Büyükçekmece Sahilinde Neler Oluyor?
Bir not daha her yaza aydınlık olan caddenin ışıklarının bir kısmı da yanmıyor. Sahilde bulunan eski uçağın bulunduğu yerden aşağısı tam bir zifiri karanlık içersinde.
Kavganın başlangıcı ne zaman?
2009 seçimleri biliyorsunuz Büyükçekmece’de kıran kırana yaşandı. Dr. Hasan Akgün büyük bir farkla kazanacağını düşündüğü seçimleri kıl payı kazanabildi. 200 oy farkla seçimleri kazandığı açıklanan CHP’li Dr. Akgün ve taraftarları mutluluk yaşarken, AK Partililerde ise büyük bir hüzün yaşanıyordu. Sonra hile yapıldığı gerekçesiyle büyük olaylar yaşandı. AK Partililer’in yaptığı itirazlar sonucunda yapılan sayımlarda aradaki farkın 200 civarında değil yaklaşık 500 civarında olduğu ortaya çıktı. Anlayacağınız itirazlar yapılanca aradaki fark büyüdü.
Pazar tahtalarının iptali ve ortaya çıkan taban baskısı
Neyse anlatmak istediğimiz şu. Büyükçekmece Belediye Meclisi’nde AK Parti iktidar iken yani yasama organında diyelim, yürütmede CHP iktidardı. İşte tamda burada sorun çıkmaya başladı. Büyükçekmece’de kıl payı seçimleri kazanan Dr. Hasan Akgün ve yandaşları bir uygulamayı devreye soktular. Bilerek yada bilmeyerek…
Her yıl sahilde tezgah açan esnaf arasında ayrım yaptıkları iddia edildi. 2009 yılının yaz sezonunda AK Parti’ye çalıştığı iddia edilen esnaflara pazar tahtası verilmedi. Bunun üzerine bu yıl AK Parti tabanından ilçe teşkilatına ve partinin ileri gelenlerine büyük bir baskı yapılmaya başlandı. “Biz AK Parti’ye çalıştık. Büyükşehir’de iktidarız, belediye meclisinde iktidarız, il genel meclisinde iktidarız ama sahilde pazar tezgahı açamıyoruz. Partiye çalışmanın bedeli cezalandırılmak mı? Hakkımızı koruyamıyorsanız bir daha neden partiye çalışalım?”
İşte bu söylentilerden ve baskılardan bıkan AK Parti yetkilileri Büyükşehir’e baskı yapmaya başladılar. Yasal olarak semt pazarları kurma yetkisi ilçe belediyelerine ait olmasına rağmen, Büyükşehir Belediye yetkilileri yasal hakları olmamasına rağmen ‘yaz etkinliği yapıyoruz’ denilerek, 400’ün üzerinden parti tarafından yönlendirilen vatandaşa işgaliye harçları alarak pazar tahtası açma yetkisi verildi.
Anlayacağınız Büyükşehir Belediyesi, Büyükçekmece Belediyesi tarafından yapılan ve yasaya göre denetim yetkisinin de bulunduğu sahilde gecekondu kurdurdu. Hani bir zamanların ünlü deyimiyle; Büyükşehir Belediyesi’nin arka bahçesinde gecekondu kurdurmuş oldu. Dr. Hasan Akgün’de arka bahçesinde gecekondu kurdurmamak için elindeki tüm olanakları seferber etti. Şuanda bu işten Büyükşehir Belediyesi kazançlı çıkmış görülüyor.
Ayrım yapılmamalı ve yasalar zorlanmamalı
Özet olarak söylenilmesi gereken şudur. Büyükşehir Belediyesi İstanbul’un hangi yerinde dolgu yoluyla elde edilen alanlarında yaz etkinliği adı altında gece pazarları açıyor? Ve Büyükşehir Belediyesi AK Partili olan yerlerde böyle bir uygulama yapıyor mu? Benim yanıtım yapmadığıdır.Bugüne kadar Büyükşehir Belediyesi yetkilileri iki yerde sorun yarattı. Biri Silivri’de diğeri ise Büyükçekmece’de.
Yapılması gereken ise şudur. Büyükçekmece Belediyesi yetkilileri gece pazarı açmak isteyen vatandaşlar arasında ayrım, Büyükşehir Belediyesi’de AK Parti tabanından gelen baskılar karşısında yasaları zorlayarak uygulama yapmamalıdır. Ve bu aşamaya getirilen sorundan kimse sinekten yağ çıkarmak zihniyeti ile gelişen olayları politik bir çıkar sağlamaya dönüştürmemelidir.