent akademisi, sunubank